Foto: N1; Dušan Janjić

Vlada Aljbina Kurtija pala je pod pritiskom SAD-a zbog nespremnosti kosovskog premijera da ispuni dogovor o ukidanju taksi, smatra analitičar Dušan Janjić i dodaje da jeiIzglasavanje nepoverenja vladi u Prištini posledica e nestabilnosti, podeljenosti i konfrontiranosti na prištinskoj političkoj sceni.

„Kurti je pokušao da vodi državu na način na koji to nije moguće, preko malih interesnih grupa i nekom vrstom građanskog aktivizma“, naveo je Janjić.

Janjić je, takođe, mišljenja da je teško očekivati da će sve takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije biti ukinute do 1. aprila, kako je ranije najavljeno, jer je, kako kaže, to program vlade koja je juče oborena.

„Takse se mogu ukinuti tek kada se formira nova vlada, što će biti verovatno u maju“, rekao je Janjić za Tanjug.

Mišljenja je da će u narednih mesec dana Kurtijeva vlada ostati u tehničkom mandatu što, kaže Janjić, govori da prištinski političari nemaju osećaj odgovornosti za društvo i da su im poliotički obračuni i neslaganja važniji u trenutku kada svet pogođen pandemijom korona virusa.

Kako je objasnio, posle izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi, prema kosovskom Ustavu, predsednik može da ponovo ponudi mandat Kurtiju koji u kratkom roku mora da formira novu većinu ili da izvesti da nije u mogućnosti da formira novu vladu. Druga mogućnost je da se bez čekanje nekom drugom poveri mandat za formiranje vlade, a to će, prema oceni Janjića, najverovatnije biti Isa Mustafa čiji je DSK i pokrenuo inicijativu za smenu Kurtija.

„Zbog trenutnih okolnosti u kojima se nalazi KiM, ali i čitav svet zbog pandemije korona virusa, ne mora se ići na nove vanredne izbore“, kaže Janjić.

Prema njegovim rečima, ključni razlog za pad Kurtijeve vlade jeste to što DSK i pokret Samoopredeljenja, iako su imali najviše glasova, nisu uspeli da obezbede ubedljivu većinu unutar albanskog političkog korpusa, a pogotovo Kurti

On očekuje da će novu vlada u Prištini formirati DSK uz učešće i nekih opozicionih stranaka, a ne isključuje mogućnost da se u toj vladi nađe i Demokratska partija Kosova (DPK) u kojoj su Kadri Veselji i Hašim Tači.

„Nova vlada, najverovatnije sa DSK na čelu, može da obezbedi 83 poslanika što je ozbiljna većina i takva vlada bi mogla da funkcioniše“, smatra Janjic.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Janjić kaže da zbog situacije sa korona virusom, to trenutno nije prioritet, ali da ostaje važno pitanje.

„Mislim da će zbog trenutne situacije biti pojedinačnih kontakata, ali ne i pravih pregovora pre leta ili jeseni. Dijalog ostaje blokiran zbog pandemije i pada vlade u Prištini“, zaključio je Janjić.