Slaviša Ristić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Slaviša Ristić, poslanik “Ujedinjenih” u Skupštini Srbije i lider pokreta Otadžbina sa KiM, za list “Nova” govori šta očekuje od današnje sednice parlamenta, pod kojim uslovima bi podržao potpisivanje francusko - nemačkog predloga, ali i koje su zamke stalnog potenciranja tačke koja se odnosi na članstvo Kosova u UN. Ristić navodi da nije optimista da ćemo od Aleksandra Vučića saznati prave informacije koje se odnose na taj plan o Kosovu.

Šta očekujete od današnje sednice? Da li mislite da će Vučić otkriti ključne detalje francusko-nemačkog plana o Kosovu?

Bojim se da će ovo biti samo još jedna repriza sednica o KiM koja je održana krajem avgusta prošle godine. U Skupštinu je stigao izveštaj o pregovaračkom procesu koji se odnosio na tehnički deo dijaloga koji je podnela Vlada i Kancelarija za KiM, ne i glavni pregovarač Aleksandar Vučić. A javnost, Skupština i narodni poslanici očekuju da čuju i vide praktično taj predlog i da čuju od Vučića šta je to što piše u tom predlogu.

Ne vidim svrhu da raspravljamo samo o ovom izveštaju. I tu ima mesta za rasparavu, jer se odnosi na period kada se na prostoru KiM puno toga se dešavalo, pre svega jednostranim potezima Prištine i Aljbina Kurtija. Međutim, ono što smo svi očekivali da će takođe biti tema, ako ne i glavna, to je da građani i poslanici imaju pravo da znaju o kakvom dokumentu se razgovara.

Da li vi očekujete da se u tom francusko-nemačkom planu nađe ta tačka koja se odnosi na članstvo Kosova u UN? Videli smo više verzija tog dokumenta, a prema poslednjem non pejperu pominju se neke druge organizacije, poput Saveta Evrope, EU i NATO.

Neprihvatljivo je da se javnost Srbije, naročito poslanici u Skupštini, informišu preko raznih medija. Mi želimo zvaničnu informaciju, kako bismo mogli da damo pravu ocenu tog predloga. Priča da u tom predlogu neće biti članstvo Kosova u UN ili odricanje Srbije od svog teritorijalnog integriteta… bojim se da je to prazna priča i zamajavanje javnosti kako bi to u tišini lakše prošlo. Ono što smo mogli da vidimo, neke te prve predloge, uglavnom je bila verzija u kojim stoji tačka u kojoj se kaže da obe strane neće jedna drugu sprečavati u integracijama u međunarodnim organizacijama. Ako se kaže u opštem smislu “bez sprečavanja integracija u međunarodnim organizacijama”, svakako da se tu misli i na UN.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mislim da tu postoji još jedna zamka i da se to krije stalnim podvlačenjem samo te okolnosti da Kosovu ne treba dati pristup UN. Mogli smo da vidimo da u članu 4 francusko-nemačkog predloga stoji da će obe strane poštovati pravo druge strane na svoju nezavisnost, teritorijalni integritete i suverenitet. Pa šta je to nego priznanje Kosova?!

Ristić navodi da često čujemo od vlasti u Beogradu da ćemo rešiti sve svoje probleme, ali da na severu različito gledaju to. “Dobijanjem te famozne ZSO, koja neće biti ništa drugo osim nevladine organizacije, mi ćemo i one oblasti koje su sada direktno vezane za Republiku Srbiju, a to je prosveta, zdravstvo, kultura i socijala prepustiti Prištini”.

Pod kojim bi vi uslovima podržali potpisivanje tog sporazuma?

Pod uslovima da zaista bez ikakvih dilema ili ograda bude potpuno jasno da država Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova, uključujući i njen zahtev da postane članica UN. To su dva uslova koji skoro svi politički akteri u Srbiji pominju. Ne može ovako u magli da se razgovara. Taj dokument mora da se vidi i mora Skupština da zauzme jasan stav. Ne možemo samo deklarativno da govorimo o crvenim linijama, a da se zapravo ispod tepiha provlače potpuno druge stvari.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da prihvati koncept tog sporazuma. Kako Srbi na Kosovu reaguju na to?

Srbi su obeshrabreni, posebno kada pogledamo procese koji se dole odvijaju u poslednja četiri meseca, sve te napade od strane Prištine, pucanje na Srbe i sprsku decu, okupaciju severa KiM od strane specijalnih jedinica Rosu. I sada kada čujemo takvu izjavu, niko dole ne može da bude ohrabren tom činjenicom. Zaista se bojimo da je ovo na neki način završna faza onog što je Vučić učinio 2013. potpisivanjem Briselskog sporazuma, kada su praktično sve institucije države Srbije na prostoru KiM prepuštene Prištini. Bojimo se da će ovo biti gubitak i poslednjih institucija.

BONUS VIDEO Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar