Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Miroslav Aleksić rekao je u intervjuu za Nova.rs da ova partija sigurno neće praviti koaliciju sa strankama vlasti. Najavio je da će ukoliko se ne povuče iz procedure Nacrt zakona o policiji, prvi pozvati građane na masovne proteste.

Lider SSP-a Dragan Đilas je pozvao opoziciju da se izjasni da li hoće izbore u Beogradu na proleće ili ne. Dakle, hoćete li ili nećete?

Ja zaista ne razumem pitanje i pravo Dragana Đilasa da nas poziva na neke izbore koje je on dogovorio s Vučićem. Naravno da smo mi kao Narodna stranka spremni za izbore i želimo ih kad god, na bilo kom nivou i što pre, ali to je interni dogovor njega i Vučića. Ne znam da li će postojati uslovi da se oni održe, ali spremni smo, učestvovaćemo na njima. Trudimo se da ih bude što pre jer svaki dan na vlasti SNS i Aleksandra Vučića stvara nesagledivo loše posledice po građane Srbije.

U slučaju da ih bude, šta je za Narodnu stranku opcija: koalicija s nekom od opozicionih stranaka ili samostalan izlazak? S kim sigurno nećete ići?

Mislim da ne treba „oštriti ražanj dok je zec u šumi“. Prerano je govoriti o izborima u Beogradu, gde smo videli da postupak za smenu Aleksandra Šapića nije dao rezultate. Ne vidim razloge za održavanje tih izbora izuzev ako to nije dogovor Đilasa i Vučića. Ukoliko bude tih izbora ipak, mi ćemo doneti odluku s kim ćemo na te izbore.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ako je prerano za pitanje s kim biste mogli na beogradske izbore, da li je prerano za pitanje sa kim sigurno ne biste mogli u koaliciju?

Narodna stranka sigurno neće praviti nikakve predizborne i postizborne koalicije sa strankama vlasti ili sa strankama s kojima se sa sigurnošću može utvrditi da sarađuju sa strankama vlasti. Kod Narodne stranke nema dileme, ne možemo sarađivati s onima protiv kojih se borimo.

Stranka Zajedno organizuje konkurs za izbor gradonačelnika, odnosno predizbore. Kako vama to zvuči, da li biste učestvovali?

Nemam ništa protiv te ideje koju je pokrenula stranka Zajedno unutar svoje organizacije. Videćemo kakve će to rezultate da da. Ukoliko se pokaže da u Srbiji to može dobro da funkcioniše, za šta postoje velike sumnje s obzirom na stanje totalitarizma u kojem živimo, analiziraćemo i ovaj predlog. Ali, kad izbori budu na vidiku, kad se bude pregovaralo oko koalicija, naravno, analiziraćemo i ovo kao mogućnost. Ne odbacujemo predlog a priori, pogledaćemo iz više uglova šta su prednosti i mane predizbora u Srbiji.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Jedan ste od najaktivnijih poslanika u parlamentu. Čini se da opomene i kazne stižu samo za opozicione poslanike. Kako izaći na kraj s tim?

To govori o Vladimiru Orliću i njegovoj želji da uruši najviše zakonodavno telo u državi. On se ne ponaša kao predsednik Skupštine, već kao brana režima Vučića. Sve opomene i kazne do sada su date poslanicima opozicije, i to najviše Narodnoj i Demokratskoj stranci. Ne očekujemo da će se to promeniti u budućnosti, nismo ni očekivali drugačiji način komunikacije s nama, ali moramo se boriti za interese države i građane Srbije. Koliko god opomena da nam daju, mi ćemo se boriti. Kao šef poslaničkog kluba Narodne stranke obećavam građanima da nećemo ustuknuti. Bora Novaković je govorio o vezi Andreja Vučića, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića i zato je dobio opomenu. Svuda na svetu mafija teži da se poveže s vlastima i da ima podršku vlasti. Samo u Srbiji mafija upravlja državom.

Kakav je Vladimir Orlić kao predsednik Skupštine u odnosu na njegove prethodnike?

Ako nije do sada bio, verujem da će sigurno biti najgori predsedavajući u vreme vladavine Srpske napredne stranke. Mislio sam da od Maje Gojković niko ne može biti gori, ali Orlić se apsolutno kvalifikuje da bude gori od nje. Ono što on radi poput odbacivanja amandmana, zakazivanja sednica 24 sata pre njihovog održavanja, nedozvoljavanje odbacivanje replika, to je moguće samo s njim. Ubeđen sam da će u ovoj mračnoj eri vladavine SNS upravo on ostati upamćen kao ubedljivo najgori predsednik parlamenta.

Kako vam zvuči izjava Aleksandra Vučića da je otkriveno novo nalazište zlata i da lokaciju znaju samo on i još troje ljudi?

To je još jedno kukavičje jaje koje predsednik želi da proda građanima Srbije, a iza svega se krije njegova želja da od Srbije napravi rudarsku koloniju. Sad traga za načinom kako će da vrati ponovo u igru Rio Tintu i ostale koji žele da naprave od Srbije rudarsko okno. Svaki građanin Srbije koji ima dilemu da li Srbija treba da se bavi rudarenjem ili ne, samo treba jedan primer da ima: u Kongu se vade dijamanti, neka sami građani razmisle koliko su od tih dijamanata bogati građani Konga. Od rudarstva se bogate i profit uzimaju samo oni kojima se da mogućnost da eksploatišu prirodna bogatstva, kako drugih zemalja, tako i Srbije.

Opozicija nema većinu u Skupštini, kako sprečiti u takvim okolnosti usvajanje novog Zakona o policiji koji je sporan na više nivoa?

Zakon o policiji je tačka ključanja na koju Srbija ne sme ćutati. On se mora povući iz procedure, ali ukoliko se ne povuče iz procedure posle Nove godine, Srbija će se podići na noge i verujem da će građani zajedno s poslanicima, mi u parlamentu, oni ispred, odbraniti pravo na slobodu i uređenu državu, a ne privatnu državu kao d.o.o. Aleksandra Vučića. Ovaj zakon će biti prelomna tačka – hoćemo li imati državu ili će je privatizovati Vučić i njegova klika. To nećemo dozvoliti. Ukoliko taj zakon uđe u proceduru, ja ću prvi pozvati građane na velike i masovne proteste da odbranimo sami sebe.

Bonus video: Miroslav Aleksić – Bojite se Savamale, Jovanjice, Krušika…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare