Foto: Screenshot N1

Otvaranje predmeta u tužilaštvu povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica je prilika da se na delu pokaže vladavina prava i neselektivna pravda, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je za N1 rekla da smatra kako u ovom slučaju nema mesta „senzacionalizmu“, bez obzira što se radi o javnoj ličnosti.

„Od naših reakcija u bilo kom ovakvom slučaju zavisi buduće poverenje u institucije i da li će se žene ohrabriti“, rekla je ona.

Poverenica je dodala da je „najbitnije da se suzdržimo od senzacionalizma i politizacije” i da je neophodno da institucije deluju efikasno i brzo.

Na pitanje da li je očekivala da tužilaštvo pozove žrtve i svedoke i ponudi im zaštitu, Janković kaže da ne treba prejudicirati šta će tužilac da uradi i da se „ne zna šta će biti potezi tužioca danas, sutra, prekosutra“.

Optužbe protiv predsednika Skupštine Opštine Jagodine Dragana Markovića Palme javno je iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, a Marković ih je porekao i naveo da se 400 žena iz tog grada javilo da doborovljno tuži Tepić.

Upitana o toj tvrdnji Dragana Markovića Palme, Janković kaže da ne zna odakle Markoviću podatak koji je izneo, niti čime su te žene motivisane, ali ponavlja da ne treba da bude politizacije.

„Od mene, još jednom, puna podrška ženama da prijave svaku vrstu nasilja i sva nedozvoljena ponašanja“, rekla je ona.

Poverenica je govorila i o analizi prisustva govora mržnje u medijima, koja je urađena zajedno sa Savetom Evrope uz podršku Evropske unije.

„To istraživanje, urađeno prošle godine, konstatovalo je „indirektan govor mržnje“ i senzacionalistički pristup“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, pozitivni tekstovi i objave su mnogo ređi o grupama koje su najčešće izložene govoru mržnje, a to su LGBT zajednica, Romi, ponekad Albanci i Hrvati, migranti, ponekad osobe sa invaliditetom i žene.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar