Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da uspešnu ekonomiju "90 odsto čini suzbijanje korupcije i vladavina prava, dok je 10 odsto sve ostalo" i da je to nedvosmisleno pokazalo iskustvo razvijenih država.

Narodna stranka se zalaže za uvođenje Državnog računovodstvenog suda kao posebnog odeljenja Specijalnog suda, bez menjanja Ustava Srbije. Brzo kažnjavanje zloupotrebe i pronevere državnog novca biće prekretnica u razvoju srpske ekonomije. Taj sud mora da postupa hitno i da brzo donosi presude“, rekao je Jeremić televiziji KTV iz Zrenjanina.

Jeremić je dodao da je postojeća Državna revizorska institucija „na nivou savetodavnog tela“ i da slučajevi krađe novca iz budžeta završavaju u lavirintima neefikasnog pravosuđa.

„Država mora da povrati izgubljeni suverenitet u ekonomskom i finansijskom odlučivanju. Finansijski sektor u Srbiji kontrolišu stranci i ne nemamo domaće banke. Potrebno je osnovati Državnu razvojnu banku koja će podržavati domaću poljoprivredu i mala i srednja preduzeća, a potom je neophodno osnovati i domaće komercijalne banke“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da hitno mora prestati nekontrolisano zaduživanje Srbije u stranoj valuti u inostranstvu i davanje tog novca stranim kompanijama, od kojih su neke dobile čak 144.000 evra po radnom mestu i to za proizvodnju sapuna, šampona i čokolade, a ne za visoke tehnologije.

„Proizvodnja čipova za kompjutere i mobilne telefone se ubrzano seli iz Tajvana, gde se proizvodi 90 odsto čipova na svetu, i najmanje pet novih pogona biće izgrađeno u Evropi, od kojih dva van EU. Srbija bi trebalo da se potrudi da bude jedna od tih država“, zaključio je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare