Foto:Zoran Lončarević

Premijer Kosova Avdulah Hoti susreo se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u palati "Elize" u Parizu, potvrdio je za portal koha.net Hotijev savetnik za medije Džavit Bećiri.

On je najavio da će Vlada Kosova tokom dana objaviti saopštenje o temama razgovora Hotija i Makrona.

Do sastanka Makrona i Hotija dolazi nekoliko dana pre održavanja virtuelnog samita Kosova i Srbije, u petak, 10. jula, organizovanog uz posredovanje francuskog predsednika Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel u cilju olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Kosovski premijer će se 12 . jula u Briselu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će, kako je rečeno, „označiti nastavak dijaloga između dve zemlje, uz posredovanje Evropske unije“.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011. i obustavljen je krajem 2018. godine, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na srpsku robu.

Ta mera je kasnije zamenjena reciprocitetom, ali je Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem dva dana nakon preuzimanja dužnosti ukinula reciprocitet kako bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar