Arno Gujon Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu opredelila je oko 4,5 miliona dinara za projekte srpskih udruženja u Francuskoj tokom prethodne tri godine, ali manifestacije koje organizuju kao i aktivnosti na digitalnim platformama, svedoče o otvorenoj podršci koju neke od tih organizacija pružaju desničarskim i ksenofobnim figurama, piše danas vojvođanski portal VOICE (Vojvođanski istraživačko-analitički centar).Naročito se ističe prisustvo aktera povezanih s ekstremističkim pokretom iz Francuske "Blok identitaraca", čiji je član bio sadašnji v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Kako piše VOICE, braća Gujon, Arno i Bertran, zatim Nikola Mirković, kao i Filip Vardon, neonacista i nekadašnji član tima za komunikacije ekstremne desničarke Marin le Pen, smatraju se osnivačima i prvim članovima fondacije „Solidarnost za Kosovo“, koja je organizovala slanje pomoći srpske dijaspore iz Francuske Srbima na Kosovu.

Jedno od obeležja „Solidarnosti za Kosovo“, koja su mogla da se kupe po ceni od osam evra, nosili su članovi omladine ekstremističkih pokreta u Francuskoj, piše VOICE (voice.org.rs).

Dodaje se da je novac prikupljen prodajom specijalizovane robe, rukotvorina, ali i dobijen donacijama, asocijacija „Solidarnost za Kosovo“ koristila i za aktivnosti van Kosova.

Naredne godine, „Solidarnost za Kosovo“ izdvaja novac za izradu stripa Nikole Mirkovića pod nazivom „Dobro došli na Kosovo“, čije je predstavljanje organizovao Savez Srba Francuske u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Ime tog francuskog državljanina srpskog porekla se pominje u procurelim dokumentima proruske vlasti u ukrajinskom Donbasu, jer je činio delegaciju saradnika bliskih Marin le Pen, koja se uputila u zaraćenu oblast da pruži podršku ruskim separatistima.

Većina organizacija uključenih u humanitarni konvoj „Solidarnosti za Kosovo“ dobila je, barem jednom u prethodne tri godine, novac preko konkursa koje je raspisala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, navodi se u članku.

Dodaje se da su među najvećim korisnicima finansijske podrške upravo Savez Srba Francuske, ali i udruženje „Svi Srbi u Parizu“, a dodeljena budžetska sredstva su im se značajno povećala od dolaska Arnoa Gujona na čelo državnog organa zaduženog za odnose matice i dijaspore.

„Savremene ekstremističke organizacije koriste humanitarne akcije da bi se rebrendirale“, rekao je za VOICE sociolog Miloš Perović.

„Akti dobročinstva su odličan instrument za sprovođenje toga, jer percepcija šire javnosti o nekom ko se bavi pomaganjem drugim ljudima neće to svrstati u fioku fašizma. Naravno, desničarski humanitarizam je bitno diskriminišući jer se uvek odnosi na određenu rasnu, etničku ili nacionalnu grupu“, objašnjava Perović za VOICE.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku (BCBP) rekao je da je obim humanitarne pomoći pre simbolički nego što stvarno može da pomogne ljudima koji tamo žive.

„Više se radi o propagandi i dobijanju poena, nego da se promeni stanje na terenu“, rekao je Petrović za VOICE.

BONUS VIDEO Stevan Filipović Branitelji murala nisu desničari nego plaćenici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare