Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, kaže u intervjuu za “Novu” da je oružani sukob u Banjskoj kao akt teroristički, počinjen od strane paravojne formacije. On navodi i da veruje da je snimak na kom se vidi Milan Radoičić u manastiru autentičan, kao i da su male šanse da se u kosovsku policiju vrate Srbi koji su je napustili. “Aljbin Kurti je, po mom mišljenju, pacifista i intelektualac”, dodaje Rašić.

Zvaničan stav kosovskih vlasti je da je oružani sukob u mestu Banjska teroristički akti, potpomognut iz Beograda. Kakav je vaš stav?

Pa svakako kao akt, kao delovanje, kao samo delo naravno da u apsolutnoj meri podseća i liči na napad iz zasede na službeno lice koje, po mojim saznanjima, se svugde u svetu tretira na ovakav način. Vlada nije izmislila tu terminologiju. To postoji odavno za delo koje se iz zasede puca ili u ovom slučaju na žalost likvidira službeno lice, to znam da se tako karakteriše. Akt kao takav jeste teroristički, počinjen od strane paravojne formacije.

Od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića čuli smo da je snimak na kom se vidi Milan Radoičić u manastiru Banjska podvala i da je to snimljeno ranije. Kako vi to komentarišete?

Nemam nikakav razlog da verujem da nije autentičan, jer je reč o softisciranim dronovima koji se koriste u akcijama. Dosta sam siguran da, ako ništa drugo, nije bilo nikog ko bi mogao da manipuliše takvim snimcima. Jer, oni pored toga što imaju svoje data baze, podatke koje čuvaju, povezan je sa glavnim sistemom. Mislim da se Vučić i Dačić trude iz petnih žila da opravdaju ili prikriju bilo šta drugo osim da je isključivi krivac Aljbin Kurti. Verovatno ni prosečnom čitaocu nije jasno kako je Aljbin Kurti uspeo i da bude u Prištini i da dođe da postavi barikade, da faslisfikuje i manipuliše sa videom.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je tražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova. Koliko je to realno?

Mandat Kofra kaže da čuva spoljne granice, a što se tiče unutrašnjih, nije realno očekivati da vojnik iz Finske, Turske , Švedske , Britanije … može da razume ko je kome ukrao kokošku ili ako je lokalna svađa da li je u pravu Pera ili Đura. Prema tome, za to vam trebaju institucije koje poznaju ljude, a to je ono što radi policija. Mislim da skoro nemoguće da KFOR čuva tu unutrašnju bezbednost.

Možete li zamisliti da se posle svega što se desilo vrate Srbi u Kosovsku policiju?

Smatram da je najveća šteta načinjena kad su prisilili i tužioce, sudiju, policiju, različite bezbednosne strukture da se povuku… One večeri kad je Vučić imao konferenciju, on onako sramežljivo kaže da srpski policajac treba da bude tu. Pa da… Sad ste se setili, je l da? Sad kad smo napravili i načinili štetu, kad je više od 500 policajaca povučeno i sad nam trebaju srpski policajci, a sa druge strane, oni novi, nekih 10 ili 11 se povuklo i pre nego što su počeli da rade, jer ih je neko konstantno pritiskao, pretio i njima i članovima njihovih porodica da se povuku iz kosovskih institucija. Došli smo na žalost na ono, narodna je izreka, da predsednik Vučić “kusa ono što je skuvao”.

Vi ste kao predstavnik srpske zajednice ministar u Vladi Kosova. Da li biste pozvali Srbe da se vrate u kosovsku policiju? Je li to moguće?

Što se tiče policajaca koji su napustili svoje pozicije, na žalost tu su šanse veoma male. Zašto? Zato što je neko “vrlo pametan” naterao te iste ljude, ne samo da svuku uniforme, nego da u pisanoj formi daju otkaze na ta mesta i to u pravnom smislu te reči znači da ste definitivno zatvorili sva vrata da se vratite na te pozicije. Pored toga, čak i kad je u pisanoj formi, imate rok od nekih mesec dana da se predomislite i to vreme je prošlo.

Nenad Rašić Foto:Medija centar Beograd

Da li to znači da više neće biti Srba ili će ih biti vrlo malo u kosovskoj policiji?

Bila su dva konkursa za nove policajce, baš iz redova nealbanaca ili nevećinske zajednice. Imali smo negde 150 aplikacija u prvom konkursu, u drugom više od 200. Od tih aplikanata u dva navrata mi smo imali 70 novih policajaca Srba. I tih 70 policaja je nekom smetalo, pa je neko našao za shodno da članovima njihovih porodice preti, da ih ucenjuje, da ih zaustavlja na administrativnom prelazu ili granici po četiri sata, u cilju vršenja nekog posebnog pritiska, da ih odvrati od učestvovanja u kosovskoj policiji.

Nama problem dolazi sa druge strane, koji opterećuje kosovske Srbe koji bi hteli da budu deo institucija, u cilju zaštite i svojih građana i naroda pogotovo na severu, ali im određeni organi vlasti u Beogradu ne dozvoljavaju.

Koliko su Srbi na Kosovu ugroženi od strane Aljbina Kurtija, odnosno njegove vlasti?

Ja znam da naši problemi ne počinju sad, nego kad je Srpska lista došla na vlast, u sve pore društva i institucije, i počela da namaće stavove koji su protivni formama i institucionalnom razvoju. Njihovi motivi su bili isključivo finansijski. Trebalo bi da vidite koliko je projekata tobož finansirano od strane Republike Srbije, projekata koji su ovde finansirani bilo da su kosovski ili međunarodni, a pripisivali su se Vladi Republike Srbije, gde je taj novac ovde prošao kroz papire i vratio se nazad do izvora finansiranja.

Pitanje se odnosi na Kurtija. Činjenica je da je položaj Srba sada dosta lošiji nego ranije. Koliko je vladanje Kurtija uticalo na to? Jasno je da je nedovoljno kooperativan i da ne sprovodi sporazume…

Ja bih rekao da ima mnogih aktera koji ne sprovode sporazume .. Nije bilo dovoljno ni koordinacije ni razumevanje za odnose i građenje odnosa. Mahom se išlo na sistem negiranja i nesaradnje.

Od svih strana ovde, mi kosovski Srbi smo u jednom političkom trouglu gde postoji Beograd, Priština i Brisel. Mi smo ničiji. Očigledno je da je Srpska lista sve vreme imala zadatak da samo prati naređenja koja stižu od strane SNS, ne uzimajući u obzir interese kosovskih Srba, nego radeći na opstruisanju procesa. Ranije je ta saradnja sa institucijama bila mnogo bolja. Rado su bili viđeni sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veselijijem, lično je Radoičić dolazio u kabinet kod Haradinaja.

A Kurti?

Kako to da su Haradinaj ili Tači ili Veselji bili bolji partneri Srpskoj listi? To su ljudi koji imaju prošlost koju imaju, a sa druge strane, nema sporazuma sa čovekom koji je po mom mišljenju pacifista, intelektualac, koji je proveo je više godina u zatvoru, zbog toga što je politički gonjen. To je stvar percepcije koju Srpska lista pokušava predstavi, da ne postoji saradnja sa Kurtijem zato što je navodno on taj koji opstruiše.

To je mišljenje i Zapada, da Kurti opstruiše sprovođenje sporazuma.

Ne bih se složio. Sam Kurti nije osporio da će biti utemeljena asocijacija (ZSO), nego brzinu i metodologiju. Ne da li će.

BONUS VIDEO Zašto Radoičić i dalje ćuti na snimak iz Banjske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar