Aleksandar Vučić, Republika Hrvatska, Ministarstvo hrvatskih branitelja
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/MHB

Srbija ne može da bude "gazda u tuđem dvorištu" primenom svoje "kvaziuniverzalne" nadležnosti nad suverenom Hrvatskom, odgovorilo je u ponedeljak Ministarstvo hrvatskih branitelja na tužbe rukovodstva Srbije protiv hrvatskih pilota, prenosi Hina.

Hrvatska je nezavisna, suverena i suverena država i kao takva ne priznaje kvazi-univerzalnu jurisdikciju Srbije, navodi se u saopštenju za javnost nakon izjave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o navodnim tužbama protiv hrvatskih pilota.

„Srbija nema pravo da podnosi bilo kakve tužbe protiv hrvatskih državljana na osnovu famoznog Zakona o uređenju nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine, kojim se proglasila nadležnom“, saopštilo je ministarstvo.

Srbija uporno pokušava da bude gazda u tuđem dvorištu“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ

Beograd nije uspeo u nametnutom Domovinskom ratu, niti će sada u pokušaju da „nametne kolektivnu krivicu pozivanjem na saosećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj, uz neosnovane optužbe za koje tvrdi da su u skladu sa svim međunarodnim konvencijama“, navodi se u tekstu.

On podseća na prošlost aktuelnog predsednika Srbije.

„Rat u Hrvatskoj je počeo 1991. godine, velikosrpskom agresijom, koju je i sam (Aleksandar Vučić) svesrdno podržavao i podsticao svojim istupima.

Agresija je rezultirala progonom i ubijanjem stanovništva i brojnim zločinima počinjenim nad Hrvatima i drugim nesrbima, a u Srbiji se „sistematski prećutkuje i ignoriše, iako Hrvatska i dalje trpi posledice brutalne velikosrpske agresije“, navodi se u saopštenju. .

Republika Srbija se ne može proglasiti nadležnom na teritoriji drugih suverenih, međunarodno priznatih država, piše Ministarstvo.

To je „suprotno vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu“.

Pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno je da vojno-policijska operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija sa ciljem vraćanja okupirane teritorije, podseća se u tekstu.

Stoga poziva Srbiju da se pozabavi otvorenim pitanjima ne samo u pravosuđu, već iu pitanju nestalih osoba.

Sistem pravosudne saradnje mora se zasnivati na principu međusobnog poverenja, odnosno poverenju jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbedi nepristrasno, pravično i efikasno vođenje krivičnog postupka u toj državi, a ne da naruši principa univerzalne nadležnosti uvođenjem kvaziuniverzalne .

Hrvatska očekuje od Srbije da poštuje međunarodne standarde i pokaže iskrenu volju za rešavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija, saopštilo je ministarstvo.

Hrvatska je odgovorna za sve svoje državljane nestale u Domovinskom ratu, pa je odgovorna i za sva druga pitanja, a Srbija u tome može doprineti davanjem traženih podataka o nestalima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da Srbija ima pravo da podnese tužbu protiv hrvatskih pilota i očekuje od svih onih koji kažu da je pitanje ratnih zločina važno, saosećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine Srbije za navodne ratne zločine nad srpskim civilima tokom „Oluje“, koja nije postala pravosnažna, tereti navodno pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikača, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Prema optužnici, u raketiranju je poginulo 13 osoba, među kojima šestoro dece, a 24 je povređeno.

BONUS VIDEO: Vučić bez povoda vređa i ugrožava novinare N1

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar