Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uoči sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, opozicija očekuje da čovek koji je tri puta prekršio zakon ne može biti gradonačelnik, navodi Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde.

„Zasada se zna da odbornici Stranke slobode i pravde kao i odborničke grupe „Ujedinjeni“, „Moramo“, BeDem-Demokratska stranka i Narodna stranka smatraju da čovek koji je tri puta prekršio zakon ne može i ne sme da bude gradonačelnik. Od ostalih očekujem da se izjasne“, navodi Popovićeva.

Ona dodaje da očekuje da se konačno pokaže ko od odbornika misli da gradonačelnik može da bude čovek koji je prekršio zakon.

„Nema više prostora ni za kakvo skrivanje. Ili smatraju da gradonačelnik koga su izabrali odbornici SNS i SPS može da krši zakon ili ne. Podsećam da je Šapić prekršio zakon kada je bez potrebne dokumentacije počeo da gradi, da je prekršio zakon kada nije postupio po nalogu inspekcije da prekine sa gradnjom već je nastavio sa radovima i kada je legalizovao objekat koji je izgradio posle 2015. godine i ako zakon jasno predviđa da predmet legalizacije može biti samo ono što je građeno pre te godine. Za sve ovo postoje dokazi koje je BIRN izneo u javnost. Ja ću te i druge dokaze izneti i pred odbornike i tražiti da se javno izjasne o tome da li gradonačelnik može biti neko ko krši zakon“, kaže Popović.

Da li ishod ove sednice, kakav god on bio, može da utiče na održavanje prevremenih izbora u glavnom gradu?

Beogradu su potrebni izbori, jer, a to vidi svaki objektivan stanovnik našeg grada, sve se raspada. Dišemo najzagađeniji vazduh, autobusi se samozapaljuju, investitori zidaju šta hoće i gde hoće, nema mesta u školama i vrtićima, projekti rekonstrukcija škola traju preko 500 dana, rasprodaju se simboli grada, ulice su pune rupa, a i kada ih krpe, to rade bez plana i to traje neopravdano dugo. Za devet godina ova vlast, a u nju spadaju i Mali i Vesić i Radojičić i Šapić ,nije kupila nijedan trolejbus i tramvaj, a kupuju autobuse za koje ljudi iz GSP tvrde da su lošijeg kvaliteta i da nisu za beogradske ulice. Beograd zaslužuje nove izbore, jer samo tako može da se zaustavi dalje uništavanje grada, ali to nema nikakve veze sa ovom sednicom. Na ovoj sednici mi dajemo odgovor na pitanje da li gradonačelnik Beograda može da bude čovek koji je smišljeno i sa namerom da pribavi sebi korist kršio zakon zloupotrebljavajući funkciju.

Šapić u poslednje vreme najviše govori o vašoj stranci i predsedniku SSP Draganu Đilasu. Zbog čega tolika ljutnja sa njegove strane i da li je on zapravo nervozan zbog priče da je Vučić Đilasu obećao ponavljanje izbora u Beogradu, pa je samim tim doveo u pitanje njegov mandat?

Svašta Šapić govori. Juče je, na primer, rekao da niko neće umreti zbog 10-15 dana zagađenog vazduha, a u Srbiji, prema zvaničnim podacima, od posledica zagađenja godišnje umre 14.000 ljudi. Govorio je Šapić i da su vaše kolege lažovi. Nije važno šta on govori već šta radi. A nije uradio ništa za Beograđane, ali je sebi legalizovao kuću od 403 kvadrata i to protiv zakona. Dragana Đilasa, koji je najnapadaniji političar u Srbiji, Šapić pominje kako bi pobegao od ove teme i odgovornosti koju mora da snosi. A Stranku slobode i pravde (SSP) ne ispušta iz usta jer smo najveća opoziciona stranka u Beogradu koja svakodnevno razgovara sa građanima i nudi rešenja za probleme koje su oni napravili.

Ali, iskreno, mene šta Šapić govori ne interesuje. Moram vas da ispravim. Nije Vučić Đilasu obećao izbore već je priznao da ova vlast nema legitimitet, jer je 70.000 Beograđana više glasalo protiv njih, na čemu je upravo Stranka slobode i pravde insistirala. A onda je Beograđanima obećao prevremene izbore i to je jedini mogući izlaz iz političke krize koja i dalje traje, a koja se vidi i po tome kako grad funkcioniše.

Šta je obeležilo mandat Aleksandra Šapića?

Aleksandar Radoičić i Mila Popović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šapić će ostati upamćen po tome što je za sto dana mandata prekršio zakon i sebi obezbedio korist, vređao novinare i govorio im da lažu, pretio komšijama i razračunavao se sa svojim stranačkim kolegama preko leđa Beograđana. Ostaće upamćeno da je te 2022. godine Šapić odlučio da prekrši odluku o grejanju, zbog čega su se deca smrzavala u školama i vrtićima. Ostaće upamćen i po tome što je sa sobom vodio radnike da se slikaju ispred škole „Mitraljeta“ u Batajnici koju nisu u stanju da renoviraju već više od 550 dana, i ko zna koliko će kasniti, pa deca sate i sate provode u prevozu da bi išla na nastavu. Na kraju, ostaće samo ružno sećanje, a Beograd će pobediti. A mandat Šapića je pri kraju, to zna i Šapić, zato je nervozan.

Ako dođe do prevremenih izbora u Beogradu, ko su partneri SSP? Da li je moguć samostalni nastup na izborima?

Ne ako, već kada dođe do prevremenih izbora, Stranka slobode i pravde će biti spremna. Mi praktično nismo ni prestali sa kampanjom, a nastavićemo da razgovaramo sa našim sugrađanima i nudimo im konkretna rešenja za probleme koji ih muče baš kao što smo uradili kada smo tražili da se zabrani ulazak maloletnim licima u kladionice, izmeste one koje su na manjoj udaljenosti od 200 metara od škola, što je protiv zakona, drugačije urede izlozi tih objekata koji mame našu decu u svet kocke. Šapić je rekao da će se time baviti i ništa nije uradio.

Vladimir Pajić i Mila Popović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ova vlast na čelu sa Šapićem je odbila čak i predlog da naprave električne rampe u školama kako đaci, roditelji i nastavnici ne bi morali da nose decu sa invaliditetom do učionica. To dokazuje da ih Beograđani ne interesuju. Nama su naši sugrađani i njihovi problemi jedina preokupacija, a u iznalaženju i predlaganju rešenja najčvršće sarađujemo sa partnerima Stranke slobode i pravde iz odborničke grupe „Ujedinjeni“, a to su Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat Sloga i nestranačke ličnosti, na čiji angažman smo ponosni. Zajednička inicijativa sa ostatkom opozicije sa ciljem da ne dozvolimo da Aleksandar Šapić bude gradonačelnik nakon što je očigledno da je kršio zakon jeste dokaz da je saradnja moguća sa onima kojima je interes Beograđana na prvom mestu. Prerano je da se priča o nekim dodatnim koalicijama.

Bonus video: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar