Foto: Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia

Parlamentarni izbori u Srbiji trebalo bi se održe 21. juna, a sudeći po jučerašnjem uvodu u predizbornu kampanju, može se očekivati cirkus, piše u tekstu objavljnom na hrvatskom portalu Index.hr.

Portal dodaje da su izbori provbitno bili zakazani za april, ali su odloženi zbog pandemije kovida-19.

Novinar Index.hr Gordan Duhaček, najpre se osvrnuo na okupljanje održano sinoć pred Narodnom skupštinom.

Naveo je da je prisustvovalo nekoliko hiljada pristalica Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su tamo dovedeni da podrže štrajk glađu dvoje predstavnika SNS-a, Aleksandra Martinovića i Sandre Božić.

Istovremeno je pred Skupštinom održan i protest podrške opozicionom zastupniku Dveri Bošku Obradoviću, koji je takođe štrajkovao glađu, navodi se u tekstu.

Štrajk glađu vlasti protiv opozicije

Čitav performans sa štrajkovima glađu započeo je živopisni zastupnik Miladin Ševarlić, koji na posao dolazi u narodnoj nošnji i opancima, da bi zatim štrajk protestno prekinuo jer su, kako je rekao, počeli da štrajkuju poznatiji zastupnici, pa je on kao „idejni tvorac štrajka glađu“ pao u drugi plan, piše Duhaček.

Ševarlić se za štrajk glađu odlučio zbog nemogućnosti da pridobije kolege u Skupštini za raspravu o Kosovu i “povredama čitave Srbije”, a Obradović mu se onda pridružio sa zahtevom da se prekine izborni proces, te da započnu pregovori vlasti i opozicije, navodi autor teksta

I Vulin zapretio da će štrajkovati glađu

U tekstu se podseća da su SNS-ovci kao objašnjenje za svoj štrajk glađu ponudili priču o tome da je na stepenicama pred Skupštinom napadnut zastupnik Marijan Rističević, pa su tražili od nadležnog tužilaštva da reaguje na to i dodaje da Rističevića navodno napao već spomenuti Obradović.

Foto: N1

U teatru kakav je srpska politička scena nije se lako snaći, jer teško je naći neku državu sveta u kojoj vlast štrajkuje glađu zbog štrajka gladi opozicije, a da će stupiti u štrajk glađu zapretio je i ministar obrane Aleksandar Vulin, koji se time po n-ti put diskvalifikovao za ministarsku funkciju, jer ministar obrane sigurno ima važnijeg posla, piše u pomenutom tekstu.

Autor postavlja i pitanje, da li je iko od četvoro zastupnika zaista štrajkovao glađu, jer su svi s vremena na vreme sa stepenica ispred Skupštine ulazili u zgradu Skupštine, u kojoj su mogli bez problema nešto da pojedu.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Dvodnevni politički performans je kulminirao već spomenutim organizovanim okupljanjem pristalica SNS-a i Dveri, verovatno jedine stranke na političkoj sceni Srbije prema kojoj se Vučić čini kao umerena i razumna osoba, koji su masovno kršili sve moguće epidemiološke mere, doslovno se gurajući s masom drugih ljudi, većina njih i bez zaštitnih maski, piše Duhaček.

Vučićevo suludo obraćanje naciji

„A gde je u svemu tome glavni protagonist srbijanske političke scene“, pita se autor teksta.

Predsednik Vučić je juče u 20 sati zakazao obraćanje naciji, koje je bilo prenošeno uživo na svim režimskim televizijama, u kojem je pokušavao da glumi neutralnog državnika, iako je bilo jasno da zapravo počinje s predizbornom kampanjom. Od svega što je Vučić napričao vredi izdvojiti njegovu posve neuverljivu tvrdnju kako će on razgovarati s Martinovićem da prekine štrajk glađu, ali ne može garantovati da će u tome uspeti, kao da iko još veruje da se išta što čine kadrovi SNS-a događa mimo Vučića, navodi se u ponenutom tekstu objavljenom na portalu Index.hr.

Nakon Vučićevog izlaganja krenula su naručena novinarska pitanja, u kojima su zaposlenici Vučiću bliskih medija većinom napadali opoziciju, ali i satiričare koji Vučića ismejavaju, dok je on objašnjavao da je sve to krunski dokaz kako u Srbiji postoji potpuna sloboda medija.

Glavni epidemiolog: Posledice okupljanja očekujemo za sedam do deset dana

Suludo okupljanje pred Skupštinom nije mogao opravdati ni Vučićev glavni epidemiolog dr. Predrag Kon, koji je dosad neumereno hvalio predsednika Srbije, pišu u tekstu, a zatim se citira Predrag Kon.

„Sinoćno okupljanje ne može proći bez posledica koje se mogu očekivati za sedam do deset dana“, rekao je Kon za TV Prvu.

“Imam nultu toleranciju za masovna politička okupljanja. Ne osećam se odgovornim za nesprovođenje mera, za to je odgovorna vlast”, naglasio je Kon.

Hajrić: Vlasti su organiziovale protest pred Skupštinom

Kako je navedno u tesktu, da bi pokušali da razbistre što se to događa u Srbiji, novinari Index.hr obratili su se za komentar beogradskom sociologu i političkom analitičaru Dariju Hajriću.

Dario Hajrić / Foto: Printscreen N1

Hajrić je za Index.hr prvo rekao kako gleda na sinoćnji “korona-party” pred Skupštinom i zašto su vlasti uopšte dozvolile takvo okupljanje i to nakon što su nedeljama trenirali strogoću nad građanima Srbije u pandemiji koronavirusa, koja je daleko od kraja.

“Vlasti su dozvolile protest pred Skupštinom zato što su ga one i organizovale”, kaže Hajrić za Index.hr.

Vučićeve „nevladine organizacije“

“Iza okupljanja formalno stoji „Udruženje mladih“, vladina nevladina organizacija koja SNS-u služi kao vrlo providan paravan za prljavije poslove, ali čak je i predsednik Vučić priznao da su u pozivanju i dopremanju statista učestvovali odbori njegove stranke. Razlog za javno okupljanje je to što predsednik nije u stanju da istrpi ni najmanju kritiku pa poput školarca ima tantrume kojima skreće pažnju s opozicije na sebe. Tako smo došli u bizarnu situaciju da vlast ide da deminstrira protiv opozicije. Radi to na svoj uobičajeni način, imitirajući je čak i kad u tome nema nikakve logike, ne bi li obesmislila postupke opozicije. Ne treba nas čuditi što su usput prekršene i mere koje su zvanično još uvek na snazi, te pravila koja nalaže zdrav razum: Srpska napredna stranka je do sada više puta pokazala da su joj ljudski životi manje važni od vlastitog rejtinga. Na kraju krajeva, čovek koji im je na čelu je na tome izgradio političku karijeru”, objasnio je Hajrić za Index.hr.

Dveri stvaraju više štete nego koristi

A što je s opozicijom u svemu tome i hoće li ona bojkotovati izbore kako je donedavno najavljivala, Hajrić je za hrvatski portal rekao:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Opozicija ponovo deluje razjedinjeno. Neke od stranaka su namirisale koliki je gnev građana vlast navukla na sebe lošim menadžmentom krize te pokušavaju da ga kapitaliziraju izlaskom na izbore. Fragmenti Demokratske stranke se više bave međusobnim optuživanjem nego sticanjem podrške među građanima. Dveri, kako vidimo, nastoje da eskaliraju, ali budući da je reč o tvrdoj desnici stvaraju opoziciji više štete nego koristi. Problem s bojkotom leži u tome što on ima efekta jedino ako ga se drže svi, pa predsednik ostane sda am sebe dribla na izborima i zabija golove u praznu mrežu. Sa svakom novom opozicionom strankom koja reši da izađe na izbore, oni dobijaju na legitimitetu, raste izlaznost i iluzija demokratskog procesa se obnavlja”, smatra Hajrić.

Vučić je vodio kampanju tokom pandemije

Hajrić ističe da Vučić i SNS zapravo nisu ni prekidali kampanju tokom čitavog trajanja pandemije.

“Konferencije za štampu Kriznog štaba služile su više kao platforma za napad na slobodne medije i mehanizam kontrole štete nastale brljotinama vlasti nego kao mesto za informisanje. Sada kada je kampanja i formalno nastavljena valja očekivati istovetan pristup kao u ranijim izbornim ciklusima: zloupotrebu budžetskog novca i državnih resursa u svrhu promocije SNS-a, nastavak medijskog ispiranja mozga i kompletan arsenal negativne kampanje usmeren ka opoziciji. Greške i budalaštine načinjene u borbi protiv pandemije biće proglašene pobedama, na sličan način na koji je Milošević proglasio „pobedu“ nad NATO paktom 1999. godine. Monopolizacija medija omogućava Vučiću gaslighting kompletne nacije: manipulacija građanima do tačke u kojoj su spremniji da poveruju da oni nešto nisu dobro razumeli nego da posumnjaju da je Vođa grešio podsmehujući se pandemiji i kasneći s nabavkom opreme”, kaže Hajrić.

Izbori u Srbiji nisu fer i slobodni

S obzirom na stanje stvari u Srbiji, teško se može govoriti o slobodnim i fer izborima.

Hajrić za Index.hr kaže da se izbori u Srbiji već godinama vode u potpuno neregularnim uslovima.

“Vremenom su pretvoreni u sredstvo za ritualno razbijanje i ponižavanje opozicije, ali i građana koji su prosto antirežimski nastrojeni, a nemaju za koga da glasaju. Opozicija nakon njih tradicionalno ulazi u novu rundu samooptuživanja, lideri koji ostaju na čelu stranaka gube legitimitet, a oni koji se menjaju ne donose ništa novo jer im je prostor za delovanje mizerno mali. Pošto se državne institucije koje bi trebale da budu brana apsolutizmu prave mrtve, a Zapad i dalje sarađuje s takvim režimom, ne možemo reći da je glavni problem nesposobnost opozicije. Istina je da ona ima običaj da puca sebi u kolena glupim potezima, ali radi to i Vučić svakodnevno. Razlika je samo u tome što on ima u rukama apsolutno sve poluge vlasti pa može sebi da priuštiti tako nešto”, zaključuje Dario Hajrić za hrvatski portal.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare