Miloš Pavlović Foto:Narodna stranka

U intervjuu za portal Nova.rs, kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda ispred liste "Srbija protiv nasilja" i potpredsednik stranke "Narodni pokret Srbije" Miloš Pavlović, govorio je o tome da li će SNS i SPS formirati vlast u Beogradu, da li će opozicija uzeti mandate u gradskoj skupštini i koje su dalje akcije opozicije ukoliko se dogodi da jedan broj odbornika sa liste "Mi - glas iz naroda" da podršku za formiranje vlasti u glavnom gradu.

Mnogo je nedoumica kada je reč o formiranju vlasti u glavnom gradu Beogradu. Sagovornik portala Nova.rs Miloš Pavlović smatra da će pitanje većine rešiti jedino i isključivo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Beogradu trenutno imamo mnogo nepoznatih. Šta mislite, da će li odbornici sa liste Branimira Nestorovića podržati SNS i SPS u Beogradu?

To zna samo Aleksandar Vučić, odluku će doneti on i niko više. Ne postoji nijedna racionalna činjenica iz koje bismo izveli zaključak kakvu će on odluku doneti. Dakle da li će odbornici sa liste Branimira Nestorovića podržati SNS i SPS u Beogradu zna i zavisi samo od jednog čoveka a to je Aleksandar Vučić i ta odluka zavisiće prvenstveno od pritiska međunarodne ali i domaće javnosti zbog brutalne krađe izbora. Činjenica je da se lista „Mi Glas iz naroda“ u izbornoj kampanji deklarisala kao opoziciona. I onda kada su došli u priliku da probaju da sruše vlast SNS i SPS, oni se nude da pomognu formiranje beogradske vlasti sa SNS i SPS i to na jedan providan način tako što se ne nude svi odbornici već samo onaj broj dovoljan za većinu u beogradskoj skupštini. Dakle lista „Mi Glas iz naroda“ se bavi politikom, deklarišu se kao opozicija u izbornoj kampanji a onda se nude da pomognu formiranje iste te vlasti SNS i SPS u Beogradu ?! To je jasan pokazatelj da je lista Mi Glas iz naroda isključivo projekat Aleksandra Vučića i da od njega, a ne od njih, zavisi da li će biti formirana vlast u Beogradu ili ćemo ići na nove izbore.

Ako podrže, šta će biti reakcija opozicije?

Beograd je jasno glasao za promenu vlasti. Ako odbornici liste „Mi glas iz naroda“ podrže vlast SNS i SPS u Beogradu to je onda još jedna u nizu klasičnih prevara Aleksandra Vučića i ove vlasti, izigravanje i prekrajanje izborne volje beograđana s obzirom da je Beograd glasao za opoziciju. Mislim da je ta situacija neodrživa na duže staze jer ne može manjina da upravlja većinom i to je situacija koja mora u jednom momentu da “eksplodira”. Što se tiče koalicije mi ćemo pokušati svim institucionalnim sredstvima da zaštitimo izbornu volju naroda i da se borimo da dođe do novih izbora, kao i protestima i pritiscima na vladajući režim. O konkretnoj reakciji obavestićemo javnost nakon odluke koalicije o mandatima.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li će opozicija sa liste „Srbija protiv nasilja“ uzeti mandate i delovati u Skupštini grada?

Potpisnike Sporazuma oko obrazovanja koalicije Srbija protiv nasilja, koja je jedinstveno nastupila na prethodnim izborima, čine čak 10 različitih političkih činilaca. Svaki član potpisnik koalicije ima svoju političku autonomiju i stranačke organe na kojima će doneti odluku po tom pitanju i sa tom odlukom nastupiti na predsedništvu koalicije. Iz tih razloga bilo bi jako neozbiljno da prejudiciram kakva će odluka biti doneta u momentu kada ona još nije doneta, ali ono što je sigurno, s obzirom da su predstavnici vlasti najavili konstitutivne sednice za početak i sredinu februara, da mislim da će oduka o tom pitanju biti doneta jako brzo i da će javnost biti obaveštena.

Lider vaše stranke Miroslav Aleksić rekao je u intervjuu za Novu da je bilo nepristojnih ponuda i odbornicima sa liste Srbija protiv nasilja. O kojim odbornicima se radi i šta su im nudili Šapić i SNS?

Odbornici sa liste Narodnog pokreta Srbije nisu dobijali ponude da podrže vlast u Beogradu niti od Aleksandra Šapića niti od bilo koga drugoga. Kada smo sastavljali izbornu listu sa kandidatima za odbornike apsolutno smo vodili računa da kandidati za odbornike budu iskreni opozicionari vrlo jakih karaktera kako tu ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Što se tiče ponuda odbornicima sa izborne liste Srbija protiv nasilja koji su iz neke druge stranke zaista nemam informaciju na koga je Miroslav Aleksić mislio.

Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Očekujete li da će biti ponavljanja izbora u Beogradu, budući da vlast negira da je bilo izborne krađe?

Iskreno očekujem nove izbore u Beogradu. U slučaju novih izbora u Beogradu obrazloženje vlasti svakako neće biti krađa izbora već nemogućnost da SNS i SPS obezbede potrebnu većinu. Bez obzira na činjenicu da mi živimo u jednom autokratskom režimu gde je Ustavom Srbije zagarantovana podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast samo slovo na papiru i da se za sve pita jedan čovek, mislim da je krađa izbora, posebno u Beogradu, bila brutalna, ogromna, i dokazana i da bez obzira na prioritete u međunarodnim obavezama da Aleksandar Vučić nema baš toliku slobodu da sebi može da priušti izbornu krađu ogromnih razmera a da za to nema posledica. Ta posledica biće u najmanju ruku novi izbori za Skupštinu Grada Beograda.

Kakav bi trebalo da bude budući kandidat za gradonačelnika opozicije ukoliko dođe do ponavljanja izbora?

Gradonačelnik Beograda mora da bude osoba koja će sa te funkcije obezbediti kontinuitani i održivi razvoj Beograda i konkurentnost sa ostalim prestonicama Evrope, a bez da se lično obogati. To na prvom mestu mora da bude ličnost dostojna da obavlja javnu funkciju Gradonačelnika Beograda. Zamislite jednog Branka Pešića kao Gradonačelnika kako nelegalno gradi svoju kuću ili kako nudi mito kako bi se sporazumno raskinuo ugovor potpisan između grada i neke firme a što smo imali priliku da vidimo i čujemo. Gradonačelnik Beograda mora da bude i osoba koja poznaje Beograd u smislu da poznaje kako Beograd funkcioniše i kako se njime upravlja. Mora da bude osoba koja radi u interesu Beograđana a ne u interesu političke stranke kojoj pripada ili u ličnom interesu, osoba koja će da prepozna prioritete u rešavanju komunalnih problema Beograđana sa pronalaženjem načina za njihovo rešavanje i na taj način poboljšati kvalitet svakodnevnog života Beogradjana. Dolaskom SNS i SPS na vlast u Beogradu kvalitet života Beograđana nije poboljšan, štaviše mnogo je gori.

Miloš Pavlović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Za nekoliko meseci će biti održani lokalni izbori u Beogradu. Da li ste razmišljali o strategiji za pobedu protiv vlasti i očekujete li da opozicija nastupi ujedinjena kao i na izborima 17. decembra?

Opozicione stranke okupljene oko koalicije Srbije protiv nasilja pokazale su da je to put i pravac kojim treba nastaviti i da je to okupljanje dela opozicije samo po sebi deo strategije. Tu postoji mesta i za proširenje. Mnogi potcenjuju rezultat koalicije Srbije protiv nasilja na nedavno održanim izborima i to sve zbog činjenice što se u javnosti stvorila atmosfera da opozicija pobeđuje u Beogradu. Međutim podsetiću Vas da su u aprilu 2022. godine SNS i SPS formirali vlast u Beogradu sa 56 odbornika, a da prema rezultatima na izborima iz decembra 2023. godine SNS i SPS nemaju 56 odbornika i ne mogu da formiraju vlast, i pored brutalne izborne krađe i pored činjenice da Dveri, Zavetnici, Narodna i DJB nisu prošli cenzus. Još ako na to dodamo činjenicu da se izborna lista „Mi – glas iz naroda“ u kampanji deklarisala kao opoziciona lista, onda je nesumnjivo da je u Beogradu pobedila opozicija. Dakle u Beogradu je pobedila opozicija i pored brutalne krađe i to je rezultat koalicije Srbija protiv nasilja i stranaka koje je čine zbog čega mislim da taj put i pravac delovanja treba nastaviti i na izborima na svim nivoima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare