Foto:Dimitrije Nikolic/ATAImages; V.R Danas; A.K ATA

Slučaj prodaje imovine štamparije “Nova Jugoslavija” u Vranju kompaniji “Mona” iz Beograda, koja je u vlasništvu porodice ministra Tomislava Momirovića, mogao bi najslikovitije da objasni zbog čega je nedavno na predlog Gorana Vesića pre nedelju dana izmenjen Zakon o planiranju i izgradnji. Sudeći po dostupnim podacima, “Mona”, koja je za oko 370.000 evra platila objekte, magacine i opremu pomenute štamparije, moći će besplatno da dođe do državnog zemljišta.

Portal “Južne vesti” objavio je da je preduzeće “Mona” iz Beograda kupilo na licitaciji imovinu Grafičko-izdavačkog preduzeća “Nova Jugoslavija”, koje se nalazi u stečaju već 13 godina. “Mona” je tako po ceni od 43,7 miliona dinara kupila 13 zgrada grafičke industrije, dva magacina, kotlarnicu, portirnicu i pomoćnu zgradu toaleta, a u kupoprodajnu cenu ušla je i pokretna imovina, kao i potraživanja od dužnika.

Ipak, uz sve ovo, kupac, odnosno kompanija “Mona”, moći će besplatno da dođe do zemljišta na kojem se “Nova Jugoslavija” nalazi, zahvaljujući izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Uprkos protestima u javnosti taj zakon je nedavno usvojila Skupština, a predsednik države Aleksandar Vučić svega dan kasnije proglasio.

Zahvaljujući tome investitori koji su kupili propala preduzeća u stečaju ili kroz proces privatizacije neće morati da plaćaju naknadu konverzije iz prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

“Ovo bi mogao da bude prvi slučaj u praksi koji objašnjava zašto je ukinuta naplata konverzije zemljišta i važno je videti da li je izvršena transakcija i da li je vrednost zemljišta ušla u kupoprodajnu cenu ili će ovaj slučaj potpasti pod konverziju. Pitanje je i da li će porodica ministra Momirovića biti prva koja će biti oslobođena naknade konverzije”, kaže za “Novu” Jovan Rajić iz organizacije RERI.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

Kako piše u katastru, zemljište na kojem se nalazi “Nova Jugoslavija” je državna svojina, a sami objekti imaju površinu od oko 2.300 kvadrata.

Sudeći po pisanju medija, štamparija ne radi već 13 godina, a u finansijskim izveštajima iz prošle i pretprošle godine, objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, piše da nema zaposlenih.

Jasno je da je (najblaže rečeno) malo verovatno da “Mona” zadrži delatnost firme i ponovo je pokrene.

Tomislav Momirović i Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, kaže da nakon stupanja novog zakona, kupci više nisu u obavezi da doplate zemljište do ekonomske cene. Zato je, kako navodi za “Novu”, i bio protiv novog zakona.

“Nemam ništa protiv da ‘Mona’ i drugi domaći privrednici kupuju firme u stečaju i dalje investiraju na tom prostoru. Međutim, smatram da u ovakvim slučajevima mora da se plati konverzija. Kupac sa objektima dobija pravo korišćenja zemljišta, ali ako hoće da ruši te objekte i gradi nešto novo trebalo bi da plati konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Drugim rečima, da plati ekonomsku cenu. Po novom zakonu, to neće morati”, zaključuje Jovanović.

Nikola Jovanović Foto: N1

Firmu “Mona” su osnovali roditelji sadašnjeg ministra unutrašnje i spoljašnje trgovine Đorđe i Nada Momirović još 1989. godine, a sada je u stopostotnom vlasništvu Mona Holdinga, koja se vodi na njegovog brata Uroša.

Vučić: Napadaju Tomu jer njegov brat hoće da gradi fabriku

Na ovu temu oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da brat ministra Momirovića na prostoru štamparije u Vranju planira da gradi fabriku.

„Oni napadaju Tomu što njegov brat gradi fabriku u Vranju? Mi ga terali, mi ga molili da otvori nešto posla za ljude u Vranju. Oni ga napadaju idioti“, rekao je Vučić tokom posete jugu Srbije.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji investitori će biti oslobođeni ozbiljnog troška i time je zvanilno ukinuta naplata konverzije iz prava korišćenja u pravo svojine. Reč je parcelama do kojih su investitori došli kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Obaveza naplate konverzije je uvedena kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika.

Procenjuje se da će novim zakonom državni i lokalni budžeti biti oštećeni za milijarde evra.

BONUS VIDEO Konverzija zemljišta: Ko otima građanima pet milijardi evra?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare