Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom ustoličenja patrijarha Porfirija, kako bi odluka Srbije da "dozvoli članstvo samoproglašenog Kosova u UN" značila "odricanje od trona Svetog Save" i težak udarac nacionalnom identitetu, ocenivši da u slučaju Kosova treba voditi mudru, umerenu i strpljivu politiku.

„Moramo učiniti sve da obezbedimo da on ne bude i poslednji srpski patrijarh koji je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji“, rekao je Jeremić u Kraljevu, gde je održana izborna skupština Gradskog odbora Narodne stranke.

On je ocenio da “svetosavska tradicija predstavlja jedan od temelja srpskog nacionalnog identiteta koji, uprkos teškim istorijskim izazovima“, , ističući da je „veoma opasna trgovina „’Kosovo’ u UN, Srbija u EU“, jer bi članstvo Prištine u UN prema savremenim međunarodnim standardima značilo da je samoproglašeno “Kosovo” postalo nezavisna država, saopštila je večeras Narodna stranka.

Jeremić je rekao da „ne postoji nijedan mirnodopski mehanizam koji može sprečiti dve punopravne članice UN da se ujedine u jednu državu, tako da bi ’Kosovo’ i Albanija nesmetano mogli da se ujedine u nekakvu veliku Albaniju“.

To bi, po njegovoj oceni, „dovelo do nesagledivih posledica, kako zbog daljih teritorijalnih aspiracija tako nastale države, tako i zbog gotovo neizbežnog preuzimanja srpskog kulturnog nasleđa u pokrajini od strane Albanaca“.

„Članstvo Prištine u UN je moguće isključivo uz pristanak Srbije, u našim rukama se nalazi ključ. Onaj ko bi predao taj ključ, nepovratno bi predao i tron Svetog Save“, rekao je Jeremić.

On je istakao da Srbija po pitanju Kosova i Metohije mora voditi „mudru i umerenu, ali istovremeno i odlučnu politiku“, rekavši da „Narodna stranka svoju kosovsku politiku ne zasniva na izvikivanju parola“.

„Zato smo u Skupštini Srbije predložili rezoluciju sa 20 konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti, kao platformu oko koje bi moglo da bude postignuto nacionalno jedinstvo“, rekao je Jeremić i poručio da će stranka koju vodi „sarađivati sa svima koji se protive predavanju Kosova i Metohije i koji su spremni da se bore protiv toga da „režim Aleksandra Vučića i po ovom pitanju Srbiju odvuče u ponor“.

Jeremić, koji je i bivši šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je istina da je stanje teško i da su mnoge velike sile stale iza „nezavisnosti samoproglašenog Kosova, ali da je kroz istoriju bilo i težih vremena“ i da su „odnosi u svetu, kao i uvek, podložni promenama“.

„Zato moramo biti strpljivi. Pre samo nekoliko decenija bilo je nezamislivo da će se Sovjetski Savez raspasti i da će se ujediniti dve Nemačke, pa se to dogodilo skoro preko noći. Svet je danas u previranju i promene su moguće čak i u daleko kraćim vremenskim intervalima“, zaključio je Jeremić.

Za predsednicu Gradskog odbora Narodne stranke Kraljevo izabrana je diplomirana pravnica Katarina Jović (1989), navodi u saopštenju ta stranka.

BONUS VIDEO: Narodna stranka o predlogu Rezolucije o Kosovu i Metohiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare