Kragujevac glasao za Vučića
Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je uradio Demostat, rađeno na 1.203 uzorka, odgovara na pitanje za koga bi građani glasali ukoliko bi se sledeće nedelje održali parlamentarni izbori i ukoliko ne bi postojale koalicije. Pitanje ankete glasi: "Da su sledeće nedelje parlamentarni izbori, i da stranke izlaze bez koalicija, za koju stranku biste glasali?"

Pročitajte još...

Cenzus bi prešle Srpska napredna stranka, Stranka slobode i pravde, Socijalistička partija Srbije, Nova demokratska stranka Srbije (eks DSS), eks „Moramo“, Dveri, Zavetnici i Demokratska stranka. Sve ostale stranke nalaze se ispod cenzusa i one čine 13 odsto u u odnosu na izborno opredeljene ispitanike, tj. 10 odsto u odnosu na sve ispitane.

Najviše glasova osvojila bi Srpska napredna stranka, i to 48 odsto u odnosu na izborno opredeljene ispitanike, odnosno 36 odsto u odnosu na sve ispitanike.

Foto: Privatna arhiva

Druga po snazi bila bi Stranka slobode i pravde, koja bi osvojila 10 odsto u odnosu na izborno opredeljene ispitanike, odnosno 7 odsto u odnosu na sve ispitanike, što je izuzetan rezultat, s obzirom na to da je kaolicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ (SSP, DS, PSG, Pokret za preokret, Narodna stranka, Sloga i drugi koalicioni partneri) na izborima u aprilu imala nešto više od 13,5 odsto, što znači da bi SSP sam ostvario sličan rezultat kao sa prethodnom koalicijom.

Sledeći po jačini bili bi socijalisti sa 9 odsto, odnosno 7 u odnosu na sve ispitanike.

Dobar rezultat ostvario bi eks DSS, tj. Nova demokratska stranka Srbije koja bi imala 6 odsto u odnosu na izborno opredeljene ispitanike.

Zatim iza nje je eks „Moramo“ sa 4 odsto, Dveri takođe sa 4 odsto, a Zavetnici i DS prešle bi cenzus sa po 3 odsto u odnosu na izborno opredeljene ispitanike.

Takođe, 26 odsto ispitanika ne bi glasalo na izborima.

BONUS VIDEO: Glasanje u Skupštini grada, Nikodijević preuzima dužnost od Tome File

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar