Potpredsednik Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić rekao je u intervjuu za Novu da će koalicija NADA, koju pored Novog DSS čini i POKS, prihvatiti mandate u Skupštini grada Beograda, ali da će tek doneti odluku da li će prisustvovati konstitutivnoj sednici 19. februara. Govoreći o formiranju vlasti u Beogradu, Marsenić kaže ima informacije da je vlast "kupila" odbornika Aleksandra Jerkovića, ali se nada da to nije tačno.

Najavljena je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda za 19. februar. Kakav je plan opozicije? Da li koalicija NADA planira da prisustvuje sednici?

Mi ćemo svakako prihvatiti mandate, a što se tiče konstitutivne sednice, još uvek nismo doneli konačnu odluku. To ćemo doneti na sednici Glavnog odbora 4. februara. Tada ćemo razmotriti sve akcije, uz saglasnost koalicionih partnera iz POKS-a. Bliži smo tome da prisustvujemo konstitutivnoj sednici.

Čini mi se da bismo tako imali bolji uvid u ono što će se dešavati u sali, gde pre svega mislim na kupovinu glasova. U tom slučaju bismo znali kako da reagujemo. Iskreno se nadam da kupovine neće biti, ali sa ovom vlašću se nikad ne zna.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Očekujete li da Aleksandar Jerković pređe na stranu vlasti? Njegovo ime se često pominje u tom kontekstu…

To ne mogu da isključim. Čovek je jedan od osnivača SNS, bio je predsednik opštinskog odbora SNS na Vračaru i član Izvršnog odbora te partije, pa ne smem da isključim njegov prelazak u redove vlasti. To bi svakako bila prevara birača. Ponavljam, ne mogu da isključim da će preleteti, ali voleo bih da se to ne desi.

Da li planirate da zajednički radite i delujete sa kolegama iz koalicije „Srbija protiv nasilja u beogradskom i republičkom parlamentu“? Gde vidite prostor za zajedničku saradnju?

Uvek ima prostora za zajedničko delovanje. Demokratija je suspendovana, imamo vlast jednog čoveka. Mislimo da je potrebna neka vrsta tehničke saradnje u opoziciji, što se pre svega odnosi na bolje izborne uslove ili zajednički nastupa na izborima u smislu kontrole. To je poželjno. Zbog toga smo kolegama iz SPN uputili jedan papir, gde smo predložili korake koje je potrebno učiniti ukoliko se desi ono što će se desiti na sednici Skupštine grada.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U nekoliko navrata ste jasno poručili da ukoliko bude prelatenja iz redova opozicije u Beogradu biti i protesta zbog prekrajanja izborne volje. Kako bi izgledali ti protesti i šta mislite da biste postigli na njima?

U ovom trenutku neke ogromne energije za proteste nema. Međutim, preletanje odbornika bi bilo izigravanje volje Beograđana. To je ispod svakog nivoa i postepeno bismo dizali tenziju nakon odluka odbornika da pređu na stranu vlasti. Mislimo da bi to bio dobar odgovor, u smislu protesta, ali oni moraju da budu promišljeni. Imamo određene ideje kako bi izgledali, što još uvek nije za javnost, ali i tu vidimo prostor za saradnju sa kolegama sa liste “Srbija protiv nasilja”.

Ako na konstitutivnoj sednici vidimo “preletenja”, da li bismo već tada mogli da očekujemo proteste?

Reakciju biste videli već tog dana, možda ne kroz protest, već na konferenciji za medije pa bismo postepeno dizali tenziju. Trenutno ne postoji ta vrsta energije, ali ona može da se podigne kroz dobro delovanje opozicije, što će takođe biti proces. Imaćemo niz akcija u zavisnosti od onoga što uradi vlast. Ukoliko bi ušla cela grupacija “MI-Glas iz naroda”, onda bi to bila druga situacija, gde protesti možda i ne bi bili opravdani. Međutim, ukoliko dođe do kupovine pojedinačnih odbornika, mislim da bi nezadovoljstvo trebalo kanalisati kroz proteste.

Verujete da li je vlast već obezbedila većinu i da li smatrate da je to neko sa liste profesora Branimira Nestorovića?

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ne mogu da budem siguran, ali na osnovu informacija koje imam, koje se tiču jednog odbornika izgleda da se sam ponudio. Tako mi je rečeno, ali nisam bio svedok, naravno. Da li imaju većinu od 56 odbornika, to nisam siguran. Jednog su uspeli da kupe. Sve je to udarac za demokratiju. Iskreno se nadam da će biti svesti u vlasti da ne bude kupovine odbornika i da se izbori ponove.

Kada govorite o kupovini odbornika, da li pričate o Aleksandru Jerkoviću ili nekom drugom odborniku?

PROČITAJTE JOŠ:

Mi imamo informacije da je Jerković u pitanju. Takve informacije su došle do nas, ali videćemo. Voleo bih da to nije tačno, ali videćemo kada dođe do konstitutivne sednice 19. Februara.

Da li je bilo pritisaka na odbornike sa liste Novog DSS i POKS-a da podrže vlast? Ako jeste, o kojim odbornicima se radi i šta im je nuđeno?

Nemam takve informacije. Što se tiče Novog DSS, vrlo jasno smo rekli da to ne dolazi u obzir. Imamo neke informacije da je pojedincima iz POKS-a prećeno, da su nuđene razne stvari, ali to sam načuo. U svakom slučaju, niko od odbornika Novog DSS i POKS neće preći na stranu pozicije. To je gotovo sigurno, ali nikada ne znate šta može da se desi. Možete da garantujete za sve ljude, pa te garancije ne važe. Ali vodili smo račune koje odbornike smo postavljali na prolazna mesta, kako ne bismo pravili greške.

Da li NADA učestvuje u formiranju neke lokalne vlasti sa SNS ili SPS u nekoj opštini i gradu? U javnosti se govori o tome da je odbornik POKS-a podržao većinu SNS i SPS u Sokobanji?

Moguće da je ta priča tačna, ne mogu da vam kažem jer nemam saznanja, ali naš generalni stav je da nikakva saradnja sa vlastima ne dolazi u obzir. Ako i bude nekog pojedinačnog slučaja saradnje, to je samo pojedinačni slučaj koji nismo mogli da iskontrolišemo. To su kupljeni ili ucenjeni ljudi, ali iskreno se nadam da toga neće biti. Ukoliko se to desi, to je protiv naše volje i mi ćemo ga isključiti iz stranke i koalicije.

Očekujete li da se ponove izbori u Beogradu?

Voleo bih jer verujem da bi to bilo najbolje rešenje za sve građane Beograda. Očiglendo imamo političku tenziju, jasno je da su izbori bili duboko neregularni. Najbolje bi bilo da se izbori ponove. Ne mislim da će vlast ikada reći da su varali, da tu budemo skroz jasni. Nadam se da do većine neće doći, te da će biti novih izbora. Oni moraju da budu pošteni, moramo da probamo da sredimo biračke spiskove i medijsku situaciju, pa se postavlja pitanje da li bi bilo svrsishodno da izlazimo na izbore ukoliko uslovi ostanu isti. Mi ćemo izvršiti pritisak da se ti uslovi poprave.

Da li biste ušli u koaliciju sa SPN na predstojećim lokalnim izborima i eventualno ponovljenim u Beogradu?

Nije isključeno što se tiče pojedinih opština. To su lokalne teme. U tehničkom smislu na pojedinim opštinama nije isključena, daćemo određene ruke našim odborima da uđu u saradnju sa SPN. Ovde ne mislim samo u beogradskim opštinama, već u celoj Srbiji gde postoji prostor za saradnju.

BONUS VIDEO: Miloš Jovanović o pogledu Novog DSS-a ka Beogradu i izbornim rezultatima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar