Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Vladeta Janković u velikom intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika Vreme koji je s njim uradila Zora Drčelić, pričao je, između ostalog, o strahu predsednika Srbije Aleksandra Vučića od uličnih nemira. Janković se podsetio devetomartovskih demonstracija i Petog oktobra, rekavši da je Vučić upravo kroz ova dva događaja naučio "kako da prikoči na vreme čim namiriše opasnost od ulice".

„Juna 1968. sve je počelo od incidenta u studentskoj menzi na Novom Beogradu, Devetog marta okidač je bio jedan glupavo osion TV Dnevnik, 96-97. bahatost u pokušaju da se prikrije krađa na lokalnim izborima, a Petog oktobra drzak zahtev za drugim krugom izgubljenih izbora. Tu lekciju Vučić je naučio bolje nego Sociologiju sporta (iz koje ima čistu desetku), što se vidi po tome kako prikoči na vreme čim namiriše opasnost od ulice. Tako je bilo jula prošle godine kad je u roku od 15 minuta povukao odluku da zatvori studentske domove ili tu nedavno kad se odustalo od likvidacije studentskih poliklinika.

Nešto slično se dogodilo i posle Balaševićeve smrti, kad se neustrašivi predsednik ućutao kao miš, jer se setio svoje izjave o „jeftinoj fukari“, posle koje bi paradiranje saučešćem moglo da razjari iskreno ožalošćene ljude na ulicama.

Ako nas to iskustvo nečemu uči, to je da tzv. ulica i te kako može nešto da postigne u borbi za demokratiju i pravdu kad god se vlast zaboravi toliko da dara prevrši meru.

Stanje u obrazovanju nije ništa bolje od stanja u pravosuđu, zdravstvu ili državnoj upravi, gde su nesposobni karijeristi istisnuli ljude od kvaliteta i vrednosti, pa se grčevito drže nezasluženo osvojenih pozicija. Uopšte mi se čini da je malo ko u naše vreme svestan sve dubine i dalekosežnosti tektonskog socijalnog poremećaja koji je prouzrokovala Vučićeva vladavina. Po meni je to osnovna i najteža bolest današnje Srbije, kojoj će teško biti leka i kad jednog dana dođe do smene vlasti“, rekao je Janković za poslednji broj Vremena, koji će u prodaji biti sutra, u četvrtak 4. marta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare