Jelica Minić Foto:Aleksandar Barda/Fonet

Predsednica Evropskog pokreta Jelica Minić izjavila je danas da Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o prinudnom radu u fabrici Linglong i ekološkim protestima u Srbiji, otkucava vreme destruktivnom neredu koji vlada na pravnoj, upravnoj i političkoj sceni Srbije.

Pročitajte još:

Minić je agenciji Beta kazala da je za Rezoluciju glasalo 598 članova Evropskog parlamenta, 59 je bilo protiv, a 30 uzdržano.

„Od onih koji su glasali za, najveći je broj poslanika Evropske narodne partije (173) koja je sestrinska partija SNS. Iz te grupacije bio je samo jedan poslanik protiv rezolucije i jedan uzdržan. S odlaskom nemačke kancelarke Angele Merkel, čini se da je SNS izgubio dosadašnje zaledje i da će sled bezbrojnih i sve većih afera vladajuće koalicije u Srbiji nailaziti na sve oštrije i sve više nepodeljene reakcije u Evropskoj uniji (EU)“, istakla je Minić.

U prilog tome, dodala je, govori i podatak da je iz grupacije socijalista i demokrata 144 poslanika glasalo za Rezoluciju, a samo jedan protiv, bez uzdržanih.

Minić kaže da je „ambivalentna“ poruka dobijena dva dana pre usvajanja Rezolucije, otvaranjem Klastera 4 Zelena agenda i održiva povezanost, koja obuhvata poglavlja transport, energetika, transevropske mreže i životna sredina i klimatske promene, dobila „odlučno pojašnjenje“.

„Ono bi se moglo pročitati kao daleko veći politički i tehnički nadzor koji će pratiti sve dalje korake u otvaranju klastera i pregovaračkom procesu, kao što je naglašeno u novoj metodologiji proširenja. Mada se ova Rezolucija EP ne bavi klasterom 4, ona se zapravo bavi pratećim efektima svega što se u tim sektorima odvija i što se, na kraju, uvek tiče vladavine prava i dobrog upravljanja“, ocenila je Minić.

Po njenim rečima, najveći deo Rezolucije je posvećen „problematičnim“ uslovima koje Srbija na sopstvenu štetu odobrava kineskim investitorima.

„Ti uslovi se ne tiču samo Klastera 4, nego i onog ključnog, Klastera 1 koji obuhvata ključne političke kriterije, a pre svega vladavinu prava i Klastera 3, koji obuhvata socijalnu politiku i politiku zapošljavanja, u kojima netransparentni ugovori s kineskim partnerima i specijalni zakoni koji su pre svega zbog njih doneti, drastično odstupaju od evropskih standarda“, istakla je predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Navela je da je drugi veliki blok u Rezoluciji posvećen ekološkim protestima.

„Tu su glavna tema neprimereno nasilje policije, a zatim njeno napuštanju sopstvene ustavne obaveze da štiti gradjane i ustupanje mesta nominalnim huliganima, uz naznaku da se radi o brutalnim parapolicijskim, pa i stranačkim, snagama, uz napomenu da se i u ovom slučaju vidi direktna povezanost policije i huligana, što se pre toga razotkrilo čuvanjem i odbranom murala ratnog zločinca Ratka Mladića usred Beograda“, kazala je Minić.

Naglasila je da Rezolucija ukazuje i na netransparentan proces, bez propisane javne debate kojim se donose bitne ustavne odredbe, zakoni i uredbe.

„Ukazuje se na sve veće sužavanje prostora za delovanje slobodnih medija i civilnog društva koji se kriminalizuju u javnom prostoru, na progon opozicionih političara po etničkoj osnovi, na ugroženost osnovnih prava i progon gradjana čak i zbog nestranačkog aktivizma“, objasnila je ona.

Na pitanje Bete o značaju otvaranja Klastera 4, Minić je kazala da je „slavodobitno“ otvaranje tog Klastera praćeno poražavajućom ocenom stanja u Srbiji u trenutku kada je „kolaps energetskog sistema pokazao da jedan od glavnih stubova ekonomskog napretka i dugoročne bezbednosti svake zemlje puca po svim šavovima“.

Upitana da li će i u kojoj meri Rezolucija Evropskog parlamenta uticati na Vladu Srbije, Minić kaže da Rezolucija poziva EU i Službu za spoljne poslove da podrže civilno društvo i nezavisne medije, a Vladu Srbije da poradi na delotvornim i uverljivim reformama u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i borbe protiv korupcije, kao i na unapredjenju uprave i reformama javne administracije.

„Kao i u svakom dokumentu koji dolazi iz EU poslednjih par godina, od vlasti u Srbiji se očekuje da informišu javnost o pravim razmerama angažmana EU u Srbiji, da promovišu evropske vrednosti i da demonstriraju jasnu posvećenost na delu svom opredeljenju za evropsku integraciju“, zaključila je predsednica Evropskog pokreta Jelica Minić.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak 16. decembra Rezoluciju o Srbiji u kojoj je izražena zabrinutost zbog prinudnog rada, trgovine ljudima i kršenja ljudskih prava.

BONUS VIDEO: Da li SNS gubi glasače zbog protesta?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar