Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote, izjavio je hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nazvavši proces u Srbiji politički montiranim pokušajem koji bi mogao da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u Evropsku uniju.

„Vlada Hrvatske jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale, a u ovom konkretnom slučaju pilote. Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, ako dođe do toga“, rekao je Malenica za RTL, prenosi Hina.

To pre svega znači, naglasio je, da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice.

Malenica je istakao da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još nije dobila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji i sve o čemu se govori zasniva se na objavama srpskih medija.

Ocenio je da je tu „pre svega reč o pokušaju politički montiranoga procesa“ i poručio da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je sprovela oko 3.000 krivičnih postupaka koji se odnose na ratne zločine, a u poslednjih godinu dana nema neodgovorene zamolnice koja se odnosi na Srbiju.

Malenica je rekao da se Hrvatska što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmerila prema Evropskoj uniji i postavio pitanje „šta Srbija radi u tom smeru i da li zaista želi da uđe u Evropsku uniju“.

Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretenduje da uđe u Evropsku uniju treba da radi, rekao je Malenica.

Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i insistirati da se takva kvazijurisdikcija ukine i da se određena pitanja reše bilateralno.

BONUS VIDEO: Kako se kroz sud odnosimo prema ratnim zločinima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar