Ben Hodžis Foto:Eventpress Stauffenberg / AFP / Profimedia

Predsednik Aleksandar Vučić izložen je i unutrašnjem i spoljnjem pritisku, ocenjuje bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi Ben Hodžis i ukazuje da je srpskom predsedniku potreban prostor da bi vodio teške pregovore sa Prištinom.

Hodžis je, za Balkan insajt, preneo da mu je prilikom njegove ranije posete Beogradu Vučić rekao da postoje razni akteri koji se žestoko protive normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Moj utisak sa razgovora je da je Vučić očigledno pod velikim pritiskom Kremlja, crkve, boračkih organizacija, kao i drugih. . . mnogo različitih interesa“, objasnio je on.

Prema Hodžisu, Vučić je ostavio utisak da su „zapadne integracije“ prioritetne za Srbiju. Ukazao je, takođe, nastavlja Hodžis, da je normalizacija odnosa sa Prišinom direktno vezana za evropske integracije, što je čini komplikovanom. Međutim, Hodžis je uveren da Vučić zna da bez EU Srbija može postati, kako slikovito kaže, „Venecuela Evrope, satelit ovisan od Kremlja“.

On je, kako kaže, stekao utisak da Vučić mora da prikaže srpskoj javnosti da može ostvariti velike benefite pregovora sa Prištinom, jer bi normalizacija mogla iziskivati žrtvu od Srbije.

„Nisu pregovori ako ne izgubite nešto, tako da morate imati nešto da pokažete zašto ste nešto dali. Zato je ideja zapadne integracije veoma važna“, ocenio je Hodžis.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On se, kako kaže za portal, priseća i da mu je Vučić, koji je prethodno imao sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kazao da su ga čelnici Crkve upozorili da će biti smatran izdajicom ako postigne dogovor o priznanju Kosova.

Hodžis je dodao da je Rusija dalja prepreka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„Jasno mi je bilo da Kremlj nema nameru da se reši pitanje Kosova“, naglasio je on.

Što se današnjeg sastanka u Beloj kući tiče, Balkan insajt, navodi da je Ričard Grenel uzeo u obzir Vučićevu fokusiranost na ekonomski dogovor, a ne politički.

Miroslav Lajčak, kako dodaje portal, čini se više fokusiranim na kombinovano ekonomska i politička pitanja.

Balkan insajt ukazuje da bi bilo pogrešno ako bi Trampova administracija odvojila razgovore u Beloj kući od dijaloga u Briselu, jer bi to smanjilo šanse u postizanju održivog rešenja.

Balkan insajt ističe da je jedan od ciljeva ruske strategije da drži Srbiju i druge zemlje Balkana izvan EU i NATO, te da „trovanjem“ debate o dijalogu Beograda i Prištine sprečava normalizaciju, što garantuje da Srbija ne može da se priključi Uniji.

Jedini razlog zašto bi Kremlj dozvolio Srbiji da uđe u EU bi bio da bude ruski Trojanski konj, ocenjuje portal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar