Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, zatražio je danas da Kosovo ukine taksu od 100 odsto na prozvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, onako kako to zahtevaju Sjedinjene Američke Države.

Lider stranke vladajuće koalicije je na Fejsbuku napisao da taksu treba ukinuti ne samo zato što to traže SAD, već i zato što je to u interesu Kosova.

Mustafa je ocenio da uvodjenje takse nije imalo ekonomsko opravdanje, ali i dodao da je DSK podržao tu meru kako bi se „zaustavila trgovina predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića teritorijom Kosova“.

„Od početka sam se javno izjasnio, možda medju jedinima, da taksa koju je odredila Vlada Ramuša Haradinaja, nije imala ekonomskog opravdanja, već je bila uspostavljena da bi se odbranili od neuspeha, posebno u spoljnoj politici“, rekao je on.

Kako je istakao, predsednik Srbije je taksi dao dimenziju uslovljavanja dijaloga.

„Kada je na videlo izašla mogućnost trgovine teritorijama izmedju predsednika Srbije i Kosova, tarifa je postala smetnja tog štetnog dijaloga. Tada sam podržao Haradinaja da taksa ostane na snazi“,  objasnio je Mustafa.

Ocenio je da je posle angažovanja SAD u pravcu nastavka dijaloga, taksa postala „relikt koji služi Srbiji da se predstavi kao žrtva“.

„Posle prošlogodišnjih izbora za Evropsku komisiju, posebno posle aktivnog angažovanja SAD sa specijalnim predstavnikom predsednika Trampa, taksa objektivno ostaje kao relikt koji služi Srbiji da se predstavi kao žrtva na medjunarodnoj sceni ali i nekima na Kosovu kao sredstvo jedne neodržive političke agende“, naveo je lider DSK.

Mustafa je dodao da je nemoguće ubediti bilo koga da će Kosovo putem takse naterati Srbiju da prizna nezavisnost.

„Velika većina je ubedjena da SAD u prvom redu sa Evropskom unijom, mogu ubediti Srbiju da putem dijaloga prizna državu Kosovo“, naveo je Mustafa.

Izrazio je uverenje da će poslanici na sutrašnjoj sednici Skupštine Kosova o taksama, podržati Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija „da se ukine tarifa, onako kako zahtevaju SAD“.

„Nisam siguran da je neko od predstavnika vlasti ili poslanika našao jačeg partnera, zaslužnijeg i angažovanijeg za nezavisnost Kosova nego što su SAD, niti put koji je perspektivniji od integracije u EU i evroatlanske strukture“, napisao je Mustafa.

Najavio je da će ukoliko Srbija ne zaustavi kampanju protiv Kosova i ne ukloni trgovinske i ekonomske prepreke, DSK ostati opredeljena za primenu mera reciprociteta nakon perioda koji će Vlada Kosova usaglasiti sa SAD i EU.