Foto: Printscreen/Fonet

Mislim da je najveći deo "bojkot opozicije“ shvatio da je bojkot obavio svoju funkciju na prošlim izborima i da bi ponavljanje bojkota bilo političko samoubistvo, izjavio je u novinar i kolumnista Boško Jakšić, koji se nada da opozicioni političari shvataju odgovornost koja stoji pred njima, posebno za beogradske izbore.

Ukoliko raštrkana opozicija propusti ovu šansu, upozorio je Jakšić u serijalu Kvaka 23 za FoNet, snosiće ogromnu odgovornost, jer se onda na političkoj sceni Srbije godinama neće stvoriti ni nova šansa, niti će doći do novih pomeranja.

Na osnovu svega čemu prisustvujemo, ocenio je on, trebalo bi da se dogodi čudo da se opozicija dogovori da ide u jednoj koloni na parlamentarne izbore, a isto važi i za Beograd.

Kako je objasnio, Beograd ima najveći potencijal i predstavlja veliku političku raskrsnicu na kojoj se nalazi Srbija.

„Ukoliko se ne stvori se jedna kolona, onda se ozbiljno smanjuju šanse za uspeh u Beogradu“, ukazao je Jakšić i predočio da je Beograd jedini realni teren na kojem opozicija može da pobedi.

Upitan da li to znači da ova generacija opozicionih političara na predstojećim izborima „trči poslednji krug“, Jakšić je odgovorio da su oni, što se njega tiče, „taj krug trebali da odtrče i ranije“.

Kao više nego problematičnu, Jakšić vidi i mogućnost da opozicija na predsedničke izađe sa jednim kandidatom, jer „oni nisu spremni da se dogovore i nađu neku vanstranačku ličnost od integriteta koja bi svojim autoritetom mogla da bude ozbiljan takmac Aleksandru Vučiću“.

On je, međutim, svestan da izbori na proleće sledeće godine neće biti fer i slobodni, u skladu sa standardima liberalne demokratije, već neka vrsta surogata.

U takvim okolnostima, Jakšić misli da je potrebno koncentrisati se na evroparlamentarce, kako bi izbori bili održani u skladu sa postojećim zakonskim propisima, uveren da oni ne mogu da odbiju da insistiraju na jednom takvom predlogu.

„Uporedo sa tim, neophodno je da se obezbedi i monitoring, ako ne sa evroparlamentarcima, onda bi predizborne i izborne procese morao da nadgleda OEBS, ali da ih prati u kontinuitetu“, naglasio je Jakšić.

Istovemeno, on napominje da je „dilema ili izbori ili ulica u suštini nametnuta alternativa“ i postavlja pitanje „da li neko zaista očekuje da će Vučić pod pritiskom ulice prihvatiti da nešto promeni i da neke ustupke“.

„S obzirom na autokratsku prirodu ove vlasti, ja u to ne verujem“, rekao je Jakšić i ocenio da je revolucija jedina alternativa za ulicu, ali u „ovom duboko podeljenom i apatičnom narodu nema potencijala za revoluciju“.

Kako je protumačio, ulica može da se svede samo na „koloritne manifestacije kakvima smo i do sada prisustvovali, a znamo kako su se završili, bez ikakvih konkretnih rezultata, nažalost“.

Upitan o političkom potencijalu ekoloških pokreta, on je odgovorio da i vlast i opozicija prepoznaju potencijal zelenih.

Prema njegovom viđenju, „vlast nas sve vreme uverava da je veoma angažovana oko te zelene agende, da radi na poboljšanju svih mogućih ekoloških uslova, ne bi li na taj način uzela onaj deo glasova koji bi pripadao zelenim strankama“.

Opozicija, takođe, prepoznaje opasnost koja dolazi od zelenih, ali Jakšić ima utisak da ona apsolutno neće dozvoliti da nastane jedna nova politička formacija, jer joj to ne odgovara i zato na „pomalo mučan način minira i torpeduje ovu zelenu politiku i mnoštvo zelenih pokreta“.

Nedavnu izjavu bivšeg ombudsmana i nekadašnjeg predsedničkog kandidata Saše Jankovića o tome da mu je svojevremeno savetovano da se približi Vučiću, da mu se „podvuče pod kožu“ i u jednom momentu „sve preokrene“, Jakšić vidi sa „kolekcijom znaka pitanja“.

„Zašto je on sada dao tu izjavu, proteklo je toliko vremena“, upitao je on i poručio da bi Janković, „ukoliko ne želi da učini veliku uslugu Aleksandru Vučiću, a nije siguran da to ne želi“, morao da odgovori ko su ti ambasadori i ko su ti drugi ljudi koji se pominju kao zaverenici.

U protivnom, daće Vučiću „širok prostor manipulacije da se poziva kako mu neko stalno radi o glavi“, precizirao je Jakšić.

On smatra da je Janković dužan da odgovori i na pitanje „zašto je, posle izbora kada je osvojio onih 16 odsto glasova, razmišljao o tome da sebe predloži Vučiću kao premijera“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare