Avdullah Hoti
Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti ocenio je da evropski sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom nije povoljan za Kosovo, dok je premijera Aljbina Kurtija nazvao "tipičnim prevarantom".

On je rekao da ne zna o čemu je Kurti razmišljao ili je, kako je kazao, „bio u velikoj nevolji“ kada je pristao da prihvati formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez međusobnog priznanja.

Kritikovao je i pristanak „da se srpskoj zajednici daju samoupravni aranžmani i da se da poseban status Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu“.

Prema njegovim rečima, dogovor da se sa Srbijom postigne sporazum na osnovu plana EU 27. februara u Briselu dokazuje da je premijer Kurti „tipičan prevarant“.

„Pitanja koja imamo otvorena sa Srbijom se zatvaraju tek kada dođe do međusobnog priznanja“, rekao je on.

Rekao je da je dijalog strukturisan i da je dogovoren između strana i uz podršku međunarodnih partnera radi međusobnog priznanja u prethodnoj vladi Kosova.

;“Sada degradira i mi smo u dogovoru koji je tehnički, čak i u tim tehničkim elementima postoje fundamentalni problemi“, kazao je on.

Naveo je da su prošle vlade (Kosova) bile kritikovane kada su u procesu dijaloga postigle tehničke sporazume, koji su, kako je dodao, bili privremeni aranžmani u normalizaciji odnosa dve zemlje koje se nisu priznavale.

„Sada su privremeni aranžmani, postali aranžmani da ostanu godinama“, rekao je on.

Ocenio je da je katastrofalna sama rasprava o statusu SPC na Kosovu.

Doveo je u pitanje uslove iz člana sedam sporazuma o samoupravljanju srpske zajednice na Kosovu, a koji, prema njegovim rečima, prevazilaze odredbe sporazuma o ZSO iz 2013. i principa iz 2015.

Bivši premijer Kosova, što se tiče „de fakto priznanja“, rekao je da je sada bilo važnije „de-jure“ priznanje iz Srbije.

„Postoji „de fakto“ priznanje države Kosovo od strane Srbije od prvih sporazuma, 2013. kada su potpisani sporazumi između dve države“ , rekao je on.

Prema njegovim rečima, u sporazum iz 2015. koji je potpisao premijer Isa Mustafa ima tačka koja kaže da statut ZSO, pre nego što ga donese Vlada ide na mišljenje Ustavnom sudu Kosova.

Napomenuo je da „isto tako, sporazum o uspostavljanju kancelarija za vezu Priština-Beograd je priznanje „de facto“.

„Nije dobro da sadašnji premijer (Kosova) govori ljudima priče o faktičkom priznanju, mi smo to ranije prošli“, dodao je on.

Premijer Kosova i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u ponedeljak u Briselu da razgovaraju o evropskom planu, koji su u principu i Beograd i Priština prihvatili.

***
BONUS VIDEO – Dogovor da dogovora nema: Ko je hteo da potpiše, a ko minirao plan za Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar