Bora Novaković Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

"Nova Vlada Srbije formirana je kako bi išla u susret kadrovskim ambicijama Srpske napredne stranke i u njoj nema ličnosti koje su spremne da stanu naspram Vučića i iskažu lično protivljenje", kaže u intervjuu za Nova.rs Borislav Novaković, poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije.

“Kadrovsku čorbu nove Vlade će činiti stranački poslušnici, a mirođiju, tek toliko da čorba ne bude potpuno neukusna, predstavljaće i poneki član Vlade koji ima određen status u javnom životu, poput Zorana Gajića, novog mimistra sporta. Oni koji su unosili disonantne tonove, poput Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović, više nema, a Nebojša Stefanović ide na popravni”, navodi on.

Pročitajte još...

Šta građani Srbije mogu da očekuju od nove Vlade?

Isto što i od stare – ništa! Većina ministara trči počasni krug, a Ana Brnabić je na „oproštajnoj“ turneji! Ovo je privremena Vlada. Oročena i ograničena. Rok upotrebe je 2024. godine. Da biste kritikovali ovu premijerku ne treba da karikirate, dovoljno je da citirate šta govori. Ona ne zna da li je kolabirala ili kolaborirala!? Naravno, nije problem što je Brnabićeva kolabirala, plašim se da će isti problem imati Vlada i naša država u mesecima koji slede. Umesto da dobijemo Vladu koja ide u susret izazovima koji nam donosi ekonomska kriza, dobili smo Vladu koja ide u susret kadrovskim ambicijama kolaicionih partnera SNS-a. Koalicioni partneri su očito zadovoljni, ali nezadovoljstvo ključa u narodu. Ekonomska kriza, podstaknuta ratom u Ukrajini, samo nas je okrznula, a uskoro će nas udariti. Zvanična inflacija je na 14 odsto, a nezvanična 50 procenata. Ogroman deo građana već sada ne može da sastavi ekonomski život svoje porodice od „1. do 1“ , a očekuje nas još žešći pad životnog standarda. Ujutru sve više ljudi primećujem ispred kontejnera za smeće, a sve manje ispred prodavnice. Dakle, ova Vlada nema znanje i stručni kapacitet da upravlja resursima ove države.

Bora Novaković Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Po kojim kriterijumima su „deljena“ ministarstva? Kompetencija, stručnost ili…?

Većina SNS ima izrazito rektalnu vizuru i optiku. Uvlakača i poltrona je na pretek, a ličnosti koje su spremne da stanu naspram Vučića i iskažu lično protivljenje ima na prste jedne ruke.

U toj poltronskoj speleologiji, da upotrebim Basarin izraz, Mont Everest je brežuljak. Dakle, kadrovsku čorbu nove Vlade će činiti stranački poslušnici, a mirođiju, tek toliko da čorba ne bude potpuno neukusna će predstavljati i po neki član Vlade koji ima određen status u javnom životu, poput Zorana Gajića, novog mimistra sporta. Oni koji su unosili disonantne tonove, poput Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović, više nema, a Nebojša Stefanović ide na popravni. Dakle, marketinška strategija je jasna. U izlogu Vlade će biti nestranačke javne ličnosti, ali glavni posao i sve bitne odluke će i dalje donositi Aleksandar Vučić.

A šta Novosađani mogu da očekuju od novog gradonačelnika?

Biće to najtiši i najdiskretniji mandat u novijoj istoriji Novog Sada. Novog gradonačelnika neće biti ni u forenzičkim tragovima, jer on nije biran da opredeljuje, nego da sporovodi politiku. Od njega se ne očekuje inicijativa i kreativnost, nego da dnevni spisak naloga i zahteva, koji mu prosledi Andrej Vučić – realizuje! Kriminalnu nomenklaturu koju je nasledio od Miloša Vučevića, u kojoj urbanizam i investicije vodi Slobodan Milić Bocara, javnim nabavkama upravlja Marko Bosanac Boske, a ekipa Slobodana Milutinovica Snajpera obavlja prljave zakulisne poslove za SNS – novi gradonačelnik ne sme da dira. Oni su njegova uzda i mamuza. Vučević se nije pitao ništa, a ovaj će još manje.

Bora Novaković, Šodroš Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Da li očekujete da će „nova“ vlast prekinuti saradnju sa firmama čiji su vlasnici zakonski upitni?

Najjaču kriminalnu grupu u državi predvode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Reprezentativne međunarodne institucije stavile su te osobe na „crnu listu“, odnosno primenjuju prema njima finansijske sankcije kada su u pitanju njihove firme i lična imovina. Kriminalna organizacija Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića po oceni tih institucija je „uključena u podmićivanje znatnih razmera kosovskih i srpskih bezbednosnih zvaničnika, koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije“.

Vlast koju predvodi Aleksandar Vučić ne samo da se ne distancira, nego aktivno pomaže toj kriminalnoj organizaciji da se poslovno učvrsti. Firme u poslovnoj imperiji Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića dobijaju poslove koji su plaćeni iz državnog budžeta. Samo kao ilustraciju naveo bih da je njihova firma Inkop uključena u bezmalo sve značajnije putarske investicije, naročito na koridoru 10. Njihova kompanija Novi Pazar put je 2019. imala neto dobit 20,9 miliona dinara, a prošle godine skoro 1,2 milijarde dinara. Zauzvrat Milan Radoičić kontroliše političke i kriminalne tokove na Kosovu i Metohiji, a Zvonko Veselinović uz sasluženje Andreja Vučića radi to isto u celoj Srbiji, sa posebnim akcentom na Novi Sad i Vojvodinu. Dakle, odgovor na vaše pitanje je odrečan. Ne može se SNS distancirati od Zvonka Veselinovića, a da se pri tom ne odrekne kriminalnog karaktera svoje vlasti. Oni to ne žele, a sada više ni ne smeju.

Šta Vučevića preporučuje za ministra odbrane?

Obrazovanje, svakako – ne! On je intelektualno potkapacitirana osoba. Prosek ocena iz osnovne škole nije mu dozvoljavao da upiše ni jednu novosadsku gimnaziju. Zato je upisao i „pohađao“ gimnaziju u obližnjem Bačkom Petrovcu. Na pravnom fakultetu, poneko se seća Vučevića iz kantine ali niko sa predavanja. Međutim, njega preporučuje bezrezervna odanost Andreju Vučiću, koji politički gospodari Novim Sadom i Vojvodinom i blizak poslovni kontakt sa Zvonkom Veselinovićem. Ta veza se i ne krije, jer Veselinovićeva firma Granit Peščar iz Ljiga popločava cetar Novog Sada. Posle tog posla Veselinović će biti bogatiji, a novosadski budžet siromašniji za 10 miliona evra, kolika je procenjena vrednost tih radova. Novi Sad je doslovno okupiran gard. Izloženi smo reketaško – kriminalnoj torturi koju predvode Andrej Vučić i Zvonko Veselinović. Vučeviću u svemu tome pripada uloga podizvođača kriminalnih radova koje uglavnom realizuje sa lokalnim osuđivanim kriminalcem Markom Bosancem Bosketom, čija firma Montop dobija sve poslove u kojima se obično pojavljuje kao jedini ponuđač.

Jedino što je u vezi sa mestom ministra odbrane je njegova slika sa Snajperom, samo što nije reč o oružju, već o nadimku jednog od najvećih novosadaskih kriminalaca – Slobodanom Milutinovićem Snajperom.

BONUS VIDEO Tenzije u Skupštini: Novaković krenuo ka Jovanovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar