Printscreen/Međunama

Izjava predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će deca morati da nauče da rade u fabrikama i na njivama, izazvala je burne reakcije u javnosti i otvorila pitanje da li je reč o nastavaku projekta dualnog obrazovanja. Na pitanje zašto bi deca morala da uče pomenute poslove u današnjoj emisiji "Među nama", govorile su Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i sociološkinja Isidora Jarić.

Prema oceni Jasne Janković, koncept dualnog obrazovanja u Srbiji nije moguće sprovesti.

„Ako nešto prepišete iz Švajcarske i oduševite se tim modelom, a onda u Srbiji to primenjujete, dobićete mnogo problema u izvođenju dualne nastave. Imate one koji se bave đacima, a koji nisu nastavnici, đake koji bi trebalo da dobiju novac, a to ne dobijaju. Takođe, tu je škola potpuno preskočena, jer poslodavac je u vezi sa roditeljima i sa njima potpisuje ugovor“, objašnjava ona.

Janković dodaje da je izjava predsednika Vučića afirmativna priča namenjena dualnom obrazovanju, a da su, s druge strane, svi svesni da na terenu ne izgleda onako kako se predstavlja.

Sociološkinja Isidora Jarić, govoreći o izjavi predsednika da će deca dva sata morati da rade na njivama ili u fabrikama, ističe da je reč o samo jednoj u nizu tvrdnji koje Vučić izgovara, a koje su besmislene.

„Nas, koji se bavimo obrazovanjem, ova tvrdnja dotiče i boli, jer nas asocira na nedavno donet Zakon o dualnom obrazovanju i na to šta taj zakon uvodi u obrazovni sistem. Projekcija budućnosti koju ovaj zakon pravi je veoma loša, jer pravac u kome se reformiše naš obrazovni sistem je potpuno pogrešan. Zakon o dualnom obrazovanju je samo jedan u nizu koraka koji se pravi u pogrešnom pravcu“, kazala je ona.

Pogledajte čitavu emisiju na linku ispod:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare