Vuk Jeremic i Nikola Selakovic
Vuk Jeremić i Nikola Selaković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/ EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću povodom podrške koju je Srbija dala Albaniji da postane jedna od deset nestalnih članica Saveta bezbednosti za period 2022-2023, ocenjujući tu podršku kandidaturi Albanije kao izuzetno neoprezan korak.

Albanija je bila jedini kandidat iz Istočnoevropske grupe koja prema ključu usvojenom 1963. ima pravo na jedno rotirajuće mesto u SB, uz permanentno prisustvo Ruske Federacije (prethodno SSSR).

„Gospodine Selakoviću, siguran sam da kao šef diplomatije razumete da će 2022. i 2023. biti godine velikih izazova za Srbiju u međunarodnoj areni u vezi sa KiM. Znam i da ste obavešteni o pripremama nove albanske ‘ofanzive’ na UNESKO, gde je na prethodnom glasanju 2015. za dlaku izbegnut poraz, koji je mogao imati dalekosežne negativne posledice, pre svega u kontekstu ugroženosti nekih od najvećih svetinja Srpske pravoslavne crkve“, naveo je Jeremić u pismu koje je objavljeno u u „Nedeljniku“.

Stoga je podrška Srbije kandidaturi Albanije za SB izuzetno neoprezan korak, ističe on i dodaje da, iako ćemo u vezi sa KiM na SB i dalje moći da računamo na podršku dve stalne članice (Rusije i Kine), dok god to od njih budemo eksplicitno tražili, trebalo bi da budete svesni toga da će Tirana u naredne dve godine uživati brojne privilegije koje proizlaze iz članstva u najmoćnijem organu UN, na čijem se dnevnom redu nalaze sva važna svetska pitanja.

Pravo glasa u SB na stvarima koje su od značaja trećim zemljama bitno će osnažiti diplomatski kapacitet Albanije u delovanju prema njima, recimo prilikom lobiranja za priznanje “Kosova” ili članstvo Prištine u Unesku, navodi Jeremić.

„Podrškom albanskoj kandidaturi poslali ste poruku nestalnim članicama SB koje nisu priznale Prištinu (recimo Brazilu, Meksiku i Indiji) da nam nije mnogo stalo do zauzimanja čvrstog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije u budućim diskusijama, jer da nam je to važno onda svakako ne bismo glasali da u njima učestvuje i Tirana, za koju se nepogrešivo zna kako će nastupati. Našu podršku u UN najagilnijem zagovorniku međunarodne emancipacije Prištine će zemlje širom sveta i te kako uzimati u obzir u procesu razmatranja i eventualne revizije svojih politika po pitanju KiM, uključujući i glasanje u drugim forumima, poput Uneska“, napominje predsednik Narodne stranke.

Jeremić je podsetio Selakovića na predlog, kako kaže, iskusnih multilateralaca iz Ministarstva spoljnih poslova da se Srbija aktivno suprotstavi članstvu Albanije u SB tako što bi se i sama kandidovala za to mesto, za isti vremenski period, na šta je imala pravo.

Da se to dogodilo, kako navodi, glasanje u Generalnoj skupštini bi bilo kompetitivno, u konsekutivnim krugovima, sve dok jedan od kandidata ne postigne dvotrećinsku većinu.

„S obzirom na aktuelni presek stanja u UN, njihova procena je bila da bi Srbija imala ozbiljnu šansu da ili bude izabrana, ili da barem stvori ‘pat poziciju’ iz koje bi se moglo izaći kompromisnim povlačenjem obe kandidature u korist neke treće zemlje iz Istočnoevropske grupe, koja bi se, na primer, obavezala da po pitanju KiM nastupa neutralno u periodu svog angažovanja u SB. Da smo se kandidovali, čak bismo i u malo verovatnom, za nas najnepovoljnijem scenariju, a to je da Albanija nekako uspe da postigne dvotrećinsku većinu, poslali snažnu poruku svetu da nam je KiM zaista stvar od najvećeg nacionalnog značaja, i da smo za to spremni da uđemo u ozbiljan diplomatski okršaj, bez obzira na pritiske kojima bismo tom prilikom svakako bili izloženi“, istakao je Jeremić.

Želi da ministra, kako kaže, ohrabri da učini sve što je u njegovoj moći da se sa Albanijom, kao i svim drugim državama Zapadnog Balkana, naši odnosi kontinualno unapređuju na bazi solidarnosti i uzajamnog poštovanja.

„S druge strane, s obzirom da je Vaš primarni zadatak odbrana nacionalnih interesa Srbije, nadam se da ćete se sa mnom složiti da je, imajući u vidu kompleksno nasleđe ratova 1990-ih, ponekad neizbežno odigrati potez koji neće nužno izazvati oduševljenje u svim regionalnim prestonicama. Ovo je bila jedna takva situacija“, naveo je Jeremić i pozvao ministra Nikolu Selakovića da o spoljnoj politici Srbije ukrste mišljenja na Javnom servisu RTS, i pokažu građanima da je u našoj zemlji moguće voditi argumentovani dijalog između ljudi koji se, uprkos političkim razlikama, međusobno uvažavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar