"Prema mojim saznanjima, obe strane su načelno prihvatile nemačko-francuski predlog o Kosovu", izjavio je u intervjuu FoNetu stručnjak za ljudska prava i bezbednost Saša Janković, koji ne želi Vučićev debakl u Briselu, jer bi to bilo loše za Srbiju, već veruje da posle nove runde dijaloga ništa više neće biti isto i da će stvari krenuti nabolje.

Srbija ima jako dobar pregovarački položaj, imajući u vidu da, zbog ruske agresije na Ukrajinu, „ima nešto što Zapadu jako treba“, objasnio je Janković.

Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, naglasio je on, ali može da pokaže konstruktivnost koja će „izbiti i poslednji argument ruskom predsedniku Putinu za to što radi“.

U Briselu će biti više dodatnih predloga sa raznih strana, što je i normalno, mislim da i Srbija ima svoj, sa dobrim šansama da bude prihvaćen, najavio je Janković i poručio da ne može da teži neuspehu Srbije.

Takozvani nemačko-francuski predlog iza koga su stale i EU i SAD, po njegovom dubokom uverenju, ide u prilog normalizaciji odnosa, a Srbiji je potrebna normalizacija odnosa.

Sasa Jankovic
Saša Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

Upitan da li je Srbiji prihvatljivo da Kosovo postane član međunarodnih organizacija, pa i UN, on je odgovorio „naravno“ i objasnio da to nije pitanje presedana, podsećajući da su, kao deo SSSR, članice svetske organizacije bile i Ukrajina i Belorusija, ali i dve Nemačke, iako se međusobno nisu priznavale.

„Dakle, potrebno je da ne uradimo nešto što nas za vjek i vjekova lišava mogućnosti da ostvarimo svoje ambicije, ali istovremeno mi realno nemamo vlast na Kosovu, i to nije pitanje od danas“, predočio je Janković.

On je nemačko-francuski predlog označio kao dobru osnovu, ali smatra da ga ne bi trebalo prihvatiti bezuslovno, već dodatno insistirati na eksteritorijalnosti crkava i manastira i teritorijalnoj autonomiji za Srbe, kroz Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali i njihovoj personalnoj autonomiji.

Na opasku da Zapad povodom formiranja ZSO poručuje da neće dozvoliti formiranje nove Repuiblike Srpske (RS), Janković je uzvratio da je RS postala „nešto negativno onog momenta kada je počela da nastupa destruktivno u odnosu na državu čiji je deo, Bosnu i Hercegovinu“.

Za Srbiju i za njega Kosovo nije nezavisna država, ali on ne vidi da ZSO mora destruktivno da se ponaša u odnosu na vlasti u Prištini.

Kako je obtazložio, „posao te zajednice je da obezbedi što bolje uslove za kvalitetan život i autonomiju za Srbe.

„Prema tome, vi od nečega možete da napravite međunarodnu pariju, nekog ko je najgori, negativan, ko je primer za nešto loše, ili možete da taj vid autonomije iskoristite da budete primer za nešto dobro. To je na vama“, naglasio je Janković.

Prema njegovom viđenju, Srbija prihvatanjem sporazuma dobija normalizaciju, sigurnost za građane i prestaje da bude stalno potencijalno krizno žarište u Evropi.

To bi značilo jačanje Srbije na međunarodnom planu, pa time i mogućnosti da zaštiti svoje interese po svim drugim pitanjima, ali i omogućavanje današnjem svetu da koliko-toliko konsoliduje norme međunarodnog prava u situaciji kada Rusija „zaista zloupotrebljava sve moguće potencijale koje ima“, tvrdi Janković.

On ne misli da je širenje NATO i Zapada prema Rusiji u redu i korektno, ali pita šta je bila reakcija Rusije?

Za njega je veliko razočaranje strategija ruske politike da uđe u konflikt i napadne prve komšije, najbliže po svim kriterijumima.

Janković ne vidi kako to može da bude legitiman način da Rusija odgovori pritisku kojem je izložena, već misli da je to veoma loše i da Srbija treba da gleda svoj interes.

Bonus video: Saša Janković: Nisam hteo da se sretnem s Merkel zbog onog sto je uradila tri dana pred izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar