Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predstavnici vlasti odbili su zahtev opozicije da beogradski i lokalni izbori budu održani istovremeno, te su tako pregovori o izbornim uslovima za predstojeće izbore, započeti u ponedeljak, propali. Međutim, još uvek ima vremena i mogućnosti da se postigne dogovor i da svi izbori budu održani 2. juna.

Kraj pregovora ne mora da znači da dogovor vlasti i opozicije definitivno nije postignut. Čak ni to što predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić danas raspisuje izbore, ne mora ništa da znači.

Još uvek ima vremena, ali i mogućnosti da se lokalni izbori raspišu za 2. jun i tako spoje sa beogradskim.

Rešenje za to leži u izmeni Zakona o lokalnim izborima koji detaljno propisuje rokove u kojima izbori moraju biti raspisani i održani.

“Mislim da postoji još malo vremena za izmenu zakona, 18. april je rok do kada može da se izmeni član 35. Zakona o lokalnim izborima gde bi se produžio rok sa 120 na 150 dana za raspisivanje lokalnih izbora i da svi izbori budu 2. juna“, rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U pomenutom članu piše da se izbori raspisuju najranije 120 dana od isteka mandata, uz to od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Povećavanjem roka na 150 dana od isteka mandata omogućilo bi se da lokalni izbori budi raspisani za 2. jun i tako se održa istog dana kao i beogradski.

Ali, kao što je Aleksić rekao ta izmena mora da se izvrši do 18. aprila kako bi se ispoštovao stav drugi člana 35. odnosno da izborna kampanja traje minimum 45 dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako vremena i mogućnosti i dalje ima, jedino gde zapinje, za sada, jeste kod političke volje.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da je on ipak optimista i da će postojati volja.

“Po starom modelu mogu da produžavaju mandate, da čine i nelegalne stvari, ali kada je u pitanju rešavanje društvene krize i da se izmeni jedan član zakona kako bi se omogućilo spajanje izbora, to ne mogu da urade. Ja sam optimista, mislim da će predsednik države izaći u narednih pet dana i reći da će prihvatiti naše zahteve zarad mira. Ali, tek tada kreće dijalog”, poručio je Mihailović.

Vojislav Mihailović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nije nemoguće da se taj scenario desi, jer svedočili smo jednom sličnom pre manje od mesec dana.

Tada je predsednik Aleksandar Vučić nekoliko sati pre početka zakazane sednice Narodne skupštine, na kojoj je trebala da se bira Brnabić za predsednicu parlamenta, odlučio da se ipak sve odloži za nedelju dana.

Te nije nemoguće očekivati vanrednu sednicu Narodne skupštine 18. aprila, na kojoj će se glasati o izmenama zakona, nakon čega bi usledilo i potpisivanje odluke o raspisivanju izbora za 2. jun u 88 opština i gradova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare