Borislav Bora Novaković Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rast stranke. Dakle, ako odluči da se kandiduje Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku, kaže potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković govoreći o mogućim promenama na čelu ove stranke i opciji da Miroslav Aeksić zameni Vuka Jeremića.

Govori i o tome u kom će se pravcu dalje odvijati protest “Srbija protiv nasilja” i zašto misli da nećemo imati vanredne beogradske i parlamentarne izbore na jesen, a vrlo verovatno čak ni na proleće iduće godine.

Premijerka Ana Brnabić je jasno rekla da neće ispuniti zahteve protesta. Šta je sledeći korak opozicije?

Vučić neće ustuknuti pred činjenicama, argumentima i stilizovanim skupštinskim debatama. On mahnito i unezvereno broji građane koji protestuju, jer poštuje samo socijalni kapacitet, odnosno, broj ljudi koji su spremni da izlaskom na ulice podrže određene ideje. I zato pored institucionalne borbe u parlamentu, protesti na ulici ne smeju prestati dok se ne ispune svi zahtevi građana. On će činiti sve da anestezira javno mnjenje, a mi moramo pojačati sve forme građanske neposlušnosti i otpora. Trenutno je to blokada saobraćajnica, uskoro ćemo primeniti i druge forme otpora.

Bora Novaković Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Od ispunjenja nekih zahteva se čak i odustalo, pa Željko Mitrović od jeseni najavljuje novu Zadrugu. Da li to znači da je vlast prestala da se plaši protesta?

Nisu prestali da se plaše, ali pokušavaju da ignorantskim odnosom umanje značaj, težinu i nesumnjivo snažan politički domet koji su protesti izazvali u promeni raspoloženja građana prema vlasti. Pink je trovačnica Srbije. Preko te televizije uspostavljen je izopačen i patološki vrednosni sistem. Pink je simbol svega što je u ovom društvu nakaradno i pogrešno. To prosto mora prestati oduzimanjem frekvencije. U protivnom može nam se dogoditi da ode Vučić personalno, a ostane “vučićizam” kao grozna praksa koja je suspendovala i zakon i institucije i svela državu na volju i zlovolju jednog čoveka.

Predsednik Vučić je u više navrata najavio izbore na jesen, da li mislite da će ih biti?

Ima ona taj manir da “plaši mečku rešetom”. Opoziciji, stranačkim pajtosima, Kvinti, Evropskoj uniji, on svima preti, ali na kraju se pokunjen i podvijenog repa saglasi i da ustupke koje od njega niko i ne očekuje. Dakle, neće on raspisivati izbore na jesen, jer zna da te izbore sigurno gubi. Nikada u svojoj jedanaestogodišnjoj vladavini Vučić nije bio ovako uzdrman i slab. Pritom, nije reč o sticaju trenutnih nepovoljnih okolnosti, nego je reč o nezaustavljivom trendu pada. On taj pad može usporavati, ali ne može zaustaviti. Poslednji, tragični događaji postavili su pred građane osnovno pitanje na kojem počiva civilizovan život: Da li ova država može da garantuje bezbednost svojim građanima? Dalje nema… Dalje je pakao od života koji nam je napravila Vučićeva vlast. Ukratko, vreme koje dolazi nije Vučićev saveznik. S protokom vremena on neće biti jači nego slabiji, i zato će pokušati da se konsoliduje do maja iduće godine kada očekujem lokalne izbore u redovnom terminu. S obzirom na raspoloženje u narodu, nisam siguran da će raspisati vanredne beogradske i parlamentarne izbore.

Pročitajte još...

Takođe, Vučić je odložio formiranje svog pokreta za septembar. Šta to govori?

To nam govori da ova vlast ne može ni da odglumi stabilnost, a to je jedini privid koji su sa uspehom održavali ovih 11 godina. Vučić je kapetan broda, u kom mu ne veruju ni prvi oficiri. Izgubio je vezu sa mašinskim odeljenjem i posada mu okreće leđa, ali on zaneseno stoji na palubi zagledan u pučinu. Vučić je izgubio tri strateške prednosti koje su izbore činile realnim i poželjnim, a sad vode njegovu politiku u ambis. Prvo, njegova stranka se osipa, nema više one euforije i fanatizovanosti koja je od početka odlikovala tu stranku i oblikovala pobednički duh. Članstvo potpuno neskriveno dovodi u pitanje Vučićev lični autoritet i ispravnost politike koju vodi. Drugo, koalicioni partneri SNS nisu više ni poslušni, ni lojalni. Smena Radeta Baste i reakcija Novice Tončeva na taj postupak su očit primer da je poverenje unutar vladajuće koalicije uzdrmano i svedeno na minimum. Napokon, treća strateška prednost je bila sadržana u njegovom kapacitetu da fragmentira i izdrobi opoziciju do besmisla. Protesti su rodno mesto jedne nove, osnažene i skladne opozicione saradnje. Uz uljudnu, tolerantnu, odgovornu i ozbiljnu opozicionu saradnju, koja karakteriše period koji je ostao iza nas moguće je zamisliti i realizovati jedinstven i koordinisan nastup opozicije. To pobedu opozicije na narednim lokalnim izborima u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji čini mogućom i realnom.

Čini se da i Narodnu stranku čeka burna jesen, pojedini odbori traže izbore u stranci. Verujete li da će ih biti na Skupštini stranke u oktobru?

Narodna stranka je demokratski ustrojena organizacija i utoliko ne vidim da će jesen u njoj biti burna. Naime, u skladu sa Statutom stranke 88 naših organizacija od 126, koliko imamo širom zemlje, je zatražilo sazivanje Izborne Skupštine. Idući u susret praktično dvotrećinskom opredeljenju naše organizacije, predsednik stranke je opredelio 22. oktobar 2023. za datum održavanja Izborne Skupštine. Tog dana biće birani svi organi stranke.

Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Sanda Rašković Ivić, Miroslav Aleksić, Konferencija Narodne stranke Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

To znači i predsednik?

Da.

Da li je moguće da dođe do promene predsednika stranke?

Logično je da u stranci za svaku funkciju imate više kandidata. To pravilo odnosi se i na mesto predsednika stranke. Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rast stranke.

U tom smislu ja nemam nikakvu dilemu. Dakle, ako odluči da se kandiduje Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku. On je u godinama koje su ostale iza nas stasao u jednog od najuticajnijih poslanika u parlamentu Srbije, ali i jednog od najprepoznatljivijih opozicionih političara. Iako nije formalni, on je faktički lider Narodne stranke. Jer, liderstvo ne donosi funkcija koju obavljate nego podrška koju imate u narodu. Napokon, i ne manje važno, opoziciji su potrebne nove ličnosti koje nemaju narcisoidan, sebičan i hijerarhijski doživljan politike. Utoliko bi izbor Miroslava Aleksića otvorio mogućnost skladnijeg i šireg opozicionog okupljanja, koje realno može da ugrozi Vučićevu vlast.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić pokazivao skandalozne naslovne strane tabloida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare