Foto: Zoran Lončarević, N1

Uvođenje vanrednog stanja uticaće i na životni stil veterana srpske politike koji takođe imaju obavezu da prekinu svoje aktivnosti i da ostanu u svojim domovima. Portal Nova.rs stupio je u kontakt sa nekima od njih kako bismo ih pitali na koji način će se ponašati u narednom periodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na najstarije sugrađane da ostanu kod kuće i da ne izlaze napolje. Takođe, Vučić je najavio da će policija kontrolisati da li će se penzioneri pridržavati pomenutih mera i da li oni koji imaju više od 65 godina izlaze napolje.

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar u više različitih vlada Milutin Mrkonjić (77), rekao je za Nova.rs da je važno voditi računa o sopstvenom zdravlju i da će se maksimalno truditi da ispoštuje pravila koja su od sinoć na snazi.

„Videću da li ću ostati kod kuće, pošto sam primio neke vakcine. Moramo da vodimo računa, nema više kafana, izlazaka. Treba da se pazimo, ne toliko zbog nas starijih, koliko zbog naše dece“, rekao je Mrkonjić.

Lider Nove Srbije i bivši ministar u nekoliko vlada, Velimir Ilić (68), rekao je da se maksimalno trudi da redukuje svoje aktivnosti, ali da je nemoguće da odjednom obustavi sve što je ranije dogovorio.

„Naravno da moraju neke mere opreza da se uvedu. Ja sam godinama bio ministar za vanredne situacije, tako da znam da je ovaj virus više vanredna situacija nego stanje. Ukoliko uvedu i policijski čas, onda neka nas zguraju sve u jednu prostoriju, pa ko preživi –  preživi“, izjavio je Ilić

Da se mere ipak moraju pooštriti, smatra narodni poslanik i predsednik Komunističke partije Srbije Josip Joška Broz (72).

„Moramo svi da poštujemo preporuke koje su nam date. Primetio sam da se niko ne pridržava onoga što je rečeno i stoga mislim da su ove mere slabe. Treba zatvoriti sva mesta gde se širi virus. Život jednog čoveka je vredniji od kafane i zadovoljstva“, smatra Broz.

Narodni poslanik Žarko Korać (73), naveo je da će i on ostati kod kuće dok traju mere koje je uvela država.

„Inače sam izbegavao redove, gužve i nisam koristio javni prevoz. Pridržavaću se uputstava, ali mislim da nije zgodno što su poreporuke lekara date u formi naredbe. Ukoliko budem izlazio napolje to će biti na kratko, kako se ne bih zarazio ili preneo virus nekom drugom“, istakao je Korać.

Narodni poslanik Dragomir Karić (70), kazao je da će i on poštovati sve mere koje su uvedene i da će se truditi da ne izlazi iz kuće.

„Ako izađem, nosiću masku i rukavice. Tako sam i juče uradio kad sam izašao i vozio se gradskim prevozom, konkretno linijom 65.  Zalihe hrane i ostalih potrepština neću praviti, to nisam činio ni za vreme bombarodanja. Imam 13 unučića i već smo počeli da se viđamo preko “facebook call-a“, naveo je Karić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram