Vladeta Janković Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Narodni poslanik Vladeta Janković kaže da je situacija u današnjem sazivu Skupštine Srbije bolja nego u prethodnom. "U prošlom sazivu su pričali šta su hteli, a nije imao ko da im odgovori, a sada ima neka mogućnost da se uzvrati", dodaje Janković.

Kako je rekao, dosta je žalosna slika u parlamentu, ali se „nekad dobro zabavlja“.

„Ono brojanje glasova, pa ponovo glasanje, zvono, neki uleću zadihani, slatko sam se nasmejao, jedva su nategli iz trećeg, a to se ne sme, glasanje je glasanje. Jedan poslanik teško čita ono što piše na papiru, dvadeset minuta je pričao, pa to pas s maslom ne bi pojeo, a onda je završio sa Vučićem, svi to moraju, da ga pomenu, to postaje toliko neukusno, to je orgija udvorištva. Što ne bismo organizovali takmičenje u pletenju džempera za Vučića?“, dodaje Janković.

Poručuje da je dobro što građani Srbije mogu da vide šta se dešava u Skupštini i dodaje da je sa opozicione strane bilo razumnih govora, ali i nekih „incidentih ispada“.

„Međutim, teško je to podneti, ne može da zamislite osećanje kad posle 10 sati u sali neki gaulajter počne da viče da ste bednici i licemeri, strašno je to i vrlo neprijatno. Valjda neko od gledalaca razume da tu ima udvorištva da je to većina koja zlostavlja manjinu, a manjina se neda“, rekao je.

Na sednici Skupštine bilo je i reči o tome šta je Veljko Belivuk govorio na suđenju, a Janković smatra da sa „tom grupom zverova“ ne treba operisati politički.

„Opozicija greši kad to upotrebljava. Zdrav razum ukazuje da ne laže, ali nije politički zdravo koristiti to oružje. Policijsko nasilje u Novom Sadu, pa ženske demonstracije, znate, onaj šut u stražnjicu je imao katarzični efekat, pa Crni koji se popeo na bager, imaju jak efekat i naprednjake dovode u stanje panike i ako se nečeg plaše, plaše se uličnog nasilja. A kod drugih izaziva osećanje – neka je uradio“, kaže Janković.

Šta će biti s Kosovom, sankcijama Rusiji…

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar sastao se sa Vučićem i mandatarkom Anom Brnabić i tom prilikom naveo da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, i dalje korake u normalizaciji odnosa.

„Skraćuje se vreme, ugao u koji je Vučić sateran postaje sve uži, ispade da je nacionalni interes u ovom trenutku opstanak Vučića na vlasti. Vidite da je u položaju da ili će da izrekne sankcije Rusiji u kom slučaju će da okrene narod protiv sebe, ako ih ne izrekne, srušiće ga oni koji su ga doveli na vlast“, kaže Janković.

Podseća da je poseta zamenika ministra spoljnih poslova Rusije prošla nezapaženo.

„Ruska diplomatija je vrlo ozbiljna, mogu da posvedočim iz iskustva, disciplinovana je i profesionalna i postoji državna strategija i diplomate znaju šta rade, za razliku od naše. Pročitao sam njegov intervju i on je rekao šta bi se desilo ako Srbija uvede snakcije. On je rekao ledeno – bili bismo razočarani, a to svašta može da znači. Ta odluka nije laka za Vučića, ali sve što se dešava, uključujući i današnju ceremoniju na groblju oslobodilaca Beograda koji je bio niskog profila za razliku od pre, kada su dolazili visoki funkcioneri, državni, vojni… To pokazuje zahlađenje odnosa, imate i to da Vučić pušta Dodika niz vodu, a on je Putinov štićenik, to je dokaz da se bliži trenutak kada će Srbija uvesti sankcije, odnos postaje sve zategnutiji, tu nema neke srdačnosti“, kaže poslanik i univerzitetski profesor u penziji.

Kako je rekao, od nas se očekuje da pustimo da Kosovo postane član UN.

„Formlano to nije priznanje, jer niste priznali državu, ali ste ih pustili u UN gde dobijaju status. To je međunarodno-pravno svršena stvar. Šta ćete dobiti kao kompenzaciju, ZSO ili taj magloviti pristup EU ubrzani, to je kranje problematično. Svi znamo kako ide približavanje EU, koliko smo poglavlja otvorili, zatvorili, nema ništa od toga. Šta bih ja uradio, ne bih se saglasio sa prijemom Kosova u UN, to je granica koju ne bih prešao, možda ima manjih ustupaka koji se mogu učliniti za položaj naroda i brigu o spomenicima, ja sam bio i ostao pristalica satusa kvo“, rekao je Janković.

***

BONUS VIDEO: Vučić ponovo napao N1: Kad god oni koje podržavate požele izbore, uvek bi ih dobili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare