Foto:Michele Tantussi / AFP / Profimedia; BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia; Jens Schlueter / AFP / Profimedia; Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Iako je do sada Vučić odlazio u diplomatske posete sa najvišim zvaničnicima, ovoga puta na „vruć zadatak“ poslao je premijerku Anu Brnabić. Takva odluka nije se dopala ni predsednici Vlade, koja je na sastanku sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom bila vidno neraspoložena, te da se nije osećala kao da se nalazi u prijateljskom ambijentu.

Kako tvrdi sagovornik Nova.rs, premijerka Ana Brnabić nije najsrdačnije dočekana, što nije bio slučaj u prethodnim posetama.

“Praktično je bila kao crna ovca. Sa njom se komuniciralo samo onoliko koliko nalažu diplomatski protokoli, ali je bilo primetno da su predstavnici EU i pojedini predstavnici regiona pokazali određenu vrstu rezervisanosti prema njoj“, priča dobro upućen sagovornik Nova.rs.

Naš izvor kaže da se sve to odrazilo i na raspoloženje premijerke, koje je bilo u duhu celokupne atmosfere.

Foto:Jens Schlueter / AFP / Profimedia

„Za vreme celodnevne posete Brnabić nije bila raspoložena, čak na momente i vidno nervozna. To je bilo prilično uočljivo. Ta nervoza reflektovala se i na sastancima na kojima je premijerka Srbije nastupala na način koji sugeriše da se ona ne oseća prijatno i da nije u prijateljskom okruženju“, naglasio je naš izvor i dodao:

„Istina, treba razumeti da je takvo raspoloženje prouzrokovano spoljopolitičkom pozicijom Srbije, odnosno činjenicom da se Srbija nije uskladila sa spoljnom politikom EU, tj. sa restriktivnim merama prema Rusiji i zahtevima EU da se ubrzaju pregovori Beograda i Prištine“, zaključuje naš sagovornik.

Pročitajte još...

Zašto je Brnabić uopšte išla na sastanak umesto Vučića?

Iako smo navikli da na sastanke sa najvišim zvanicama iz EU i ključnih zemalja ide Aleksandar Vučić, ovoga puta je Brnabić bila šef delegacije.

Kao što je to Nova.rs ranije objavila, tenzije oko Kosova, ali i odluka da ne uvedemo sankcije Rusiji smanjile su želje predsednika da se vidi sa Evropljanima. Umesto da ponovo dobija „packe“ zbog neusklađenosti sa spoljnom politikom EU, Vučić je „vruć“ sastanak sa nemačkim kancelarom zamenio hladnom poljanom Pasuljanskih livada, gde je prisustvovao vojnoj vežbi.

Vučić je izbegao i sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a inicijativa sa njihov sastanak pripremana je duže od mesec dana.

Da će Šolc pozvati na sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera i da će on biti održan tokom Berlinskog procesa, saopštila je nemačka ambasada još krajem avgusta ovde godine. Tada je rečeno da je nemački kancelar počeo pripreme za taj susret i da je cilj da se olakša dijalog Beograda i Prištine.

Nije isključeno da je odustajanjem od puta za Berlin Vučić zapravo rekao konačno „ne“ francusko – nemačkom predlogu ili je u pitanju taktiziranje.

Brnabić i Kurti stavili potpis na isti dokument

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana.

Samim tim, na isti dokument svoj potpis su stavili predsednica Vlade Ane Brnabić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Sporazumom, u koji portal Nova.rs imao uvd, predviđeno je, između ostalog, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, ali sporazum o kretanju sa ličnim kartama.

Bonus video: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare