Biljana Stojković Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić igra se ljudskim životima i nije ga briga može li se živeti u uslovima neprekidnih tenzija, kaže u razgovoru za Nova.rs kopredsednica Zajedno, profesorka Biljana Stojković.

Komentarišući zahtev Vlade Srbije Kforu z apovratak snaga vojske i policije na Kosovo on anavodi da je provizorijum u kom živimo jedino sredstvo vladanja Aleksandra Vučića.

„Njegove su izjave usmerene isključivo ka SNS biračima i imaju cilj da zaštite sliku neustrašivog vladara, koji se svim sredstvima bori protiv zlih sila. Kao da gledamo film epske fantastike u kom se borba između dobra i zla odvija u nekim nadrealnim dimenzijama. Zahtevom za slanje policajaca i vojnika on nama ponovo iscrtava sliku zločinaca i sebe kao mučenika na oltaru pravične borbe. Realnost je da se taj čovek igra ljudskim životima i potresno je koliko ga nije briga da li se uopšte može živeti u uslovima neprekidnog straha i tenzija“.

Predsednik kaže i da je za Srbiju neprihvatljiv nemačko-francuski predlog, koji je sad i zvaničan plan EU, jer podrazumeva našu saglasnost na prijem Kosova u međunarodne organizacije, što znači i u UN. Kakav je vaš stav po pitanju ovog predloga, da li ga treba prihvatiti?

Ja sam u politiku ušla iz aktivizma i borbe za svakog čoveka – u realnom životu. Iz takve humanističke pozicije, ne postoji važniji cilj od toga da se obezbedi normalan i civilizovan život za sve Srbe na Kosovu. To podrazumeva da se svi napori ulože u dobijanje garancija da će, kroz svako rešenje, na prvom mestu biti poštovanje ljudskih prava i obezbeđivanje svih mehanizama za očuvanje našeg jezika i kulture. Mi smo do sada videli isključivo mantre o teritorijama, bez osvrta na ljude, i to nas je dovelo do toga da danas tamo živi manje od 5 odsto Srba. Politika rata je nesumnjivo poražena. Problemi na balkanskim prostorima moraju se rešavati u paketu, otvaranjem granica i barijera između država i ljudi, sagledavanjem realnosti iz koje će se izvući najbolja rešenja za suživot naroda. To bi priču o teritorijama učinilo mnogo manje važnom. Problem je to što su i Vučić i Kurti populistički vladari i ne umeju da vode politiku bez pozivanja na tribalne emocije koje nas vode u sukobe. Plašim se da EU predlog ne donosi konačna rešenja. Ako se do sada pregovaralo samo o teritorijama, a podsetiću i da je upravo Vučić predao sve elemente državnosti kosovskoj državi, mislim da smo tek na početku puta ka normalizaciji uslova života Srba na Kosovu. Da li je prijem Kosova u međunarodne institucije garancija za normalan život? Koji su mehanizmi za zaštitu građanskih prava? To je prva stvar koja mene zanima. Žalosno je to što od ove vlasti ne možemo dobiti te informacije.

Biljana Stojković Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Izvršni direktor Rio Tinta kaže da ova kompanija nije odustala od projekta Jadar. Vučić i Brnabić otvoreno govore da je odustajanje od iskopavanja litijuma najveća greška i da bi loznički kraj „plivao u milijardama“. Jasno je da to nije gotova priča, kako će se Zajedno protiv toga boriti? 

Mi nećemo odustati od borbe protiv pretvaranja Srbije u rudarsko okno, niti od podrške svim ugroženim stanovnicima. „Plivanje u milijardama“ je još jedna mantra za javnost kako bi nam se osladila ideja da trampimo svoje zdravlje, prirodu i budućnost za šaku dolara. Stalno treba ponavljati Vučićevu izjavu o žrtvovanju meštana tog kraja za račun rudnika. Žrtvovanje života je neverovatna izjava za nekoga ko neguje kult najvećeg patriote. Javnosti se prezentuju proračuni o ogromnoj isplativosti rudnika, a nikada nismo čuli koliko se gubi i koliko bi drugačija projekcija za razvoj tog prodručja (npr. ulaganje u poljoprivredu i turizam) donela prihoda i da li je takva strategija isplativija za državu. U računicu treba ubrojati i uništavanje života.

Opozicija je podnela 55 potpisa za interpelaciju ministra Siniše Malog, zbog toga što ih je tokom govora u Skupštini predstavio kao izdajnike i strane plaćenike. Mislite li da postoji ikakva mogućnost da Mali bude smenjen ili da podnese ostavku? 

Naravno da Vučić neće žrtvovati svog ključnog čoveka za finansijske malverzacije. Zahtev za interpelaciju je, naravno, opravdan i jeste način da se iskoriste sva sredstva u borbi protiv besramnog režima.

Kako vam izgledaju prenosi sednica Skupštine Srbije? Šta je vaš glavni utisak?

Kratko ću reći – to je parada kiča, nekulture, nemorala i najprimitivnijeg rečnika. Često se pitam da li među naprednjacima ima onih koji se bar ponekad osećaju posramljeno.

Postoji mogućnost da beogradski izbori budu održani sledeće godine. Mislite li da je moguće napraviti neki širi blok opozicije i koje bi stranke za vas bile prihvatljive?

Stranka Zajedno! je nastala na okupljanju desetina organizacija. Potrebno je smanjiti ego i gledati osnovni cilj – smenu naprednjačkog režima i pravljenje društva u kom se živi dostojanstveno. Mi smo pokrenuli proces predizbora, što predviđa i naš Statut. To znači da nećemo stranački odlučivati o listama za bilo koje izbore, već ćemo to uraditi zajedno sa građanima. Kroz kampanju ćemo pojasniti razloge, logiku i ciljeve predizbora. Kako će izgledati saradnja sa ostalim opozicionim strankama, ostaje da se vidi. Naša vrata su otvorena svima koji odbacuju dogovore sa Vučićem i svima koji ne zastupaju ekstremno nacionalističke stavove.

BONUS VIDEO: Biljana Stojković – Ljudi su izgubili osećaj za elementarnu logiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar