Aleksandar Vučić Foto :TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Da ne postoje snimke srpskog predsednika Aleksandra Vučića iz doba rata, čovek bi mogao pomisliti da se radi o mirotvorcu, piše Index.hr.

Vučić će doduše i danas populistički reći da se Srbi neće nikome izvinjavati, da su proterani, da neće dozvoliti da se gazi po ubijenim Srbima, Krajišnicima i slično.

Neće, međutim, reći da je iste te Srbe za koje kaže da su proterani i ubijani u Oluji upravo on, Aleksandar Vučić, huškao na rat i na ubijanje Hrvata i muslimana, i to ne početkom rata, nego te 1995. godine, piše Index.hr.

Danas Vučić neguje drugu retoriku.

„Tek kada počnu pamtiti, ljudi se mogu i uspraviti, mogu se otvoriti i živeti sa sobom i s drugima, bez sumnje i straha. Mogu i oprostiti – i možemo i moramo oprostiti, ali to možemo samo ako pamtimo, pošto u zaboravu nema oprosta ni sebi ni drugima“, istakao je Vučić u govoru u sredu na velikom mitingu uoči godišnjice Oluje.

Vučić je rekao kako „ne treba računati“ da će Srbi od bilo koga dobiti izvinjenje niti će se „netko pokajati za zločine, zaplakati za našom decom koja su ubijana na Petrovačkoj cesti“ i „nikada nam neće reći da je nad Srbima u Jasenovcu počinjen genocid“.

Republika Hrvatska 5. kolovoza slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, rekao je Vučić i upitao: „Pobede nad kim, nad dobrim i skromnim ljudima od Knina, Obrovca, Gračaca, Slunja, i nad čestitim domaćinima i radnicima Like, Banije i Korduna?“

Vučić je rekao kako se nikada neće „izvinjavati onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba“, nego s njima hoće „razgovarati u miru i čuvati mir“, ali ne i „gaziti po ubijenim Srbima, Krajišnicima“.

„Neće Banija nazad u Hrvatsku, živećete u Velikoj Srbiji, neće biti odstupanja“

Pre 26 godina, kada je bio tek Šešeljev šegrt i potrčko, Vučić se pojavio u Glini. Tamo nije govorio o čuvanju mira, nego o rasplamsavanju rata. Srpskom je življu govorio o srpskoj Baniji, srpskoj Glini, o tome kako su „krenuli na ustašku vlast“ i hvalio ga zbog toga. Govorio je i da nikada Banija više neće biti hrvatska te je okupljene uvjeravao da će živeti u Velikoj Srbiji.

„Braćo Srbi, sestre Srpkinje, pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste podigli prvu baklju slobode tamo 26. juna još 1991. godine. Vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili neke srpske teritorije u Republici Srpskoj Krajini. Nikada ovde više ustaška vlast neće moći da dođe…“

Nije se tu zaustavio.

„Vi se, braćo, ne borite za ništa što nije vaše, nego da sačuvate ono što je oduvek bilo srpsko i to mora ostati srpsko. Pre četiri godine na dnevnicima je svaku večer bilo po pola sata o onome što se dešava u Srpskoj Krajini, na Baniji, Kordunu, u Lici… Što sada ima na televiziji? Kakvo je vreme u Krajini? Eto što njih interesuje. Kao da je to u inostranstvu, kao da je u Hrvatskoj? E neće moći. Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. I ono što je ostalo u Srbiji simpatizera Slobodana Miloševića ne znaju u kakvoj će državi živeti sutradan. Nitko više ne zna ni u ovoj sali ne zna za koju se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li to biti beogradski pašaluk ili neka avnojska Jugoslavija. Kakva će to država biti, ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije! Vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, tu odstupanja više neće biti“, govorio je Vučić nekoliko meseci prije Oluje.

„Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana“

Vučiću ovo nije jedina dokumentirana huškačka izjava tokom rata. Postoji još jedna, u kojoj je direktno ubistvima.

„‘Za jednog Srbina, ubićemo 100 muslimana’, jedan je od transparenata koji su se mogli videti u Potočarima gde se održava godišnjica genocida u Srebrenici“, rekao je Vučić u junu 1995. godine kada je u Skupštini Srbije, svega 11 dana nakon genocida u Srebrenici, otvoreno pretio novim ubistvima.

Vučić je 1993. godine pristupio Šešeljevoj Srpskoj radikalnoj stranci, koja je otvoreno zagovarala Veliku Srbiju te je huškala Srbe po Hrvatskoj i BiH, a uskoro je postao poslanik u srpskoj skupštini te dve godine kasnije sekretar stranke. 2008. godine se s Tomislavom Nikolićem odvaja u Srpsku naprednu stranku s kojom vlada Srbijom već celu deceniju.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar