Foto: N1

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je "vodio 5. oktobari zna šta je opozicija, ona ne može da dejstvuje ako ne odredi ko je vođa". "Mora da bude jedan vođa, bez obzira na sve, ako narod prihvata. Ja sam predlagao Miodraga Zeca da se sa njim razgovara, da bude jedan čovek koji će stati na čelo, a mi da kažemo tu smo, da učinimo sve, ali moramo imati nekoga naspram Vučića", kaže Ilić.

Kako je rekao, imao je izuzetno dobru saradnju sa Tomislavom Nikolićem, a njegovim odlaskom se „sve promenilo“.

„Nikolić je najavljivao da će ići i na predsednične izbore, bez obzira na Vučića, ja sam sa njim napravio dogovor, ja Vučića nisam pošteno toliko ni znao, međutim, odlaskom Tomislava Nikolića sve se promenilo. Nikolić i ja smo imali izuzetno dobru saradnju, odlaskom Nikolića ja sam primetio da Vučić tu potpuno sprema novu ekipu. Nisam mogao da verujem kad je jednog dana najavio da će doći neka gospođa Ana Brnabić, da će biti prvo ministar, a onda premijer, da je to stav mnogih zemalja. Ja sam izašao kad je počela ta priča. Tu se pojavljuje Beba Popović, zbog njega ja nisam ušao ni u onu Đinđićevu vladu, onda se na velika vrata vraća Vesić, Trivanka…“, rekao je on za N1.

Kaže da „vanredne situacije nije ni voleo ni želeo, a da se sa Vučićem dogovorio pre izbora da se vrati da radi građevinu“.

„Nisam hteo da budem direktor Koridora, tamo je bilo mnogo problema, mene to nije interesovalo, ja sam hteo da me Vučić vrati na projekat autoputa Koridor 11, da to završim. Međutim, pojavio se jedan veliki problem, Vučić je napravio jedan zaokret odlaskom Nikolića, odjednom se pojavila ideja da se prekine sa Koridorom 11, da je to stav zapadnih zemalja, da se pređe na luku Drač, da se potpuno promeni, od mene se tražilo da odem u Prištinu, a zatim u Tiranu, gde bi se definitivno poptisali sporazumi, ja sam to odbio“, kaže Ilić.

„Ovu državu su uništila stranačka zapošljavanja“

Govoreći o izbornim uslovima, kaže da „jedna loša vlast, diktatorska vlast nikad neće da da demokratske izbore“.

„To je činjenica, na to mora da se natera. Posmatram mnoge gradove, danas sam prolazio kroz Srbiju, mnoge sredine su izrazito Vučićeve, ali ta razjedinjenost opozicije, ta veštačka opozicija. Vučić želi jedino da što manje ljudi izađe, da se spusti izlaznost, da dobije dvotrećinsku većinu, on bez toga ne može da uradi ništa, ne može da promeni Ustav. Mislim da će u promeni da ubaci da se predsednik bira u parlamentu, jer ne može da pobedi u prvom krugu“, kaže on.

Kaže da je Vučićeva politika „totalno nedefinisana“.

„On na sledećim predsedničkim izborima ne može proći u prvom krugu, a taj drugi kandidat će ujediniti Srbiju da ga podrži i pobedi“, kaže.

Ističe da na izbore izlaze da se bore da „on ne dobije tu dvotrećinsku većinu“.

„Da mu kažemo da ne može više, da ti koji uđu u parlament počnu da vode jednu žestoku borbu. Izlazak iz parlamenta nije pokazao ništa, narod je izlazio na ulice, bez ikakve organizacije. Vodio sam 5. oktobar, znam šta je opozicija, ona ne može da dejstvuje ako ne odredi ko je vođa. Taj jedan je trebalo da se ispili iz naroda. Ja sam bio na tim protestima, nikad se nije pojavio neko od vođa opozicije na centralnom skupu, uvek se pojave neka devojka, dečak, a svi lideri opozicije su bili po strani, bojali se da ih neko ne izviždi, niko nije imao petlju da stane, da vidi, jedini koji se pojavio je Sergej Trifunović i doživeo da ga narod prihvati“, kaže on.

Ističe da su za dogovor.

„Prihvatili bi, ali mora da bude jedan vođa, bez obzira na sve, ako narod prihvata. Ja sam predlagao Miodraga Zeca da se sa njim razgovara, da bude jedan čovek koji će stati na čelo, a mi da kažemo tu smo, da učinimo sve, ali moramo imati nekoga naspram Vučića“, kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, „ovu državu su uništila stranačka zapošljavanja“.

„Moji kadrovi su svi ucenjeni i morali su da pređu kod Vučića da bi ostali, on je sve pokupio, sve koji su bili na nekim funkcijama. Četiri ključna čoveka koja vode Čačak, svi su bili ponavljači, gradonačelnik je ponavljao, to je vlast ponavljača, nema nijedan gimnazijalac, ima limar, konobar, tapetar, piljar…“, kaže on.

Kao drugi problem navodi finansiranje i ulaganje u neka strana preduzeća.

„Veoma sumnjiva koja su došla ovde. Mora da se stimulišu isto i domaći investitori i strani, ne sme to da se odvaja, to ne vodi ničemu. Srbija nema nijedan brend, nijedan proizvod, predsednik kaže da smo prvi u Evropi, u čemu smo prvi, šta mi to imamo, šta je naše? Prodali smo PKB, selo nam je na najnižim granama, Bor, Majdanpek, Železaru vode Kinezi, nemamo srpsku nacionalnu banku, nemamo gde da držimo državne depozite, jedan kolonijalni sistem, a samo se hvalimo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare