I poslednja sednica Privremenog organa Grada Beograda koja održana u sredu protekla je burno i u tenzičnoj atmosferi. Predsedavajući Aleksandar Šapić najpre je bio ljut jer mu nije odgovarala stolica na kojoj je sedeo, a svoju ljutnju iskazao je i prema Nikoli Nikodijeviću iz SPS, kog je kritikovao jer koristi mobilni telefon.

Kako Nova saznaje, na sednici Privremenog organa u sredu ponovo je bilo burno i neprijatno. Ovoga puta kritike nisu dobili samo članovi opozicije u ovom organu, već i Nikola Nikodijević iz SPS. Kritiku je i impulsivnost Šapića „osetila“ je i jedna stolica jer nije bila „po ukusu“ dosadašnjeg prvog čoveka grada.

“Šapić je prvo kasnio 20 minuta i onda je kada je seo praktično bacio stolicu, opsovao, i uz nekoliko neprikladnih komentara rekao da očigledno ne može ni normalna stolica da postoji kako bi se radilo. Posle te situacije sa stolicom, uputio je nekoliko negativnih komentara vezanih za našu inicijativu sa smenu gradske sekretarke Aleksandre Čamagić, čak je pominjao i članove porodice jednog od dva člana Privremenog organa iz opozicije. Jako neprijatno je bilo već na samom početku”, priča sagovornik Nove koji je prisustvovao sednici.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, inače tenzična situacija dodatno se pogoršala kada je Šapić primetio da njegov koalicioni partner Nikola Nikodijević koristi mobilni telefon.

„Na pola sednice počeo je da viče na Nikolu Nikodijevića iz SPS koji je kucao poruke na mobilnom telefonu. Šapić je je praktično vikao, tražio da Nikodijević ostavi telefon i sa konstantno povišenim tonom tražio od Nikodijevića da ga sluša“, priča naš sagovornik.

Aleksandar Šapić i Nikola Nikodijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U toku sednice bilo je premalo vremena za raspravu jer se o većini tačaka odlučivalo po skraćenom postupku, ali vlast i opcija uspeli da su da razmene neke ideje. Prema rečima sagovornika Nove, ni to nije bilo baš po meri doskorašnjeg gradonačelanika Šapića.

„To vi kada budete došli na vlast, radite kako želite i umete, a ja ću ovako kao i do sada“, zaključuje naš izvor.

Inače i ova sednica je zakazana 24 sata ranije, sa glomaznim dnevnim redom. Većina tih tačaka usvojena je po skraćenom ili ubrzanom postupku, što je bio slučaj i ranije na sednicama Privremenog organa.

Aleksandar Šapić i Dobrica Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Materijali se dostavljaju isključivo u digitalnom formatu, jedan dan ranije, što bitno ograničava vreme da bi se predstavnici opozicije spremili za sednicu.

Tako je 15. novembra održan sednica Privremenog organa gde je usvojeno 176 tačaka dnevnog reda za 15 minuta. Doskorašnji gradonačelnik brzo je čitao tačke dnevnog reda, bez ikakvog obrazloženja ili diskusije. Predstavnici opozicije nisu mogli da dobiju čak ni šifru za internet, kako bi pročitali materijale koje su dobili u digitalnom formatu.

Tu sednicu je obeležio bizaran incident gde je nije ustupljena šifra za WiFi članovima opozicije.

„Nama je materijal stigao u digitalnom formatu putem mejla, ali nismo mogli da mu pristupimo jer nisu hteli da nam daju šifru za WiFi. Rekli su nemamo šifru, nemamo je i na tome je sve ostalo. Mi smo se pobunili i rekli da ne možemo tako da radimo, ali niko nije mario za to“, kazao je jedan od predstavnika opozicije koji je prisustvovao sednici.

Rad ovog organa pratile su druge neprijatne situacije poput odluke Šapića da se ne fotografiše i rukuje sa predstavnicima opozicije.

Podsećamo, u Privremenom organu Grada Beograda pored Šapića nalaze se i Aleksandar Mirković (SNS), Nikola Nikodijević (SPS), Dobrica Veselinović (ZLF) i Vladimir Obradović (Pravac Evropa).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare