Potpredsednik stranke Srbija centar (SRCE) prof. dr Slobodan Cvejić govorio je u intervjuu za Novu o budućoj zajedničkoj saradnji DS, Zajedno, Rumunske partije i stranke SRCE, te naglasio kako očekuje da ni formiranje buduće koalicije ne bude problem. Poručio je da sve govori da će SNS i SPS dobiti manje glasova na idućim izborima. Kada je reč o dodeli pete nacionalne frekvencije, Cvejić nije optimista da će ona biti dodeljena i to televiziji Nova S. Komentarišući nedavni sukob predsednice Saveta REM Olivere Zekić i vlasnika Pinka Željka Mitrovića, Cvejić je odgovorio da je to fingirani konflikt.

SRCE, Demokratska stranka, Zajedno i Rumunska partija potpisale su Deklaraciju o zajedničkom delovanju. Šta to zapravo znači?

Deklaracija je odabrana kao najbolje odgovarajući format za ovaj stepen naše međusobne saradnje i za ovaj politički trenutak. Iako Rumunska partija deluje kao potpuna novost u ovoj grupi, želim da naglasim da na nivou rukovodstava već duže vreme postoji dobra komunikacija i saradnja i sa ovom partijom, a saradnja između SRCA, DS i Zajedno je javno vidljiva već više od 6 meseci, što u nastupima na tribinama po Srbiji, što u intenzivnoj komunikaciji rukovodstava i zajedničkom učešću na protestima protiv nasilja u Srbiji.

Što se tiče političkog trenutka, jasno je da od septembra sve političke stranke kreću u intenzivniju pripremu za izbore, koji god i kad god da budu raspisani. U tom smislu, ova deklaracija je ponuđena kao platforma za saradnju svim političkim partijama, građanskim i sindikalnim organizacijama, kao i pojedincima koji se prepoznaju u iznetim ciljevima i vrednostima. Upravo zbog toga su osnovna načela deklaracije postavljena dovoljno široko da prevaziđu nijansirane ideološke razlike i usmere fokus političke borbe na svrgavanje nedemokratskog i istorijski retrogradnog režima.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li je to najava i koalicije na budućim izborima?

Kao što sam rekao, saradnja između potpisnica Deklaracije traje dugo i bez poteškoća. U tom duhu bi trebalo očekivati da i formiranje koalicije ne bude problem. Ipak, mi u Srbija Centru ćemo se držati važnog principa koji je izrodio ovako uspešnu saradnju, a to je da idemo korak po korak i čekamo da stvari sazreju. Mi želimo da eventualna koalicija bude autentična, prirodna, a to će se pokazati kada na red dođu sva ona pitanja koja će doneti raspisivanje izbora i aktuelna politička situacija, domaća i međunarodna.

Osim toga, Srbija Centar iskreno veruje da ima još mnogo više prostora za koalicionu saradnju nego što su ga stvorile naše četiri organizacije ovom deklaracijom, bilo tako što će nam se, na ravnopravnoj osnovi, priključiti još neki politički akteri, ili tako što će akteri okupljeni oko ove deklaracije postići dogovor sa nekim sličnim grupacijama, savezima, koalicijama. Najbitnija stvar je da ne gledamo u čemu se ne slažemo, nego da gledamo u čemu se slažemo i da na toj osnovi planiramo zajedničke akcije.

I dalje se ne zna da li ćemo na proleće uz redovne lokalne i pokrajinske imati i vanredne parlamentarne i beogradske izbore. Kakve su vaše procene?

Vrlo je teško proceniti, jer se okolnosti dosta brzo menjaju. Sve će zavisiti od Vučićeve procene kako najviše može da dobije, ili da budem tačniji, kako će manje da izgubi. Svi pokazatelji govore da će SNS/SPS koalicija dobiti manje poverenja na svim nivoima. U tom smislu, za očekivati je da Vučić nastupom na republičkim (parlamentarnim) izborima ’pokrije’ i ove ostale izbore, tj. da proba da opštom kampanjom zaustavi eroziju podrške na svim nivoima. Međutim, iskustvo nas uči da je on majstor manipulacije i da je spreman da Srbiju ugura i u značajnu krizu kako bi se pokazao kao spasilac, a za to ima resursa i saradnika na sve strane, čak i tamo gde to deluje paradoksalno, kao u situaciji gde se njegov i Kurtijev ekstremizam pokazuju kao suprotnost, a zapravo konflikt interno koristi obojici i zdušno ga održavaju. Mislim da je za opoziciju važno da traži i vanredne republičke izbore jer samo promenama na nivou centralne vlasti mogu da se pokrenu ozbiljne promene u zemlji koje će voditi izlasku iz, sada već višedecenijske, društvene krize.

Može li opozicija do pobede u Beogradu i u kojoj formaciji?

Ako se gleda samo broj glasova, opozicija je pobedila i na prethodnim beogradskim izborima. Ali, za osvajanje većine odborničkih mesta u gradskom parlamentu potrebno je da takvu pobedu žele i svi politički predstavnici, a ne samo građani. To je izostalo prethodnog puta, a verujem da bi novi izbori na nivou Beograda marginalizovali i kolebljivce iz prethodnog izbornog ciklusa i omogućili da trenutno autentično opozicione stranke postignu dogovor u vezi sa formiranjem nove gradske vlasti.

REM je probio sve rokove za dodelu pete nacionalne frekvencije. Da li mislite da će je uopšte dodeliti i kave su šanse da to bude TV Nova S?

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nisam optimista u pogledu toga. Mislim da rukovodstvo REM-a veruje da ga ova floskula, da REM ne može da dodeljuje nacionalnu frekvenciju dok je u sudskom sporu sa jednom zainteresovanom strankom, dobro opravdava da bude pasivan, a da to zapravo odgovara SNS/SPS kamarili, jer zadržavaju apsolutnu dominaciju u medijskom prostoru.

Nedavno je došlo i do „sukoba“ između Olivere Zekić i vlasnika Pinka Željka Mitrovića. Mislite li da je reč o pravom sukobu ili o predstavi za javnost?

Ovaj fingirani konflikt sam već komentarisao javno u vreme kada se desio. U međuvremenu su se stvari odvijale tako da je još jasnije da su ovo dvoje samo navlačili pažnju javnosti na sebe, a da od brige o opštem interesu tu nema ništa. Srbiji je potrebna metla sa 6 X 10 slamki da bi trajno počistila ovakve ličnosti iz sfere javnog uticaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar