Neda Simić Foto: Privatna arhiva

U sistemu koji to nije, trajno stanje je stanje vršioca dužnosti koji sa dužnom pažnjom čekaju da im se ispred ličnog imena i funkcije skine predznak vd, i iz vd kaste pređu u mandat državnog funkcionera.

Piše: Neda Simić, sekretarka Izvršnog odbora Demokratske stranke

Istovremeno u sistemu koji vrši dužnost iza kulisa slabe zaštite zaposlenih Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o radu, Zakonom o zaštiti prava o ličnosti, Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu i drugih zakona, kao i Ustavom zagarantovanih prava, a u senci državnih službi, sprovode se opskurne radnje sve od danas do sutra dok se dužnost vrši.

Tako su mi se dogodile na prošlom radnom mestu savetnika u Zavodu za socijalno osiguranje višestruke radnje maltretiranja i mobinga od ličnih uvreda, kako usmenih tako i pisanih, poput one da sam „glupa i nepismena“, preko komentarisanja mog privatnog života sa ozbiljnim elementima uhođenja, ali i neistine, do brojanja minuta.

Kada bih zbog obima posla morala da ostajem i satima duže na poslu, otvoreno mi je rečeno da mi je ta privrženost radnom zadatku mana, a s obzirom na to da ostajem poslednja u firmi da jedino može da se protumači da sam „nesposobna, kao i ograničenih mentalnih sposobnosti“.

Takođe, svakodnevno ponižavanje je bilo prisutno javnom degradacijom, kako direktno, tako i iza leđa, u paralelnom svetu nadređenih koje ne smeš pitati o zadatom poslu, a da ne usledi višeminutno vređanje.

Istine radi, možda nisam toliko ograničenih mentalnih sposobnosti bila prilikom završavanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ranijeg radnog staža, kao i polaganja iz prvog i jedinog pokušaja svih potrebnih kvalifikacionih i eliminacionih testova kao i državnog ispita za bivše radno mesto. Naime, ovo trenutno nije toliko važno koliko je važno to da sam usled vrlo ozbiljnog mobinga bila prinuđena da dam otkaz i potražim drugi posao.

Međutim, mobing se nastavio i nakon mog odlaska i zasnivanja radnog odnosa na drugom radnom mestu. Narodni poslanik Demokratske stranke, Srđan Milivojević je u svom izlaganju u Narodnoj skupštini opisao i kako kvalifikacioni, eliminacioni testovi na konkursu za pomoćnika direktora mogu mađioničarskim trikom da nestanu u slučaju ako vd pomoćnik ne položi ispit i da se stvore kao kec u rukavu položeni u istoj mađioničarskoj predstavi.

Pitam se gde je kraj? Ne pitam se, već znam da ovo nije samo pojedinačni slučaj, igrom okolnosti moj. Ovo je sve češći obrazac kako prolaze i šta moraju da trpe zaposleni u ovom sistemu, koji to nije, zapravo zaposleni u vd kasti.

Pitajte zaposlene u PIO fondu. Pitajte zaposlene u RFZO-u. Pitajte zaposlene u ministarstvima i drugim organima državne uprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar