Vuk Jeremić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je proces vakcinacije u Srbiji "jako dobar", ali da je to plod rizika koji se na sreću isplatio.

„Ključan je bio dogovor sa Kinom, po kojem smo mi praktično postali jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm – bio je to jako riskantan potez koji se isplatio“, rekao je Jeremić u intervjuu za Bi-bi-si na srpskom (BBC).

„Imali smo sreće figurativno rečeno: stavili smo (na ruletu) sve ‘na crveno’ i ispalo je ‘crveno’. Bolje da ne razmišljamo šta bi bilo da je ispalo ‘crno’ „, dodao je Jeremić.

Jeremić je na Beogradskom sajmu primio vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm, iako je on, piše Bi-bi-si, u kompaniji AstraZeneka čija je vakcina takođe dostupna, radio doktorandsku praksu iz matematike.

„Nisam se rukovodio geopolitikom prilikom odabira vakcine, već isključivo medicinskim razlozima, konsultujući se s mnogim lekarima, čak i iz Njujorka“, rekao je Jeremić.

Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ne može da zamisli da neće moći da ode u njeno sedište u Njujorku samo zbog toga što je primio vakcinu kineskog proizvođača, i dodao da je optimista u vezi s omogućavanjem putovanja uz najavljene „kovid pasoše“.

Jeremić je naveo da su proizvodnja i distribucija vakcina postale važan element „meke moći“ nekih država, u čemu je najdalje odmakla Kina, što se vidi i na primeru Srbije.

“ ‘Vakcinalna diplomatija’ biće još jedno polje rivaliteta Kine i Zapada, predvođenog Amerikom, ali je još rano da se podvuče crta i vidi ko je pobedio, a ko izgubio, mada je Kina u značajnoj prednosti“, rekao je Jeremić.

„Imajući u vidu gde se Zapad nalazio pre samo godinu dana – sa zatvorenim granicama čak i medju članicama ‘Šengenskog sistema’, sada je stanje mnogo bolje. Verujem da će države Zapada vremenom popraviti svoj rezultat“, rekao je Jeremić.

BBC navodi da je Jeremić, po diplomiranju fizike na Kembridžu, opredelio da doktorat iz primenjene matematike radi na Imperijal koledžu Univerziteta u Londonu, a odabir teme doktorata ga je odveo ;do AstraZeneke.

„Moj rad kao matematičara u kompaniji AstraZeneka je bio ;usmeren na kreiranje finansijskih instrumenata koji bi pratili ispitivanje i proizvodnju. Da biste proizveli neki lek, morate da uložite bukvalno milijarde u istraživanje i razvoj, i zato vam je važno da se finansijski osigurate i limitirate potencijalne gubitke. Moja doktorska teza se odnosila na takozvane realne opcije koje bi kompanija koristila za kvantifikaciju budućih ulaganja i pratećih rizika“, objasno je Jeremić.

Jeremić je naveo da su brojevi kojima barataju farmaceutske kompanije, „astronomski“, ali da to ne znači nužno i „tajnu moć“ farmaceutske industrije: da, zarad profita, kreira potrebu za lekovima i vakcinama.

„Poznajem lično mnoge ljude koji su na rukovodećim pozicijama tih kompanija, uključujući i one na čelu. Sećam se kako su razgovarali samnom dok sam bio u UN, kako su nastupali u Davosu i na drugim međunarodnim skupovima, a s mnogima sam i danas u kontaktu. Ako postoje neki ‘zaverenički procesi’, oni se odvijaju na način koji je meni promakao“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podvukao da, međutim, nije završio svoj doktorat, za razliku od mnogih „perjanica aktuelne vlasti“.

„Možda zbog toga i pomalo zaostajem u odnosu na njih“, zaključio je Jeremić ironično, piše BBC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare