Foto: EPA/MAJA ILIC, Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši diplomata Ivan Vujačić izjavio je da bi Aleksandar Vučić trebalo da prihvati međunarodnu istragu istragu o izbornim nepravilnostima u Srbiji.

Vujačić je agenciji Beta kazao da će međunarodna zajednica morati da bude deo razrešenja problema vezanih za izborne malverzacije u Srbiji.

„Prema dosadašnjim izjavama evropskih i američkih zvaničnika, može se zaključiti da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija neće odustati od zahteva da se utvrde sve činjenice vezane za izborne nepravilnosti koje su se dogodile u nedelju 17. decembra. Očekujem da će SAD i EU biti involvirani u istrazi koja bi trebalo da započne odmah posle božićnih i novogodišnjih praznika“, kazao je Vujačić.

PROČITAJTE JOŠ...

Komentarišući Vučićevu najavu da državni organi Srbije „sastavljaju važno pismeno o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces u Srbiji“, bivši diplomata je rekao da to ne bi bio dobar potez za Vučića jer Nemačka ima ogromnu težinu u EU.

„Vučićevo pismeno neće imati nikakav uticaj na ono što će se dešavati u Srbiji, a tiče se otkrivanja izbornih nepravilnosti“, ocenio je Vujačić.

Na pitanje da li će Vučić prihvatiti međunarodnu istragu, Vujačić je rekao da se to u ovom trenutku ne zna.

„I (Slobodan) Milošević je, nakon izborne krađe 1996. godine, u početku odbijao međunarodno posredovanje, a onda je prihvatio dolazak Felipea Gonzalesa. Ako Vučić odbije međunarodno posredovanje u utvrđivanju izbornih nepravilnosti, to će biti jasan znak da je ova vlast definitivno odustala od Evropske unije“, zaključio je Vujačić.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ zatražila je od evropskih institucija da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

U pismu se navodi da „Srbija protiv nasilja“ ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra.

Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu „punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima, pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, s posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda“.

Rok za podnošenje nezavisnog izveštaja trebalo bi da bude 15. februar, navodi SPN.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je da su izborne nepravilnosti u Srbiji o kojima su izvestile međunarodne posmatračke misije „neprihvatljive“ za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju (EU).

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži Iks (X).

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

I posmatrači OEBS misije saopštili su da su na izborima u Srbiji uočili ozbiljne probleme s kojima se, kako su rekli, institucije moraju ozbiljno pozabaviti i istražiti ih da bi se u budućnosti stvorili fer izborni uslovi i snažnija demokratija u Srbiji.

Sjedinjene Države pozvale su Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

„Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare