Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluka da se izbori u Beogradu održe 2. juna doneta je zato što je opozicija tražila tako, a možda i zbog toga što je taj datum dovoljno daleko od godišnjice masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje, rekli su za N1 Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i Dušan Milenković, politički konsultant.

„Jedino objašnjenje je zato što je opozicija tražila tako. Pre svega zbog pritiska opozicije i opozicione javnost. Sigurno je bilo pritisaka i od međunarodnih aktera. Evropska unija i najjače zemlje Evropske unije su sigurno jedan od tih aktera. Ali mislim da je pre svega ovaj pritisak opozicije bio presudan da Vučić promeni još jednom odluku pod pritiskom“, rekao je u emisiji Newsnight na N1 Dušan Milenković.

Dodaje da je najveća snaga opozicije u ujedinjenju koje je bilo relativno iznenađenje pre izbora.

„Mislim da je njihova snaga to što ujedinjeni ostaju i posle izbora jer kada imate političkog aktera koji ima tridesetak odsto podrške, i još veći porocenat u Beogradu, to je potpuno drugačije okruženje u kojem funkcioniše režim“, ocenio je Milenković.

Zoran Gavrilović kaže da je moguće da je odlučeno da izbori budu 2. juna zato što je taj datum dovoljno daleko od godišnjice masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje.

„Mislim da je i to odigralo ulogu“, napominje Gavrilović.

On objašnjava da je svojim objavljivanjem datuma izbora predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom pokazao da mu nije do poštovanja Ustava.

„Da mu nije do toga da makar formalno ne dopusti predsedniku stranke, pomoćnicima da makar formalno odrade svoj posao i makar kažu ‚mi imamo mandatara, on se zove tako i tako‘. Takođe da u Skupštini neko ko je iz poslaničke grupe izađe i kaže Ana Brnabić će biti naš kandidat“, napominje Gavrilović.

Dodaje da je Milenko Jovanov, kao šef poslaničke grupe SNS trebalo da saopšti ko je kandidat za predsednik Skupštine, ističući da je to priča o integritetu institucija.

Odlaganje nastvka konstitutivne sednice Skupštine Srbije za Milenkovića je bilo iznenađenje i izvor te odluke vidi u unutrašnjim odnosima u Srpskoj naprednoj stranci i borbi moći u odnosima sa koalicionim partnerima – pre svega sa SPS.

„Imamo paralelno proces konačnog podizanja pokreta za narod i državu, gde je SPS, to jest Ivica Dačić rekao da su oni spremni da budu deo toga. Poznato je da SPS kao stranka nije baš najsrećnija da pristupa tom pokretu, i imamo činjenicu da je posle sastanka SNS i SPS izašla komunikacija da su rekli da izlaze zajedno na beogradske izbore“, podseća Milenković.

Objašnjava da nije problem izlazak SNS i SPS na istoj listi na beogradske izbore, ali da je problem takav zajednički izlazak na lokalne izbore.

„Poznajući odnose između SPS i SNS na lokalu, to može da bude problematično“, napominje Milneković.

Govoreći o različitim interesima i borbama u SNS, Gavrilović kaže da je ta stranka postala korošnja koja opterećuje drvo.

„SNS je postao holding različitih društvenih grupa. S druge strane, oni su od liberala do konzervativaca, ima ljudi koji imaju razne poslove s državom i tu prosto postoji neka konfuzija. Da je to zdrava politička stranka mi ne bismo imali člana stranke koji bi upravljao strankom, već bi to radio predsednik stranke“, istakao je Gavrilović.

Kada su u pitanju lokalni izbori, koji će prema najvi predsednika Vučića biti u zakonskom roku, Milenković kaže da bi održavanje istog datuma kada su i beogradski ograničilo potencijal da se rade migracije birača.

Vi imte člana koji govri pred stranke koji govori šta daradi kada su u pitanju birački spiskovi.

Dodaje da je opozicija fokusirana i da je sigurna šta je potrebno da bi se takmičila na izborima, ali da je na kraju najvažnija politička volja režima da omogući opoziciji da se takmiči na izborima i da ne poseže za kriminalnim aktivnostima.

***

BONUS VIDEO – Kome vanredni izbori sada više odgovaraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar