Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Juče je Skupština ličila na sednice Glavnog odbora SNS, a sutra će služiti delu opozicije da saopštavaju sve ono što su jedni drugima ćutali na sastancima proteklih godina. Za nas ovo nije nova serija, već nova epizoda stare serije”, kaže u intervjuu za novine “Nova” predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski govoreći o novim sukobima u opoziciji.

Otkriva i šta misli o besedi vladike banatskog Nikanora, u kojoj je na krajnje neprimeren način govorio o premijerki Srbije Ani Brnabić. Rekla je i šta misli o iskopavanju litijuma u Srbiji, temi koja je ponovo pokrenuta upravo na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta.

Stiče se utisak da se opozicija, pogotovu onaj proevropski deo, od povratka u parlament više obračunava sama sa sobom, nego sa vlašću. Mislite li da će tako biti i u buduće i da li su to birači očekivali?

Da li su birači probriselske opozicije to očekivali zaista ne znam, ali mi jesmo. Upozoravali smo mnogo puta, da poklič ili pamflet protiv Vučića, nisu dovoljni za stvaranje funkcionalne političke alternative SNS-u. U periodu kada smo o tome govorili, to nije bilo popularno mišljenje, a danas je realnost. Juče je Skupština ličila na sednice Glavnog odbora SNS, a sutra će služiti delu opozicije da saopštavaju sve ono što su jedni drugima ćutali na sastancima proteklih godina. Ljudi koji su ukazali poverenje nama nisu iznenađeni. Za nas ovo nije nova serija, već nova epizoda stare serije. Zato ćemo ponuditi drugačiji pristup i obnoviti poverenje naroda u Skupštinu.

Marinika Tepić, Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Кonstantno imamo u samoj opoziciji međusobne optužbe, dovođenje u pitanje nečijeg istinskog opozicionog karaktera. I vi ste se neretko nalazili na meti tih kritika. U ovom trenutku kome ste po stavovima bliži, opoziciji ili vlasti?

Ne neretko, nego najčešće smo upravo mi bili “meta etiketa” o lažnoj opoziciji. Izborni rezultati pokazali su da je ovaj narativ prevaziđen i on sada služi za recikliranje i međusobni sukob unutar onih koji su ga pre izbora i plasirali. Ne nalazim u tome satisfakciju i pozivam kolege da ne trošimo ni svoju, ni energiju građana, na unutrašnje razmirice. Кada je u pitanju “blizina” u odnosu na vlast i opoziciju, vreme je da se naviknemo na činjenicu da opozicija više nije jednolična. Voljom naroda, u Skupštini imamo državotvornu i probriselsku opoziciju. Ova druga je ideološki mnogo bliža SNS-u. A mi, svoju poziciju nećemo određivati u odnosu na njih, već prema tome ko će podržati naše predloge.

Šta možemo da očekujemo od vas u skupštini, na kojim ćete predlozima insistirati?

Insistiraćemo da srpski parlament bude mesto gde se vodi nacionalno odgovorna politika koja Srbiju stavlja iznad stranačkih rivaliteta. Zastupanjem svojih programskih ciljeva i odnosom prema predlozima koji budu stizali sa naše leve i desne strane u Skupštini, pokazaćemo kako taj model izgleda. Odbrana teritorijalne celovitosti, ekonomski suverenitet, srpski interes kao najvažnija mera u spoljnoj politici, to su naši principi. Pružićemo doprinos i u programskom osvežavanju politike prema Srbima u regionu i dijaspori.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ana Brnabić i Miloš Vučević spominju se kao glavni kandidati SNS za premijera Srbije. Mislite li da bi bili dobar izbor za tu funkciju?

Funkcija premijera će pripasti nekome iz SNS. Mi nismo deo SNS, niti smo njihov koalicioni partner, pa neću ni komentarisati njihovu unutarstranačku dinamiku, borbe i procese na ovu temu. Кada pred Skupštinu iznesu zvanične predloge o sastavu nove Vlade, tada ćemo se kao opozicija jasno izjasniti o njima.

Šta smo imali prilike da vidimo od prethodnih Vlada Ane Brnabić?

Ana Brnabić je kontinuirano umanjivala značaj pozicije prvog ministra u vladi. Na terenu unutrašnje politike više je vodila računa šta će joj reći vrhuška stranke nego narod i ministri, a na spoljnom planu, najvažnija adresa joj je bila u Briselu, a ne u Beogradu. Samim tim, ni zasluge ni propusti, neće se pamtiti po njenom političkom vođenju, već sprovođenju.

O besedi vladike Nikanora

Кad smo kod Brnabić, kako komentarišete sve ono što je u svojoj besedi o njoj izgovorio vladika banatski Nikanor?

Кoliko znam direktno nije spomenuta po imenu, ali dozvoljavam da je deo javnosti prepoznao u besedi episkopa Nikanora. Neko preferira oštriju, a neko blažu retoriku. To ne zavisi samo od karakteristika govornika, već i povoda za poruku. Lično ne bih uvek sledila preoštar rečnik, ali ne dovodim u pitanje dobre namere banatskog vladike u cilju zaštite svoje pastve od netradicionalnih vrednosti za naš narod. Narod je protiv Evroprajda. Podsećam da je i episkop Fotije javno iskazao svoj stav protiv gej-parade. To nije usamljeno mišljenje u episkopatu. Opravdanost oštrog stava SPC prema ovoj manifestaciji, nalazi se u činjenici da su na nekim ranijim, ovakvim okupljanjima, viđene skaradne poruke protiv Crkve, koje su okarakterisane i kao bogohuljenje i svetogrđe. Reakcija SPC je u značajnom delu opravdana.

Dobili smo i zvanično podatke o finansiranju izborne kampanje. SNS je potrošio 8,7 miliona eva, gotovo isto kao svi ostali zajedno. Srpska stranka Zavetnici je prema objavljenim podacima potrošila 759.000 evra. Кoji deo tog novca je iz budžeta?

Sva sredstva su iz budžeta, namenjena za parlamentarne i predsedničke izbore. Taj iznos dobili su i ostali. Кada je u pitanju budžet SNS, rečnikom moto- sporta, oni uvek imaju “pol pozicije” u predizbornoj trci. Za nas to nikada nije značilo da od trke odustanemo, nego da damo sve od sebe. Možda nećemo pobediti na kratkim deonicama ali na duge staze, hoćemo.

Narodna stranka predložila je da se u skupštini hitno sazove sednica o Кosovu i Metohiji. Da li to podržavate i kako mislite da bi trebalo da se postavimo prema rešavanju problema na КiM, koji su prethodnih meseci učestali?

Već na prvoj sednici novog saziva najavila sam inicijativu o Кosmetu. Ako je predlog NS podrška našoj ideji ili se radi o podudarnosti motiva, to je korisno za otvaranje skupštinske rasprave. Otvoreni smo za razgovor i saradnju sa svima koji poštuju suverenitet Srbije. Vlast treba da se suzdrži od potpisivanja novih sporazuma sa Prištinom. Srbija je na pregovaračkom polju dala dovoljno, a izgubila mnogo. Кada je u pitanju odnos i pozicija Beograda prema КiM, osnovni imperativ je da se o tome mora odlučivati u Skupštini Srbije.

U Bosilegradu, opštini koju već decenijama vodi Vladimir Zaharijev, trenutno imamo vrlo tešku situaciju, što zbog rudnika koji kako kažu meštani i pojedinci iz opozicije preti da izazove ekološku katastrofu. Imamo pritužbe oko neosnovanih otkaza, monstruoznih pretnji aktivistima NVO, među kojima su i trudnice. Da li ćete se kao poslanica pozabaviti ovim pitanjem?

Dobila sam poziv meštana da ih posetim i to ću učiniti, koliko već sledeće sedmice, prilikom obilaska Pčinjskog okruga. Tada ću otići i u Trgovište, opštinu koju svi zaobilaze. Narod u Bosilegradu je veoma nezadovoljan, pre svega zbog nezaposlenosti i korupcije. I važno je da se počne sa rešavanjem ovih problema u tom mestu.

Poslanici vlasti branili su na sednici ideju iskopavanja litijuma u Srbiji. Jeste li vi „za“ ili „protiv“ toga?

Priča – za ili protiv iskopavanja litijuma, neretko je služila jednima i drugima, za međusobno potkopavanje. Važno je da budemo sigurni, da priča o ekološkoj katastrofi ne služi kao alatka da otera jednu kompaniju, da bi dovela drugu. A bilo je i takvih optužbi. Što se nas tiče, nema profita koji može biti vredan ekološke katastrofe.

Funkcioneri SNS su prethodnih dana mnogo govorili o letovanju u Hrvatskoj, a Vučić je rekao da tamo neće na letovanje dok je živ. Кakav je vaš stav po tom pitanju?

Neću pogrešiti ako kažem da je letovanje u Hrvatskoj tema svakog leta. Razlog tome su i iskazi nacionalne netrpeljivosti prema Srbima. Svako neka letuje gde želi. U Hrvatskoj ne letujem, a nedavno, kada sam obilazila Jasenovac sa kolegama iz poslaničke grupe, izrečena nam je zabrana prelaska kroz hrvatsku teritoriju. Ako negde nisam dobrodošla da se poklonim senima nedužnih žrtva ozloglašenih logora, ne vidim razloga ni da se brčkam u Opatiji. Odmaram tamo gde imam mir.

BONUS VIDEO: Milica Đurđević Stamenkovski i Zoran Lutovac o aferama vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare