Irska otvara ambasadu u Srbiji Foto:Shutterstock

Vlada Irske dala je 5. marta saglasnost za otvaranje Ambasade Irske u Srbiji, u okviru strategije za širenje irske diplomatske mreže širom sveta i jačanja glasa Irske u svetu, saopšteno je danas iz Ambasade Irske u Grčkoj, koja "pokriva" i Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Irske Majkl Martin rekao je da su nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji jasan stav posvećenosti Irske proširenju EU.

To predstavlja veliko povećanje našeg ulaganja u Zapadni Balkan i istočno susedstvo, gde smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primer kako neka zemlja može da ima koristi od Evropske unije i da joj doprinosi, rekao je Martin.

Beograd je bio jedan od gradova izabranih za novu ambasadu, kao odraz želje Irske da podrži kandidate za EU, intenzivira bilateralni angažman sa Srbijom, razvija dvosmerne ekonomske veze, i nadograđuje već postojeće međuljudske veze, dodaje se u saopštenju.

Ambasadorka Irske u Srbiji, koja je u Grčkoj, Izult Ficdžerald istakla je da se radi o velikom koraku za odnose Srbije i Irske.

„Ključna oblast rada nove ambasade Irske biće podrška putu Srbije ka EU. Kao mala zemlja, znamo da smo zajedno jači i želimo da ovo iskustvo podelimo sa Srbijom, koju sa nestrpljenjem očekujemo da dočekamo kao deo porodice EU“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar