Avdulah Hoti
Avdulah Hoti Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo je sve kompromise učinilo Ahtisarijevim planom, faza kompromisa je završena. Ono što se od nas traži je da vodimo dijalog s ciljem normalizacije odnosa, a jedina forma za normalizaciju je uzajamno priznanje, poručio je kosovski premijer, Avdulah Hoti iz Vašingtona u intervjuu za Kljan Kosova sinoć -dva dana pre sastanka delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući.

„Za Kosovo nikada nije bio bolji trenutak da zaključi formiranje svoje državnosti“, rekao je Hoti, prenosi portal Kosse.

Upravo zbog toga je još jednom pozvao opoziciju da podrži proces dijaloga, jer, kako navodi, bez njihovog glasa, čak i ako se postigne sporazum sa Beogradom, on ne može biti ratifikovan.

„Pozivam sve – Samoopredeljenje i opoziciju da se ujedine povodom ovog pitanja u konsolidaciji državnosti Kosova u međunarodnoj areni. Dijalog je strateška tema, izvanredan je zamah dat za zaključak, jer imamo veliku podršku ključnih prijatelja. Nije dobra slika kada se političko rivalstvo razvija oko ovih pitanja“, izjavio je Hoti.

Opoziciona partija sa najvećom podrškom na Kosovu Samoopredeljenje prethodno je odbila da pošalje svog predstavnika koji bi bio deo Hotijeve delegacije za razgovore u Vašingtonu, ali potom i u Briselu, a isto je učinila i PDK Kadrija Veseljija. Samoopredeljenje je ujedno optuživalo Hotija da nema legitimitet da govori o „sudbini Kosova“, dok je ove navode Hoti još jednom demantovao iz Vašingtona, poručivši da u skladu sa Ustavom ima puna ovlašćenja.

Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/VideoBeta

Sa druge strane, poručuje da su stavovi u vezi sa dijalogom unutar koalicije usaglašeni.

„Voleli bismo da se ovo pitanje što pre zaključi, ali ne zavisi sve od nas. Dajemo sve od sebe sa jasnim principima kojima se naši prijatelji nimalo ne suprotstavljaju“, rekao je.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prethodno je u više navrata izjavljivao da neće da pristane na dogovor bez kompromisa – tj da „Albanci dobiju sve, a Srbi ništa“, dok je u ponedeljak ujedno poručio da „neće da prihvati ponudu o uzajamnom priznanju zarad susreta sa Trampom ako nema stvarnih kompromisa“.

Sa druge strane, Hoti iz Vašingtona poručuje da je Kosovo „napravilo sve kompromise Ahtisarijevim planom“.

„Čitav Ustav Kosova je kompromis u pogledu zajednica. Završili smo fazu kompromisa i nastavljamo dalje. Pitanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta se nikada ne postavlja. Ono što se od nas traži je da vodimo dijalog o tome ‘kako normalizovati odnose’“, objasnio je Hoti.

Hoti je ponovio da je uzajamno priznanje „jedina formula za normalizaciju odnosa“ te da je svaki sastanak sa beogradskom delegacijom „usmeren ka uzajamnom priznanju“.

„Po savetu naših međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju SAD, zasedamo da bi se dogovorili o agendi ekonomske saradnje za dve zamlje i šire, ali sve je ovo u funkciji normalizacije odnosa dve države, što znači uzajamno priznanje“, poručio je Hoti.

Foto:Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Vesna Lalić

Nije mogao da potvrdi da li će američki predsednik prisustvovati sastanku između Beogradske i Prištinske delegacije 4. septembra. Međutim, potvrdio je da će se u petak sastati sa državnim sekretarom SAD, Majkom Pompeom.

Da li će predsednik SAD, Donald Tramp, prisustvovati sastanku koji će se održati 4. septembra između delegacija Beograda i Prištine, a što je kao mogućnost najavljivao i predsednik Srbije, za sada ne zna ni Bela kuća. O kojim će se temama osim ekonomije razgovarati, takođe je nepoznanica.

Na pitanje da li će jedna od tema razgovora biti međusobno priznanje, izjavio je da će u četvrtak u Vašingtonu „na stolu“ biti samo ekonomska pitanja, ali se ujedno složio i sa konstatacijom predsednika Srbije, Alekasandra Vučića – da „niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak“. Grenel je ujedno izjavio da SAD „nemaju tajni plan“ za Beograd i Prištinu, preneo je Tanjug.

Poručio je da SAD žele da se fokusiraju na „ono što daje rezultate, te da će programi za ekonomski razvoj „rešiti političke probleme“. Kako je ujedno sinoć izvestila RSE, pozivajući se na navode savetnika američkog predsednika, ne navodeći njegovo ime, tokom telefonskog brifinga sa novinarima, rečeno je da se o „razmeni teritorija neće diskutovati, jer to nisu teme koje se tiču ekonomskog razvoja“.

Podsetimo, za 3. i 4. septembar u Beloj kući zakazani su sastanci prištinske i beogradske delegacije predvođene kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, odnosno predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Prištinska delegacija koju osim Hotija čine potpredsednici kosovske vlade Driton Seljmanaj i Aljbuljena Balaj, ministar pravde Seljim Seljimi, ministar infrastrukture Arban Abraši i šef kabineta premijera Ardita Duši, već je doputovala u Vašington, dok se dolazak delegacije predvođene predsednikom Srbije očekuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare