Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik Ujedinjenih Vladeta Janković izjavio je danas da ne veruje da su posledice za Srbije, ako ne prihvati nemačko-francuski plan za Kosovo i Metohiju, baš tako strašne kako ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja.

Vučić je u jučerašnjem izlaganju rekao je da su mu zapadni predstavnici rekli da ukoliko Srbija ne prihvati francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, suočićete se s posledicama, kao što je prekid procesa evrointegracija i zaustavljanje i povlačenje investicija.

„Vučić je sada dobio luft, odnosno nekoliko meseci da pokuša da javnost u Srbiji pridobije i bićemo izloženi poplavi propagandnih pritisaka da se prihvati ono što on kaže. Govoriće da je važniji život, evropska budućnost“, rekao je Janković za RTV.

On je kazao da ne sumnja da su razgovori sa zapadnim predstavnicima bili „direktni i brutalni“, ali „takvi su bili i ranije“.

„I (tadašnji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti) Ahtisari je (bivšem predsedniku Srbije Vojislavu) Koštunici govorio direktno i brutalno, ali se tada reklo ne“, kazao je poslanik.

On je ocenio da je rusko-ukrajinski sukob uticao i na situaciju oko Kosova i Metohije.

„Kucnuo je čas, jer su se zbog rata Ukrajine i Rusije okolnosti drastično promenile. Onda smo imali vrlo moćnu Rusiju na našoj strani, a sad nemate na koga da se oslonite“, smatra Janković.

On je naglasio da Srbije nikada ne sme da pristane na to da Kosovo i Metohija postanu član Ujedinjenih nacija.

***

BONUS VIDEO – O kosovskom sporazumu sa različitih pozicija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare