Kandidat za narodnog poslanika liste Srbija protiv nasilja Srđan Milivojević rekao je u intervjuu za portal Nova.rs da će opozicija zabeležiti sigurnu pobedu u Beogradu ali i u Šapcu, Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu i drugim lokalnim samoupravama. Milivojević ističe da sukob između SPS i SNS nije zasnovan na ideološkim ili vrednosnim razlikama već da je po sredi sukob oko podele plena. On je takođe naglasio da neće biti saradnje sa socijalistima nakon izbora.

Ukoliko koalicija „Srbija protiv nasilja“ pobedi u Beogradu 17. decembra, šta će biti prvi potez opozicije?
Ne treba početi pitanje sa šta će koalicija Srbija protiv nasilja raditi ukoliko pobedimo u Beogradu. Mi ćemo sigurno pobediti u Beogradu. Ali mi nećemo pobediti samo u Beogradu, već i u Kruševcu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Požegi, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Merošini i mnogim drugim gradovima i opštinama u Srbiji. To je sada sasvim jasno i svakom građaninu ne samo Beograda, već i mnogih drugih gradova u Srbiji, ali i Aleksandru Vučiću i otuda dolazi njegova histerična nervoza u ovoj kampanji. Od kada je Beograd postao izborni plen u rukama Srpske napredne stranke, traje besomučna pljačka i uništavanje ovog grada. Ne znam odakle dolazi tolika mržnja prema Beogradu koju ispoljavaju i Aleskandar Vučić i oni koje je opredelio da se ponašaju kao stečajni upravnici srpske prestonice. Prvi naš korak po preuzimanju odgovornosti za upravljanje Beogradom biće momentalno zaustavljanje naprednog pljačkaškog pohoda na grad, usmeravanje novca Beograđana u razvojne projekte koji će rešiti goreće probleme koji se tiču saobraćaja, socijalne zaštite i nepostojanja dovoljnog broja vrtića, kao i utvrđivanje nove trase koju treba da pokrije dugo najavljivani metro koji sada ide od nigde do nikuda.

Gde očekujete da će opozicija ostvariti najbolji rezultat? 

Kroz prvo pitanje sam dao i odgovor na ovo drugo. Ali voleo bih da pojasnim. U Kruševcu koalicija Srbija protiv nasilja ima sjajnog kandidata za gradonačelnika, doktora Batu Andrića. Mislim da je naš Bata bolji. Reč je o uglednom lekaru, humanisti, čoveku koji je profesionalno i porodično ostvaren, koji je spasio nebrojeno mnogo ljudi. U Šapcu se ovog trenutka sprovdi možda i najbolja lokalna kampanja od strane koalicije Šabac protiv nasilja, na koju nemaju odgovor ni naprednjaci ni lokalni mafijaši koje naprednjaci angažuju kad god su u problemu. Mafija je u Šapcu uvek na usluzi lokalnim naprednjacima, bez obzira da li je reč o potrebi da kriminalci nasrnu na građane koji mirno protestuju na mostu preko Save, ili je reč o potrebi da zastrašuju građane Šapca kako bi ih primorali da glasaju za ovaj nasilnički režim. Uz sve to režim je u Šapcu angažovao i nekoliko lista lažne opozicije čiji cilj je da zbune građane. Ja ipak verujem da građani Šapca znaju da je lista koju predvodi Nebojša Zelenović jedina ozbiljna alternativa koja može da zaustavi propadanje ovog grada.

Srđan Milivojević Foto:Zoran Mrdja/FoNet

Da li biste posle izbora pravili koaliciju sa SPS?
Zašto bismo pravili koaliciju sa Socijalsitičkom partijom Srbije. Ivica Dačić se ovih dana stalno iščuđava na neku bivšu vlast i pominje neki bivši režim dok se napadno, nepristojno i degutantno nudi Vučiću, iako se pokazalo da pored Ivice Dačića ima još ljudi u SPSu koji su kadri da se late mikrofona i zapevaju kao što smo videli u Blacu. Kad Dačić kaže bivši režim, ja ne znam da li on misli na Obrenoviće ili Karađorđeviće, jer socijalisti i komunisti samo tada nisu bili na vlasti u Srbiji. Socijalsitička partija Srbije je takođe odgovorna za ovo što režim Aleksandra Vučića radi građanima Srbije, i snosi odgovornost za katastrofalnu situaciju ukojoj se nalazi Srbija.

Šta se prema vašem mišljenju krije iza novog sukoba Vučića i Dačića? Da li to samo predstava za javnost ili je zaista „puklo“ u redovima vlasti?
Sukob između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije samo svedoči da u kasi više nema para i da nema više šta da se opljačka. Svako u Srbiji je svestan da među njima nema nikakvih ideoloških i vrednosnih sukoba, jedino je moguć sukob oko podele plena. O tome svedoče i svakodnevni sukobi unutar Srpske napredne stranke. Mnogi su ostali nezadovoljni poslednjom podelom karata i među nezadovoljnima iz vrha režima treba tražiti ključne svedoke saradnike, a među nezadovoljnim, obmanutim i prevarenim članovima treba tražiti one koji će tas na vagi preokrenuti u pravcu pobede opozicije. Ti obični članovi SNS moraju znati da će i oni konačno postati slobodni 17. decembra, da više neće morati da sakupljaju kapilarne glasove da ne bi dobili otkaz i da nikada više neće biti ucenjeni egzistencijom ako ne glasaju za Vučića, a time i za svoje dalje poniženje i propast.

Očekujete li da će biti „preletanja“ među odbornicima opozicije u redove vlasti? Na koga sumnjate?
Čvrsto verujem da niko normalan, ali baš niko, ne namerava da se popne na Titanik koji je odavno udario u svoju santu leda i ubrzano tone. Orkestar se davno razbežao, u potpalublje prodire voda i nema više razloga da se bilo ko penje na probušenu lađu.

Kako ćete to sprečiti?
Ako neko zaista želi da bude politički gubitnik i da svoju karijeru okonča deleći odgovornost sa Vučićem i Šapićem za besomučnu pljačku Beograda i za uništavanje ovog grada, to je nemoguće sprečiti. Ne vidim zašto bi to neko uradio. Ja sam uveren da je vreme političkih kamikaza za nama i da će veća navala biti ka našim redovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta ćete preduzeti ukoliko se 17. decembra utvrdi da se dešava masovna krađa na izborima?

Isto što smo preuzeli i postupili novembra 1996. i septembra 2000. godine. Ne preporučujem Aleksandru Vučiću da iskušava narodno strpljenje i da potcenjuje sopstvene građane i njihovu rešenost da odbrane svoje dostojanstvo i izborni rezultat. Pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore jer je velika izlaznost osnovni uslov za ovu pobedu. Ova stvar se neće rešiti na tviteru i onlajn. Olovka mora da se uzme u ruke i da se taj dan odvoji za ovu veliku stvar.

Šta vam glavni utisak izborne kampanje i šta biste ocenili kao najveći uspeh opozicije?
Postigli smo zajedništvo unutar liste Srbija protiv nasilja uprkos maksimalnih napora Vučića da do toga ne dođe. Uverili smo građane da režim Aleksandra Vučića nije nepobediv. Važno je da što više građana dođe na završnu konvenciju 12. decembra u 18 sati na Trg Republike kako bismo onima koji se kolebaju predočili koliko nas ima i kolika je naša rešenost da pobedimo. Pokazali smo ljudima da se vredi boriti za normalan život i krajnju pobedu dobra. Uprkos tome što smo jedina zemlja na svetu u kojoj je mrak pink boje, pozivam građane da olovkom kojom glasamo 17. decembra upalimo svetionik slobode koji će jednom za svagda razgoniti tamu koja je okovala Srbiju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare