Nataša Miljković Foto: Miloš Nadaždin

Uloga nezavisnih medija krucijalna je u opstanku zdravog razuma jednog društva, a na njegovom ubijanju se temeljno radi i to smatram udruženim zločinačkim poduhvatom, ocenjuje za „Novu“ Nataša Miljković, urednica i voditeljka jutarnjeg programa „Novi dan“ na TV N1. U intervjuu za „Novu“ osvrće se na nedavna dešavanja u Skupštini Srbije, ali i odgovara kako novinar da izbegne zamku svrstavanja na jednu od strana na političkoj sceni.

Skupština Srbije već izvesno vreme izgleda kao rijaliti, rasprava je neprekidno na ivici incidenta, bez mogućnosti za civilizovani dijalog. Zašto smo i kako stigli do toga?

„Ne čini se da smo do toga stigli, već da smo odatle krenuli. Od uvođenja modernog višestranačkog parlamentarizma devedesetih godina, pa sve do danas, ovakve scene ne izostaju ni u jednom periodu, samo metastaziraju. Zato smo danas u parlament uveli bića sa „Farme“, a uskoro će Skupština biti audicija za ovaj opskurni format. Gledam ovu Skupštinu o Kosovu i nadam se da je predsedniku bar malo zastala knedla u grlu kad je video način na koji ga podržavaju i grade njegov kult ličnosti. Kad čujem da je Skupština ogledalo naroda, odbijam. Moje nije!“, kaže Miljković.

Vlast često stvara tenzije u javnosti, najavljuju odsudne dane, jedno vreme se neprekidno pričalo o udarima na državu i predsednika. Kako razlučiti da li je u pitanju stvarna kriza ili pokušaj skretanja javnosti sa pravih problema?

Nataša Miljković
Nataša Miljković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Stari znalac Umberto Eko kaže da „ništa više uplašenom čoveku ne daje hrabrost kao tuđi strah“. Iz toga bismo mogli zaključiti da tenzija ne služi samo da bi uplašila građane, već i da prikrije nečije strahove. Od koga i od čega se plaše ovi sejači panike, to samo oni znaju“:

Na koji način prosečan građanin uopšte može da se u ovakvim uslovima informiše i kako da dobije potpunu sliku o onome što se dešava?

„Uloga nezavisnih medija krucijalna je u opstanku zdravog razuma jednog društva. Na njegovom ubijanju se temeljno radi i to smatram udruženim zločinačkim poduhvatom. Da bismo razlikovali dobro od zla, korist od očigledne štete, moramo građanima Srbije nuditi istinu i istrajavati u tome, bez obzira na to da li se oni opredeljuju za nju ili za paralelnu stvarnost. Iznova i iznova je potrebno pokazivati im drugu stranu medalje, jer je samo pitanje momenta kada će otvoriti oči“.

Stanovnici Beograda i većih gradova imaju više mogućnosti. Šta je sa ljudima u malim sredinama? Kako stići do njih?

„Demokratske zemlje često državne probleme predstavljaju kao lične probleme građana. Propagandna mašinerija, međutim, služi da nosioci autoritarne vlast svoje lične probleme predstave kao državne. A gde je tu pojedinac? Takav narativ stvara kod čoveka u zatvorenim sredinama osećaj da je svako pitanje od krucijalne važnosti po njega samog. I onda se uvek javlja taj jedan spasitelj, taj jedan koji sve probleme i probleme svakoga od nas preuzima na sebe. Scene koje smo mogli videti kada predsednik jedne države telefonom rešava pitanje seoskog puta, ili trafostanice u malom mestu.. Zbog toga pojedinac izgubi osećaj i izbriše liniju njegovih ličnih problema“.

PROČITAJTE JOŠ

Ako veliki deo građana „doručkuje“ i „ruča“ „Zadrugu“, čita tabloide, veruje da korona ne postoji, živimo li mi u društvu kakvo smo zaslužili? Da li je bitka za odgovoran dijalog u takvoj atmosferi unapred izgubljena?

„Kad dobijemo bitku za Srbiju, dobićemo i dijalog. Ono što danas znamo je da je „majmun ušao u tenak“ i da sada svi beže u paničnom strahu, baš kao u čuvenom filmskom ostvarenju. Ali i u tom filmu, na kraju, svi zatočenici podzemlja su izašli na površinu. Tako da borba nije izgubljena. Samo je pitanje koliko ćemo, po izlasku na svetlo dana, moći da se vratimo u realnost. Baš kao u filmu“:

Profesionalne medije u Srbiji, samo zato što kritikuju vlast, često znaju da karakterišu kao opozicione. Kako da novinar izbegne tu zamku da ga svrstavaju na jednu stranu?

„Ukoliko su nezavisni mediji, koji ukazuju i bore se samo i isključivo za istinu opozicija, onda znači da je laž „na poziciji“. Tako da je svako karakterisanje i targetiranje nezavisnog medija kao takvog, u stvari, pokazatelj o kakvoj se vlasti radi. Novinar mora biti u službi građana i javnog interesa bez obzira ko sedi prekoputa njega prilikom intervjua i bez obzira na čije nepočinstvo naiđe. Mora biti dosledan u suprotstavljanju svakom pokušaju skrivanja istine ili zlodela. Dakle, mora biti večita opozicija svima – i vlasti i opoziciji“:

Šta gledaoci N1 mogu da očekuju u novoj sezoni jutarnjeg programa „Novi dan“?

„Nove autore i voditelje, nove teme, novi studio. Udahnućemo svežinu u svaki „Novi dan“. Naša ekipa producenata i reportera: Darko Nikolić, Peđa Đukanović, Tamara Urošević, Dimitrije Đurić, Stefan Miljuš jedva čeka, jer vreme je za lepe promene. A po jutru se dan poznaje“.

BONUS VIDEO: Zato glasaj – Nataša Miljković – Mi smo ljudi koji čekaju da im nešto padne s neba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar