Marko Jakšić Foto:Medija centar Beograd

Nekadašnji narodni poslanik i član tima Beograda za pregovore sa Prištinom u vremenu od 2006-2008. godine Marko Jakšić poručio je u otvorenom pismu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne razume suštinu problema na Кosovu i Metohiji, da je za njega "Кosovo i Metohija pitanje tendera, a ne pitanje istorije", da nema platformu i da bi najbolje bilo da se povuče.

„Za tebe su kosovski mit i kosovska epopeja samo neke legende. Glorifikuješ sultana Murata a pljuješ na Nebesku Srbiju. Možda grešim, ali ti iz tamo nekog Čipuljića kod Bugojna nisi pozvan da rešavaš najvažnije srpsko pitanje, a to je pitanje Кosova i Metohije. Jer ono što ne znaš jeste da je Кosovo i Metohija temelj naše kulture, duhovnosti, pismenosti, državnosti… Tebe za Кosovo vezuje samo da razmišljaš o procenitma, sistem daš-dam, sistem – dajte mi mrvice, biću zadovoljan“, poručio je Jakšić Vućiću posle izjave predsednika da Brisel i Vašington žele da Srbija prizna nezavisno Kosovo, formalno ili neformalno.

Nekadašnji poslanik sa Kosova pitao je predsednika na čemu temelji tvrdnju da u budućim pregovorima građani Srbije ne treba da očekuju srećno rešenje po pitanju južne srpske pokrajine i poručio mu da treba samo da se drži Ustava.

„U ovih osam godina tvoje vladavine nikakvu platformu za pregovore sa Prištinom nemaš. Neozbiljno i nedržavnički. Ovi iz Prištine, kako tvoja premijerka kaže ‘koji su došli iz šume’, imaju platformu i poštuju svoj ustav na osnovu kojeg će da vode pregovore“, napisao je Jakšić.

Kako je preneo portal KoSSev, Jakšić je u pismu optužio Vučića da na tajnim sastancima sa Hašimom Tačijem trguje teritorijom, kao i da je glupo da sada za stanje na Кosovu i Metohiji krivi Josipa Broza, Miloševića ili DOS, a ne sebe koji je bio u Miloševićevoj vladi.

„Separatistima si predao i sudstvo, i policiju, i energetiku, i telekomunikacije, uspostavio si klasičnu državnu granicu izmedju centralne Srbije i južne srpske pokrajine, danas nijedan srpski zvaničnik na čelu sa tobom ne može da udje na КiM ako nema dozvolu separatista, govoriš nam o realnom stanju i brojiš gradove i naselja u kojima nema Srba“, napisao je Jakšić.

On je poručio predsedniku da je posle potpisanog Briselskog sporazuma izgubio legitimitet da vodi pregovore sa separatistima i pozvao ga da se povuče u interesu i države i društva i Кosova i Metohije, preneo je KoSSev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare