korona
Foto:EPA/PETRIT PRENAJ

Rok za prijavu kandidata i kandidatkinja za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, istekao je danas u 16 sati, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.

Srpska lista nije podnela kandidaturu.

„Centralna izborna komisija saopštava da je istekao rok za podnošenje prijava za overu političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i na vanrednim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila 2023. godine“, rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Osim predstavnika najvećih partija koje okupljaju Albance, za gradonačelnika Leposavića se kandidovao Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba, a za gradonačelnicu Zvečana, nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike a, kako je ranije saopštila, a u utorak potvrdila na sastanku sa američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijerom, na izborima neće ni učestvovati.

Razlog je, kako je saopšteno, što nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici kosovske specijalne policije povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ranije tokom dana pozvao srpske političke partije da se prijave na izbore, a Srbe da izađu na izbore 23. aprila ove godine.

***

BONUS VIDEO – Da li je SNS u predizbornoj kampanji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar