Foto: Nova.rs, BETAPHOTO MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ Djordje Krstic, Tanjug/Jadranka Ilic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ovih dana je u obilasku Srbije pokazao kako izgleda disciplinovanje saradnika u živom prenosu. Javno sramoćenje ovog puta su “preživeli” direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić. No, to nije ni prvi ni poslednji put. Ovo postaje jedna od omiljenih disciplina srpskog predsednika.

“Drobnjak, mogu da te zamolim, ubuduće povedi nekog ko ima papir i olovku… Nemoguće da sve ovo treba moj kabinet da uradi pa te molim preuzmi deo obaveza na sebe…”, rekao je predsednik Srbije prvom čoveku Puteva Srbije pred prepunom salom u Sjenici, gde su ministri i direktori javnih preduzeća odgovaraju na pitanja meštana.

Prethodno ga je ukorio zbog kašnjenja.

“Znam ja, nisi ti išao u Čačak zbog Pakovraća i Preljine nego zbog pečenjare kod Brane”, rekao je Vučić.

Drobnjak je bio u društvu Vučića i prilikom obilaska manastira Sopoćani, kojim je započeo drugi dan posete Zlatiborskom i Raškom okrugu.

Aleksandar Vučić i Zoran Drobnjak na saobraćajnici Pozarevac – Golubac Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

I odmah kritika:

“Dajte prvo da završimo ovaj put do Sopoćana. Ovo je očajno… Drobnjak, prvo ovo da završiš, ovaj put do Sopoćana, ko pista da bude… Videćete, biće kao u Austriji”, rekao je Vučić i dodao da ga je od svega zabolela glava.

“Ja sam noćas celu noć radio s Ministarstvom finansija, zabolela me glava… Bolje i da ne idem na put…”, rekao je predsednik.

Na udaru se našao i vd direktora EPS Milorad Grčić. Nakon nedavnog kolapsa energetskog sistema zbog 27 santimetara snega i najava da će Grčić zbog toga podneti ostavku, Vučić mu je sada zamerio što ga nije obavestio o manjem požaru u TENT B1. Kada mu je Grčić odgovorio da je to brzo rešeno, Vučić je rekao da je „za to trebalo on da mu javi, a ne da čuje od BIA“.

Milorad Grčić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“Da me ne opterećuješ… Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda, Mićo, nešto drugo da radiš” rekao je Vučić.

I tako je Mića smenjen uživo.

Drobnjak je kod Vučića bio na tapetu i ranije. I to nekoliko puta. Predsednik Srbije je tokom posete radovima na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin, ušao sa njim u polemiku oko dužine puta. Ranije ga je prozivao zbog kašnjenja na sednicu Vlade, a isticao je često za svog saradnika da je sklon kojoj „čašici više“, te da ne zna ni gde bi putevi trebalo da idu.

„Ja znam da je Drobnjaku juče bilo najlepše kad je išao da rešava probleme u Donjim Banjanima. Tamo su mu seljaci dali četiri, pet, šest čašica, ali ja sam to odobrio da ne bude da je on kriv. Drobnjak voli koju čašicu više, ali dobro radi. A jednu si popio i za mene Drobnjak“, pitao je Vučić jednom prilikom direktora Puteva.

I bivši v.d direktor Koridora Srbije Zoran Babić, bio je disciplinovan i to više puta.

Zoran Babić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Koliko puta sam ti rekao Babiću šta bre ideš na otmena letovališta na Brionima i na Hvaru. Imaš druga na Brionima? Nađi druga u Sopotu a ne na Brionima, jer naš narod nema druga na Brionima“, kritikovao ga je Vučić zbog odabrane destinacije za letovanje.

Prozvao ga je Vučić i zbog nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, i to zato što nikada porodici nije izjavio saučešće.

„Moj po­sao je da izra­zim sau­če­šće lju­di­ma, šta sam dru­go mo­gao da ura­dim. Ko­li­ko je me­se­ci pro­šlo, a to ni­je ura­dio onaj ko je tre­ba­lo to da ura­di. Sti­gao si da odeš u Gr­č­ku, Pe­tro­vac, Brio­ne i Mi­n­hen, a ni­si u Knja­že­vac. Za­što je bi­lo te­ško da ode­te do po­ro­di­ce i izja­vi­te sau­če­šće“, rekao je Vučić u jednom od svojih gostovanja na televiziji Pink.

Ostaće upamćeno i kako je ministru Vanji Udovičiću rekao da ne zna kojoj naciji pripada.

„Vanji je teško da ustanovi kojoj naciji pripada. Ne mogu da kažem da je kao svi Srbi, pošto teško da bih mogao da kažem da je Srbin. Čovek voli da kuka, to je neverovatno”, rekao je Vučić, upitavši Udovičića:

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Vanja, je l’ nešto nije istina?“

„Predsedniče, sve je istina što kažete“, odgovorio mu je Udovičić.

Kritikovao je Vučić i bivšeg ministra ekologije iz redova socijalista Gorana Trivana.

„Pitao sam Anu Brnabić da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu, da se javi, kaže nešto, pita nešto građane“, rekao je tada Vučić.

Na tapetu je bio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. Na svečanosti organizovanoj povodom puštanja u saobraćaj drugog koloseka obilaznice oko Beograda, zabrinuti građanin obratio se ministru Momiroviću zbog problema oko eksproprijacije. Ministar kaže „nema smisla zaista, složićete se da je ovo svečan čin“.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U dijalog se odmah umešao predsednik.

„Da naučiš nešto. Najgore je kad ti se neko obrati, a tebi nije prijatno, i ti mu kažeš: „ovo je svečani trenutak“, šta me briga što je svečani trenutak, reši problem, slušaj sad“, rekao mu je Vučić.

BONUS VIDEO: Mladen Mrdalj: Vučić šalje svilen gajtan ili vraća iz političke tamnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare